Türkiye seyahatiniz öncesinde yaşadığınız ülkede plaka ceza sorgulamanızı mutlaka yapın. Geçtiğimiz senelerde başlanan uygulamayla Türkiye’den çıkışlarda plaka ceza sorgulaması yapılıyor. Araç plakanıza ait cezanız varsa ödemeden Türkiye’den çıkışınıza izin verilmiyor. Geçmiş döneme ait veya araç başkasının üstüne kayıtlı iken ödenmemiş cezanız var ise bunu ödemeniz gerekiyor. Artan cezalar ve gecikme zamları ile birlikte bu miktar yüksek meblağları bulabilir. Araç plakası ceza sorgulamalarınızı Türkiye interaktif vergi dairesinin https://ivd.gib.gov.tr internet adresinin yabancı plakalı araç ödemeleri bölümünden öğrenebilirsiniz. Otoyol ve köprüler ceza sorgulamanızı ise www.webihlaltakip.kgm.gov.tr adresinden veya e-devlet bilgilerinizden sorgulayabilirsiniz.
SADECE HGS GEÇERLİ

Türkiye’de otoyol ve köprü geçişleri bu seneden itibaren sadece HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) ile yapılabiliyor. OGS kartları artık geçerli değil. Sadece az sayıda otoyolda gişelerde nakit ödeme kabul ediliyor. Eğer HGS kartınız yoksa sınır kapılarındaki veya oto yol üzerindeki satış noktalarından kartınızı hemen alın. Eğer temin edemiyorsanız 15 gün içerisinde HGS kartınızı alır ve para yüklemesi yaparsınız geriye dönük ceza uygulaması olmuyor.

TRAFİK KURALLARINA UYUN
Türkiye’nin her köşesine otoyol veya bölünmüş devlet karayolları ile kısa sürede ulaşabilirsiniz. Bununla beraber kontroller de oldukça artmış durumda. Sabit ve seyyar radarların yanı sıra, hız koridoru uygulaması ve gişeler arası mesafe ve süre kontrolü yapılmakta. Türkiye’de hız sınırı konusunda yeni düzenlemeye gidildi. Bu doğrultuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da uygun görüşüyle birlikte otomobiller için otoyollarda yeni hız sınırı uygulamasına başlanacak. Bu tarihten itibaren Edirne-İstanbul (Avrupa otoyolu), İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu), Niğde-Mersin-Şanlıurfa (Niğde- Tarsus kesimi, Tarsus-Şanlıurfa kesimi) ile Çeşme-İzmir-Aydın (Çeşme-İzmir kesimi ile İzmir-Aydın kesimleri) otoyollarının mevcut olan 120 kilometre/saat olan hız sınırı 10 kilometre/saat artırılarak 130 kilometre/saate, Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümü, Malkara-Çanakkale, Gebze-İzmir/Menemen-Çandarlı, Ankara-Niğde otoyollarında ise 120 kilometre/saat olan hız sınırı 20 kilometre/saat artırılarak 140 kilometre/saate çıkarılacak. Ayrıca yapımı devam eden ve yeni projelendirilecek otoyollar hizmete açıldığında 120 kilometre/saat olan hız sınırı, 20 kilometre/saat artırılarak 140 kilometre/saate yükseltilecek.  uygulama kapsamında otoyollarda Trafikişaretlemelerine yönelik çalışmaların da devam ettiği belirtildi. Gidiş gelişli yollarda 90 kmh. Yerleşim alanlarında ise 50 kmh. Öncelikle kendi güvenliğinizi düşünerek kurallara uygun araç kullanın. Hız limitlerine riayet edin. Emniyet kemerinizi takın. Sevdiklerinizi, kendinizi veya başkalarını tehlikeye atmayın. Geç olsun ama güç olmasın. Yoldaki gecikmeler unutulur fakat acılar unutulmaz.

 


sibel Bozkurt 

 

 

 

Kaynak Hürriyet