Adım Adım Sılayolu programımızda şimdiki durağımız Hırvatistan. Biz bu yılda dönüş yolunda Sırbistan’ın Batrovci sınır kapısından Hırvatistan’a giriş yaptık. Daha sonra Graz -Maribor istikametini takip ederek Maselli Sınır Kapısı’ndan Slovenya ya giriş yaptık. 2 senelik pandemi döneminde sınır kapısı ve otobanlar da gözlemlediğimiz sakinlik yerini yoğunluğa bırakmış. Sınır kapılarında ve otobanlarda önceki senelere nazaran biraz yoğunluk var. Maske takmak zorunlu değil.

Ülke genelinde restauranlar ve kafeler açık.

Hırvatistan, sınır kapıları seyahate açık.Tranzit geçişlerde test istenmiyor. AB vatandaşları ile bu ülkelerde oturma ve çalışma izni olanlar tatil yapabilir. Ancak her tatilci kayıt altına alınıyor. Transit geçişler açık.

Sınırda evraklarınız itinayla kontrol ediliyor. Eksik veya süresi geçmiş evrakla girişe kesinlikle izin verilmiyor.

Hırvatistan, Avrupa Birliği’ne giriş kapısı fakat Schengen bölgesine dahil değil.

 Hırvatistan’da vinyet uygulaması yok. Otoyol üçretlerini gişelerde ödüyorsunuz. Ljubljana istikametinden gelenler toplam 20 Euro, Maribor istikametinden gelenler ise 25 Euro ödüyor. Otoyollarda hız sınırı 130 km. Dümdüz otoyollar hıza davetiye çıkartıyor. Ancak sakın sürat yapmayın.

Hırvatistan yaklaşık yolun yarısı. Yol kenarındaki tesislerde mutlaka mola verip biraz dinlenin. Molada, hijyen kurallarına dikkat edin. Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını tehlikeye atmayın.

 Türkiye Cumhuriyeti Zagreb  Büyükelçi Müsteşarı Fatih KAYA Bey‘e Hırvatistan hakkında son bilgileri almak icin mikrofonlarımızı uzatıyoruz.

10 BİN EURO SINIRINA DİKKAT
Sıla Yolu’na çıkacak izincileri kurallara uymaları konusunda uyaran Zagreb  Büyükelçi Müsteşarı Fatih KAYA şunları söyledi.

Öncelikle sizlerin aracılığı ile Avruapa2da yaşayan vatandaşlarımızı Büyük elçiliğimiz adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.Sizlerede hoş geldiniz diyorum. Sılayolu.com SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Kulübü olarak yapmış olduğunuz çalışmalarınızdan dolayı da sizleri kutluyor ve teprik ediyorum.

Bildiğiniz gibi Hırvatistan AB üyesi ama Schengen üyesi değil. Dolayısıyla AB ülkelerinden gelen vatandaşlarımızın aslında Sırbistan üzerinden gelen vatandaşlarımızın ilk sınır gümrük kontrolleri ile karşılaştıkları yer burası.

Vatandaşlarımızın öncelikle yola çıkmadan önce bütün evraklarını kontrol etmelerinde fayda var. Hırvatsitan bakımından belgeler itibariyle iki hususu özellikle vurgulamak gerekir.Bunlardan bir tanesi pasaport süresinin Hırvatistan’a girerken en az 3 ay geçerli olması gerekiyor yoksa Hırvatistan’a girişe izin verilmez.

2 inci önemli husus’ta zaman zaman sorunlarla karşılaşılan bir konu olduğu için büyük önem arz ediyor. Hırvat polisi geçici ikamet belgeleri ile girişe izin vermiyor. Özelikle Batı Avrupa ülkelerinden gelenler ve bihassa Fransadan gelen ve geçici ikamet belgesi olanlara Hırvatistan’a girişlerine izin verilmiyor.

Hırvatistan 9 Nisan itibariyle Covid kurallarını esnetti

Fatih KAYA sözlerine şöyle devam etti.

AB-Schengen belgesi kriterlerini yerine getiren ve Schengen bölgesine girmeyi bekleyen Hırvatistan AB kurallarını harfiyen uyguluyor. Görevliler çok sıkı kontrol yapıyorlar ve çok katılar.. AB ülkelerinden gelen vatandaşlardan gümrüklerde herhangi bir belge istenmiyor. Ancak AB ülkeri dışından gelenlerden yani Türkiye’den gelenler eğer 12 saat te ülkeyi terk edmeyeceklerse Aşı belgesi ibraz etmeleri isteniyor. Ancak vatandaşlarımız Hırvatistan‘ı tranzit gececez biz derlerse Aşı belgesi veya herhangi bir test istenmiyor .

Hırvatistan’da maske kurallarıda esnetildi. Maske kullanımı artık sadece sağlık hizmeti veren yerlerde kullanılmaya devam ediliyor.Bunun dışında Hırvatistan’da maske zorunlulğu kalmadı.

Türkiye’den dönüşlerde yanınızda getirilen eşyaların gümrük kurallarına uyup uymadığını kontrol edin.

