Niş kentinde kiralanan konsolosluk binasının tadilat çalışmaları nedeniyle şimdilik gecici olarak Bosphorushotel’de Ofisi bulunan konsolosluk görevlileri, vatandaşlara hizmet vermeye başlamış olmakla birlikte, Konsolosluk binasının açılmasının ardından konsolosluk işlemleri de alabileceklerdir.

Niş kentinde kiralanan konsolosluk binasının tadilat çalışmaları tamamlandıktan sonra önümüzdeki aylarda Konsolosluk binasında hizmet verilmeye başlanacak. Ülkenin güneyindeki Niş kentinde Sılayolu güzergahı üzerinde açılacak konsolosluk hem Türkiye'ye giden gurbetçilere hizmet verecek hem de ticari, ekonomi ve kültürel ilişkilerin gelişmesine de önemli katkı sağlayacak.

Bu yıl Ülkemizdeki yapılan seçimler nedeniyle Belgrad Büyükelçiliğimizin yoğun programlarından dolayı randevumuz iptal edildiğinden dolayı bizde Bosphorus hotel de gecici görev yapan Niş Başkonsolosumuz Atilla KÜÇÜKTALASLI Bey‘ ile yapmış olduğumuz görüşmede Sırbistan ile en son gelişmeleri sorduk.

10 BİN EURO ÜZERİNİ BİLDİRİN
Niş Başkonsolosluğu Sayın Başkonsolos ‘Atilla KÜÇÜKTALASLI‘ Sıla Yolu’na çıkan Avrupalı Türklere şu önemli uyarılarda bulundu: “Kişi başı 10 bin euronun üzerindeki paranızı gümrüklerde mutlaka deklare edin. Giriş ve çıkışlarda bu miktarlar deklare edildiği takdirde hiçbir problem yaşanmamaktadır. Deklare ederken paranın kaynağı da sorulabilir. Deklare edilmeyen paralar tespit edildiğinde el konuluyor. Sırbistan sınırlarında geçtiğimiz senelerde el konulan para miktarlarında önemli artışlar oldu. Geri almak ise neredeyse imkânsız. Ayrıca yolun yarısı olması itibarı ile vatandaşlarımıza dinlenmelerini, yorgun ve uykusuz araç kullanmamalarını öneriyoruz. Güvenli ve kalabalık yerlerde mola vermek vatandaşların yararına olacaktır. Hız sınırlarına ve trafik kurallarına mutlaka uysunlar. Bununla birlikte, Sırbistan’a seyahat edecek vatandaşlarımızın pasaportlarının en az 6 ay geçerli olması tavsiye edilmektedir.

Sırbistan’a seyahat edecek vatandaşlarımızın geçerli sağlık seyahat sigortasının bulunması gerekmektedir.

Sırbistan’da otoyollar ve diğer şehirlerarası yollar genel olarak güvenlidir. Yollarda soygun ve gasp gibi olaylara nadir de olsa, her ülkede rastlanılabilir. Görev sürem içinde böyle bir olayla karşılaşılmamıştır. Özellikle oto yollarda güvenlik güçleri düzenli olarak denetim yapmaktadır. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın araçlarının veya araç içerisinde bıraktıkları çanta, cüzdan, vb. eşyaların çalınması olaylarının çoğunlukla benzin istasyonlarında meydana geldiği bilinmektedir. Bu itibarla, vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için bu tür değerli eşyalarını ve pasaportlarını, araçlarının kapalı bölmelerinde muhafaza etmeleri ve beraberlerindeki paralarını tek bir yer yerine farklı yerlerde bulundurmalarında fayda görülmektedir. Öte yandan vatandaşlarımızın hırsızlık ve gasp gibi olaylarla karşılaşmaları durumunda en yakın polis karakoluna başvurmaları ve dil sorunundan kaynaklanan yanlış anlaşılmaları engellemek için acilen Büyükelçiliğimizle veya bizler ile temas kurmaları uygun olacaktır.

Son dönemde bazı benzin istasyonları ve mola yerlerinde araçlara müdahale edilerek, geçici arıza çıkarıldığı ve tamirci olduklarını ifadeyle vatandaşlarımızı oto tamirhanelerine götürüp, yardım etme vaadiyle yüklü meblağlar istendiği konusunda şikayetler alınmaktadır. Bu nedenle, araçların uzun süreli boş bırakılmamasında yarar görülmektedir dedi.

TRAFİK KURALLARINA UYUN

Niş Başkonsolosluğu Sayın Başkonsolos ‘Atilla KÜÇÜKTALASLI‘ sözlerine şöyle devam etti.

Vatandaşlarımız mutlaka Trafik kurallarına ve hız sınırlarına uysunlar,Trafik kurallarının ihlalinden kaynaklanan hapis cezaları para cezasına dönüştürülmemekte ve sürücüler kefaletle serbest bırakılmamaktadır.

Sırbistan’da her ne sebepten olursa olsun tutuklanan veya gözaltına alınan vatandaşlarımıza gerek tarafımızca, gerek Büyükelçiliğimizce vatandaşlarımızın kendilerinin belirlemeleri gereken  avukat ve yeminli tercüman listesi sunulmaktadır. Bununla birlikte gerek  mahkeme sürecine, mahkeme kararına veya Sırbistan’daki hukuki sürece müdahalede bulunulması, hukukun bağımsızlığı ilkesi nedeniyle kesinlikle mümkün değildir.

Sırbistan’da yere çöp atılması, mesire alanlarında ve dinlenme tesislerinde çöp bırakılması halinde, bölge polisi tarafından 50 Avro’dan başlayan para cezası uygulanmaktadır.

Ayrıca, Sırbistan Yol Güvenlik Kurulu tarafından ortalama hız kontrolü uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulamayla Sırbistan Cumhuriyeti içindeki uluslararası güzergahı kullanacak olan araçların hızı, Belgrad – Subotica, Belgrad – Niş ve Belgrad – Şid otobanlarında yapacakları ortalama hızlar baz alınarak ölçülmektedir.

Bu şekilde yapılan hız kontrolünde, aracın hızının karayolu bilet gişesinden geçtiği esnada kaydedilerek, hız sınırının hafif aşımlarında bile 3000 Dinar’dan (yaklaşık 26 Avro) başlayan para cezası kesileceği, hız sınırının saatte 100 km üzerinde (örneğin hız sınırı 80 km/h ise 180 km/h ile gidildiği takdirde) olduğu durumlarda ise 30 - 60 gün süreli hapis cezasına varabilecek cezaların uygulanabileceği kaydedilmektedir. Bu vesile ile sizlerinde aracılığı ile Vatandaşlarımıza mutlak sürette hız sınırlarına ve Trafik kurallarına uymalarını bir kez daha hatırlatmış olalım.

Niş Başkonsolosluğu Sayın Başkonsolos ‘Atilla KÜÇÜKTALASLI‘ tüm yola çıkacak vatandaşlarımızın kazasız ve keyifli bir şekilde  gidip gelmelerini diler, herkese hayırlı yolculuklar dileriz.” dedi.

Biz de Niş Başkonsolosumuz Sayın Başkonsolos ‘Atilla KÜÇÜKTALASLI’ Bey’e bizlere göstermiş olduğu yakın ilgi ve alakadan dolayı teşekür ediyor yolumuza Makedonya üzerinden devam ediyoruz.

Haber: Sılayolu.com / Sezai Koç

Foto: SilaYolu.com

Kaynak verilmeden yayınlanması yasaktır