Almanya’da içerik ve tadın yanı sıra hayvan refahı ve olası zararlı maddeler açısından 20 yumurta markası değerlendirildi. Beş marka 'çok iyi' derecesini aldı.

Almanya’da Öko-Test dergisi, 2024 Nisan sayısı için süpermarketlerdeki yumurtaları test etti. Testlerde sadece zararlı maddeler değil, özellikle yumurtlayan tavukların refahı ve erkek yavrularının durumu ele alındı.

Test edilen 20 yumurta markasında, dioxin veya salmonella gibi tehlikeli maddeler çok az miktarda bulundu. Nadiren de olsa yumurta kabuklarında çatlaklar ve hasarlar, iç kısımda kanama veya kabuklarda dışkıların tespit edildi.

 

M SINIFININ YARISI BELİRTİLENDEN HAFİF ÇIKTI

Diğer yandan incelenen M ağırlık sınıfında olan yumurtaların yarısının, belirtilenden daha hafif olduğu ortaya çıktı. Ayrıca bazı testlerde üretici damgasının okunamaması nedeniyle de notlar düşürüldü.

 

Aşağıdaki 5 yumurta markası “çok iyi” derecesini aldı:

• ‘Ne runde Sache’, Naturland

• Alnatura, Bioland

• K-Bio, Bioland

• Königshofer Bio-Eier, Dennree Naturland

• Lindengut, Demeter Hühnermobil

 

 

ALDİ’NİN YUMURTASI YETERSİZ

Aldi’den ‘Landfreude” markalı yumurtalar “yetersiz” olarak değerlendirildi. Kalitesi uygun olmasına rağmen, Öko-Test’e göre tedarik zinciri kanıtlanamadı. Netto adlı süpermarketten de “Vom Land” markalı yumurtalar önemli kalite eksiklikleri gösterdi.

 

UZMANLARDAN KODLAMA UYARISI

Uzmanlar vatandaşları yumurtalardaki kodlara dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Piyasada bulunan yumurtalar üzerindeki “0”, “1”, “2”, ve “3” numaralarıyla satışa sunuluyor. Buna göre “0”, organik yumurta anlamına gelirken, “1” de serbest dolaşan tavuklardan elde edilen yumurtalara işaret ediyor. “2” kümeste, kafessiz ortamda yetiştirilen yumurtalara işaret ederken,

 

“3” KODUNA DİKKAT!

“3″ ise kafeste yetiştirilen tavuklardan alınan yumurtalar için kullanılıyor. 0,1 ve 2 kodlarıyla başlayan yumurtalara kıyasla, en sağlıksız yumurta türü 3 kodlu yumurta türü. Bu noktada tavuklar, endüstriyel üretim adına oldukça kötü şartlarda, neredeyse hiç hareket edemeyeceği kadar kısıtlı alanlarda ve hızlı yumurta vermesi adına hormonlu ve kimyasal yemler verilerek yetiştirilir.

Kaynak: Camiahaber.com