10 bin Euro üstündeki paranın deklare edilmesi en önemli konular.”

Geçmiş yıllarda, Hırvatistan'dan transit geçişleri sırasında yanlarında taşıdıkları dikkat çekici miktardaki ziynet eşyasına el konulan vatandaşlarımız olmuştur. Büyükelçiliğimiz aracılığıyla yapılan itirazlara rağmen, vatandaşlarımız altınlarını geri alamamışlardır.

 ET VE SÜT ÜRÜNLERİNE DİKKAT

Üçüncü ülkelerden et ve süt ürünlerinin (beyaz peynir vb.) Hırvatistan’a girişlerine AB mevzuatı çerçevesinde izin verilmemekte; yüksek gümrük cezaları uygulanmaktadır. Diğer gıda ürünleri de (zeytin, zeytinyağı, bal vb.) ancak tüketilebilecek miktarda getirmekte fayda vardır. Geçtiğimiz yıl bir çok vatandaşımız yüksek miktarlarda yanlarında getirdikleri (beyaz peynir vb.) (zeytin, zeytinyağı, bal vb.) et ve pastırma gibi ürenlere yüksek cezalar ödemek zorunda kalmışlardır.

Müsteşar Fatih KAYA ‚ Vatandaşlarımızın Türkiye’den gelirken kesinlikle et ve süt ürünlerini getirmemelerini tavsiye ediyoruz. Onun dışında Bal ve benzeri hayvansal gıdaların ancak kişi başı 2 şer kilo sınırıyla izin veriyorlar.Onun dışında 2 kilio üzerinde getirilen ürünler ticari olarak değerlendiriliyor Vatandaşlarımız yüksek cezalarla karşılaşıyor. dedi.

Vatandaşlarımız, yolculuk sırasında gerek duyulabilecek veya kullanılmış eşya olarak tanımlanan kişisel eşyalarını Hırvatistan’a girişte beyan etmek zorunda değillerdir. Ticarete konu olmayacağı anlaşılan ev araç gereçleri de vergiye tabi bulunmamaktadır.

Yolcunun kişisel bagajındaki ticari mahiyette olmayan eşya, yolcu başına toplam kıymeti 2.200 Kuna (yaklaşık 300 Avro) aşmaması halinde ithalat vergilerinden muaf tutulmaktadır. 15 yaşından küçük yolcular, toplam eşya kıymeti 1.100 Kuna’yı (yaklaşık 140 Avro) aşmaması halinde ithalat vergileri muafiyetinden yararlanabilmektedir. İthal edilen ürünün kıymeti aşması halinde bunun iki veya daha fazla kişiye bölünmesine müsaade edilmemekte, toplam değerine göre gerekli harçlar ve vergiler alınmaktadır. Benzer şekilde, birkaç kişinin vergi ve harç muafiyetlerinin, bu tek kalemin değerini kapsayacak şekilde birleştirilmesine müsaade edilmemektedir.

Yolcu beraberinde ayrıca, 2 paket sigara (40 adet) ya izin verilmektedir bunun üzerinde fazla getirilenlere ağır cezalar uygulanmaktadır.dedi

Vatandaşlarımız yola çıkmadan önce dışişleri bakanlığının tatil aydınlatma projesini takip edebilirler. dedi.

 ALTERNATİF SINIR KAPILARI KULLANIN

Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki sınır kapısı Bajakova’da her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğunluklar yaşanabilir. Daha küçük olan Tovarnik ve İlok sınır kapıları alternatif olarak kullanılabilir. Nispeten küçük olan bu iki sınır kapısı genelde bölgede yaşayan insanlar tarafından kullanılıyor.

Tovarnik için Apsevci, NijemciDeletovci, Banovci ve Tovarnik istikametini takip etmeniz gerekiyor. İlok içinse Tovarnik şehir merkezinde Ilok yönünü takip etmelisiniz.

 PASAPORT SÜRESİ

Hırvatistan’a seyahat eden vatandaşlarımızın pasaportlarının geçerlilik süreleri en az 3 ay olmalıdır.

 SİVİL POLİSLER’E DİKKAT

Hırvatistan da otoyol ve anayollarda, iyi niyetli görünse bile, polis haricinde hiç kimsenin dur uyarısına uymamanizda fazda var, seyir halinde iken sizi sıkıştırarak durdurmaya çalışan arabalara karşı uyanık olmakta fayda var. (Bununla birlikte, polislerin sivil araçlarla zaman zaman hız kontrolünde araç durdurma uygulaması yaptıklarını da hatırlatmakta fayda vardır.

HIRSIZLARA FIRSAT VERMEYİN

Bununla birlikte, vatandaşlarımızın, konaklama yerlerinde ve benzin istasyonlarında, kısa süreli duraklamalarda dahi, araçlarını mutlaka kilitlemeye, araç içerisinde görünür bir şekilde çanta veya değerli eşyalarını bırakmamaya ve pasaportlarını mutlaka sürekli yanlarında bulundurmaya dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

PARA BOZDURUN

Konaklama yerlerinde ve benzin istasyonlarında çoğunlukla sadece Hırvat Kunası kabul edilmekte olup, sınır kapılarındaki döviz bürolarında para değiştirmek mümkündür. Uluslararası kredi kartlarının tamamı Hırvatistan'da kabul edilmektedir. Ancak zaman zaman benzinliklerde çalışan kasiyerler, kredi kart çihazının çalışmadığını öne sürerek euro bazından paranızı düşük kurla bozarak fazla para almaktalar.

