28 Aralık 2023 tarihinde resmi olarak açıklanan ve yaklaşık bir Ay öncesinde ilk olarak Silayolu.com'un duyurduğu " Yurt dışından emekli vatandaşların yabancı plakalı araçlarının Türkiye'de 2+2 yıl bırakılabileceğine" dair düzenleme ile ilgili tüm detayları sizler için araştırdık.

 

 

Aslında bu soruların cevaplarına resmi makamların cevap vermesi gerekirken, gurbetçi vatandaşlarımızın en kolay yönüyle ulaşabildikleri, en doğru ve güncel haberleri okudukları, bir nevi hiçbir çıkar gözetmeksizin maddiyattan uzak bir şekilde devlet ile köprü vazifesi gören Silayolu.com'a yöneltmektedirler.

 

 

Resmi makamlarca yapılan açıklamalar; net ve anlaşılır olmadığı için maalesef birçok gurbetçi vatandaşımızın kafasında soru işaretleri kalmıştır. Bizler de Silayolu.com olarak engin tecrübelerimizle ve istihbari bilgilerimizle gurbetçi vatandaşlarımız tarafından bizlere yöneltilen yüzlerce soru arasında, en fazla sorulan sorulara tek tek cevap vermek adına bu haberi hazırlama gereği duyduk.

 

 

 

2+2 düzenlemesinin seçim öncesinde vadedilen " 185 gün şartının 30 güne düşürülmesi" konusu ile bir alâkası var mı?

Hayır.Kesinlikle bu düzenleme ile hiçbir alakası yoktur. 28 Aralık 2023 tarihi itibariyle hayata geçirilen yeni düzenleme, Avrupa'da birinci nesil olarak adlandırılan gurbetçi vatandaşlarımıza bir jest olarak hayata geçirilmiştir.Konu hakkında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul milletvekili Sn.Zafer Sırakaya'nın bizlere vermiş olduğu cevapta " Seçim öncesi verilen vaatlerin arkasında oldukları ve bu vaatlerin muhakkak zamanı geldiğinde yerine getirileceği" yönünde olmuştur.

 

 

 

 

2+2 yıl düzenlemesi malûlen emekli vatandaşlar için de geçerli mi?

Evet.28 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren olan bu düzenlemeden yurt dışından emekli olan tüm vatandandaşlar yararlanabilmektedir. Bunlara malulen emekli vatandaşlar da dahildir.

 

 

 

2+2 yıl düzenlemesinden hali hazırda Türkiye'de bulunan, yurt dışından emekli vatandaşlarda yararlanabilecek mi?

Evet.Bu uygulamadan 28 Aralık 2023 tarihi öncesi Türkiye'de araçları bulunan ve kendilerine verilen 2 yıllık sürenin bitmesine en fazla 3 Ay kala başvuru yapan yurt dışından emekli olan kişilerde yararlanabilmektedir.

 

 

 

2+2 yıl düzenlemesi sadece emekli vatandaşlar için ve bir sefere mahsus mu uygulanacak?

Hayır.Toplamda 4 yıl süresini dolduran yurt dışından emekli vatandaşların, tekrar Türkiye'ye giriş yapabilmeleri için hali hazırda uygulanan kanun gereği son bir yıl içerisinde toplamda en az 185 gün yurt dışında bulunmaları gerekmekte, aynı araçla gitmek isterlerse aracın aralıksız yurt dışında 185 gün bulunması gerekmektedir. Bu şartları 185 gün sonra yerine getiren yurt dışından emekli kişiler tekrar 2+2 yıl hakkından yararlanabileceklerdir.

 

 

2 yıl süreyi Türkiye'de tamamlayarak 28 Aralık 2023 tarihi öncesinde yurt dışına çıkan yurt dışından emekli kişilerde 2+2 yıl düzenlemesinden yararlanabilecek mi?

Hayır. 28 Aralık 2023 tarihi öncesi süreyi tamamlayarak yurdu terk eden kişilerin, tekrar araç getirebilmek için son bir yıl içerisinde toplamda en az 185 gün yurt dışında bulunmaları gerekmektedir.

 

 

Gerekli evrak ve şartlar nedir?

Yeni uygulamaya göre; yabancı plakalı aracını Türkiye’de bırakmak isteyen emekli gurbetçilerimizin, Türkiye'de bulunan araçlarının 730 günlük sürenin dolmasına en fazla 3 Ay kala süreyi uzatmak için Gümrük Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir. Başvuru esnasında emeklilerimizin yurt dışından emekli olduklarına dair noter veya konsolosluk onaylı, Türkçeye tercüme edilmiş emeklilik belgesini ibraz etmesi gerekmektedir.

 

 

 

Türkiye'de araç muayenesi (Tüv) yaptırılabilir mi?

Hayır.Avrupa ülkelerinin bir kısmında araç muayenesi (TÜV) süresi 2 yıl olarak uygulanırken, diğer bir kısmında ise 1 yıl olarak uygulanıyor. Türkiye’de araç muayenesi süresi biten araçların, ülkeden çıkarılarak kayıtlı olduğu ülkede tekrar muayene yaptırılması gerekmektedir. Türkiye’de veya başka bir ülkede bu işlemin yapılması mümkün değildir. Sadece AB ülkelerinde aracın kayıtlı olduğu ülkeye götürülene kadar verilen bir ekspertiz raporu vardır fakat bu bir araç muayenesi değildir. Araç muayenesi biten araçların Avrupa Birliği ülkelerinden sorunsuz bir şekilde kayıtlı olduğu ülkelere sürülebilmesi mümkündür. Bu konuda sorun yaşayana neredeyse şahit olmak mümkün değil gibidir.Sadece sıla yolunda dikkat edilmesi gereken ise Avrupa Birliği ülkesi dışında olan ülkelerdir. Örneğin Sırbistan gibi ülkelerde araç muayenesinin bittiği tespit edilirse aracın bağlanma ihtimali çok yüksektir.

 

 

 

Türkiye’de yabancı plakalı araçla 6 Ay'dan fazla süre kalındığında araç sigortası iptal edilebilir mi?

6 Ay’dan fazla Türkiye’de kullanılan yabancı plakalı araç için Avrupa’da bulunan bazı sigorta şirketleri, bu araçların sigortasını iptal edebiliyor. Bu gibi bir sorunla karşılaşmamak için öncesinde bağlı bulunulan sigorta şirketi ile ön görüşme yapılmasında fayda olduğunu, aksi taktirde olası bir kazada haklıyken haksız duruma düşülebileceğini belirtmek isteriz.

 

 

 

Türkiye'de 6 Ay'dan fazla kalanların oturum ve sağlık sigortası iptal edilebilir mi? 

Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız arasında, 6 Ay’dan fazla Türkiye’de kalacak olan kişiler; bağlı bulundukları yabancılar dairesinden ve sağlık sigortası kurumlarından özel izin almalıdırlar. Aksi taktirde hem oturumun iptali ve sağlık sigortasının dondurulabileceği hatta geçersiz olma durumu söz konusu olabilmektedir.

 

Kaynak: Silayolu.com Haber: İbrahim Yırtmaz

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının hukuki suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.