Türk Diasporası her geçen gün büyüyor ve güçleniyor. Yurtdışında yerleşik varlığı 60 yılı deviren Türk işgücü göçünün, yaşadıkları coğrafyalardaki nüfusunun 6, Türk diasporasının ise 10 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Yaşadıkları ülkelerde kalıcılıklarını kesinleştirmiş olan bu diasporanın, göçmen veya göç kökenli bir topluluk olarak çözüm bekleyen birçok problemleri bulunuyor. Bunlar arasında Avrupa’daki Türk medyasının durumu da yer alıyor.

Avrupa Türk Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği adına medya zirvesini düzenleyen Başkan Ali Paşa Akbaş şunları söyledi:

Ali Paşa Akbaş: “Bu yıl 3. gerçekleştireceğimiz Medya Zirvesinin amacı, Avrupa’daki Türk medyasının, yıllardır çözülemeyen veya görmezden gelinen sorunlarını, bu sorunları bizzat yaşayan basın mensuplarını bir araya getirerek istişare ortamı oluşturmak. Sorunları tartışılan değil, yaşadıkları sıkıntıları bizzat kendilerinin ele aldığı, masaya yatırdığı basın mensuplarına çözüm yolları aradığı bir platform sunmayı hedefliyoruz.”

Ali Paşa Akbaş şöyle devam etti: “Organizasyonumuz bu yıl, akademik düzeyde bir içeriğe sahip olmakla birlikte farklı etkinlikler ve ödül töreniyle de güçlendirilerek Almanya’nın Ruhr bölgesi – Neukirschen Vulyn kentinde 17.12.2023 tarihinde gerçekleştirilecektir.Etkinliğe 100 basın mensubu, 300 iş insanı, 200 sivil toplum kuruluşu yönetici ve temsilcisiyle Türk ve Alman davetliler katılacaktır. Bu yıl, üçüncüsü gerçekleştirilecek olan etkinliğimiz, Türk diasporasının Türkçe medyası ayağında önemli bir boşluğu dolduracak, birlik ve beraberliğe katkı sağlayacak, alana dair yeni ufukların açılmasına vesile olacaktır. Sonuç olarak amacımız aslında bilinen sorunların kalıcı çözümleri için farkındalık oluşturmak…”

Avrupa Türk Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar YTB, Türksoy, Atiad, Kanal Avrupa sponsorluğundaki medya zirvesi çalıştay ile başlayacak ödül töreni ile devam edecek ve gala yemeği ile son bulacak.  Duisburg’a yakın Neukirchen-Vluyn şehrinde Vi̇va Eventhouse salonunda 17 Aralık 2023 tarihinde Pazar günü saat: 13.00’de başlayacak olan zirveye yoğun katılım bekleniyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan insanlarımız için bilgi alma özgürlüğü ve bilgiye ulaşma imkânları her dönemin toplumsal dinamiklerinden etkilenmiştir. Yeni iletişim teknolojilerinde ki gelişmeler, internet ve sosyal medya alanlarının yaygınlaşmasını desteklemiş, bu sayede bireyler hem bilgiye ulaşmada hem de bu bilginin dolaşımında daha aktif hâle gelmiştir.Bugün Türkiye merkezli yayın yapan televizyon kanallarının Avrupa yayınlarının, varlık mücadelesi veren “gazetelerin Avrupa baskılarının, yerel-bölgesel-ulusal nitelikteki aylık ücretsiz gazetelerin özveriyle yürüttüğü mücadele; erişim olarak dünyanın belki başka hiçbir coğrafyasında görülemeyecek özgün bir konsept oluşturmuş durumdadır.

Etkinlik kapsamında; Avrupa Birliği’nde Türk Basını, göçün ilk yıllarından bugüne dek ve geleceğe yönelik yukarıda bahsedilen sorunlarla, bu sorunlara ilişkin çözüm yolları ve mevcut durum ele alınarak tartışılacaktır.

AVRUPA TÜRK BASIN YAYIN VE GAZETECİLER BİRLİĞİ

Avrupa Türk Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği, 2015 yılında Alman yasalarına göre Almanya’nın Duisburg kentinde kurulmuştur. Her geçen gün çalışma şartları ve yaşam koşulları zorlaşan Avrupalı Türk basın temsilcilerinin güç birliği oluşturması, sorunlarını tartışması ve çözüm önerilerini “birlikte” ortaya koyması için kuru- lan dernek kendi alanında önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Bir gazetecilik meslek örgütü olarak Avrupa Türk Basın Birliği, Avrupa’da Türk nüfusunun en yoğun olduğu NRW eyaletinde dü- zenli olarak basın mensupları ve yayın organı sahiplerini bir araya getirmektedir.