 

BUNLARI YANINIZDA BULUNDURUN

Hırvat trafik yasalarına göre, araçlarda, ilk yardım çantası, üçgen flaşör, uyarı yeleği, yangın söndürme cihazı, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulunması mecburidir.

Hırvat trafik polisi tarafından yapılan denetlemelerde, bütün bu donanımın varlığı titiz bir şekilde denetlenmekte ve herhangi birisinin yokluğu, cezai işlem yapılmasına neden olmaktadır.

Herhangi bir kaza olması halinde, mutlaka polis tarafından bir tutanak düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, aracın ülkeden çıkışına izin verilmemektedir.

Hırvatistan yasaları gereğince, ölüm veya yaralanma ile sonuçlanmayan, sadece küçük maddi hasarın meydana geldiği trafik kazalarında, hatalı olan sürücüye para cezası verilmektedir.

Ölüm, ağır yaralanma veya büyük maddi hasarın meydana geldiği trafik kazası halinde, sürücü mahkemeye sevk edilmekte, mahkeme tarihine kadar gözaltında kalmakta ve pasaportuna el konularak, mahkeme kararına göre hapis cezasına mahkûm edilebilmektedir.

 

TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

- Trafikte kabul edilebilir alkol oranı 25 yaşından büyük sürücüler için azami 0,5 promil, 25 yaşından küçük sürücüler ve profesyonel sürücüler için ise 0,0 promildir. Alkollü araç kullanırken herhangi bir kazaya sebebiyet veren kişinin en az 1000-15.000 Kuna (yaklaşık 130-2.000 Euro) trafik cezası ödemesi gerekmektedir.

- Hırvatistan otoyollarında hız sınırı genelde 130 km/saattir. Bunun altına da düştüğü olmaktadır. Yol güzergâhının fazlasıyla düz olması nedeniyle hız sınırlamalarına uymayan vatandaşlarımız trafik çevirmeleri, ceza ve dolayısıyla gecikmelerle karşı karşıya kalmaktadır.

- Hız sınırının aşılması nedeniyle verilebilecek cezalar şu şekildedir (1 Euro yaklaşık 7,5 Kuna’dır):

Sınırın 10-30 km aşılması halinde 500 Kuna,

30-50 km aşılması halinde 2.000 Kuna,

50 km’den fazla aşılması halinde 5.000-15.000 Kuna ve koruyucu tedbir olarak 1 aydan 2 yıla kadar araç kullanma yasağı.

- Trafik kurallarını ihlal eden yabancıların, sürücü belgeleri Hırvatistan sınırları içinde geçersiz sayılabilmektedir.

- 1 Ekim-1 Nisan döneminde gerçekleştirilen seyahatlerde seyir halindeki araçların farları açık olmalıdır. (yaz saati döneminde farların açık olması gerekmemekte ancak tavsiye edilmektedir. Motosikletlerin farları bütün yıl boyunca açık olmalıdır. Açık değilse, ceza tutarı 300 Kuna’dır).

ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTI İLE YAPIN

Hırvat otoyollarında vignette ve benzeri kart uygulaması olmayıp ödemeler gişeler vasıtasıyla yapılmaktadır. Ücretlerin Euro cinsinden de ödenmesi mümkün olmakla birlikte para üstü Kuna olarak verilmektedir. Ayrıca şu tip kredi kartlarıyla ödeme yapılması mümkündür: Diners, Maestro, Master, Visa.

 

Zagreb  Büyükelçi Müsteşarı Fatih KAYA sözlerini şöyle tamamladı.

 

Bu vesileyle yola çıkacak vatandaşlarımıza hayırlı yolculuklar diliyoruz. Yolda dikkati elden bırakmasınlar dikkatli seyretsinler. Trafik kurallarına hız sınırlarına hem öncelikle kendi emniyetleri için bütün bu kurallara dikkat etsinler.Yaz aylarında yolculuk yapacak tüm vatandaşlarımıza güzel ve keyifli bir yolçuluk yapmalarını temenni ediyor hayırlı yolculuklar diliyoruz. Onun dışında yolda herhangi bir sorunla karşılaştıklarında Büyükelçilik nöbetçi telefonnumaralarımızdan 7/24 bize ulaşabilirler. Dedi.

 


ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Zagreb Büyükelçiliği
Andrije Hebranga 32-34
10000 Zagreb

Tel: + 385 1 486 46 60
Acil hizmet telefonu +385 99 43 96 520
e-mail: embassy.zagreb@mfa.gov.tr

Polis: 192
İtfaiye: 193
İlk yardım: 112
Karayolu yardım (SOS): 987

Kaynak Sılayolu.com Sezai Koç 

Servis eden Metin Doğan