Yeni düzenleme Avusturya sınırında kaosa neden oluyor.

10 SAAT BEKLEME SÜRESİ!

Cumartesi gününden beri yürürlükte olan Avusturya’ya girişte sınır kontrollerine ilişkin düzenleme, Pazar gecesi Kaernten sınırında tam bir kaosa neden oldu. Polise göre, eve seyahat eden tatilciler Karawanken tünelinde geçiş için on saate kadar beklemek zorunda kaldı ve Loibl tünelinde sınırı geçmek gece boyunca yedi saat sürdü. Sabah saatlerinde Kaernten Valisi Peter Kaiser (SPÖ) kontrolleri gevşeterek durumu biraz hafifletti.

Eyalet polis merkezinde, telefon neredeyse bütün gece çaldı. Yolcular şikayet etmek için aradılar, Almanya’dan gelen aramalar bu gelişmenin doğru olup olmadığına dair sorgulamalar yaptı. Bekleyen insanlar elbette böylesine büyük bir trafik sıkışıklığına hazırlıklı değildi; tuvalete nereye gidileceği gibi temel sorunlar ortaya çıktı. Otobanın kısmen kullanılması gerekiyordu. Yolcuların da içme suyu bitmişti, sonuçta hiç kimse bütün gece tünelin önünde beklemek zorunda kalacağını beklemiyordu.

Yeni düzenleme bekleme sürelerini arttırdı

Rekor kıran sınır bekleme sürelerinin nedeni, Avusturya federal hükümetinin yeni düzenlemesiydi. Buna göre, yetkililer, yalnızca Avusturya’yı geçseler bile, tüm yolcuların kişisel bilgilerini kaydetmekle mükellef.

Sabah saatlerinde kontroller rahatladı

Cumartesi ve Pazar gecesi çoğunlukla Alman ve Hollandalı tatilciler evlerine dönüş için yollardaydı. Birçoğu öfkelerini polise telefonla iletti. Pazar günü sabahın erken saatlerinde yetkililer, Slovenya’dan giriş yapanların son derece katı kontrollerini gevşetmeye karar verdikten sonra durum biraz gevşedi. Yine de, Pazar sabahı Karawanken tünelinin önünde hala yedi kilometre konvoy vardı ve bekleme süreleri yaklaşık üç saatti. Ancak Loiblpass’ta yolcuların dört ila beş saat beklemesi gerekiyor.

Vali: “Mantıksız koşullar”

Kaerneten valisi Peter Kaiser (SPÖ), “Gecikme riski nedeniyle transit yolcular üzerinde sadece rastgele kontroller yapılmasını emrettiğini söyledi. “Odak noktası insan refahı” diyen Vali, düzenleme mantıksız koşullara yol açmakta diye açıklamada bulundu. Kaiser, hijyen durumu göz önüne alındığında bile bu tip bir sınır kontrolü sürdürülemez. Bu düzenleme kabul edilemez. Yarın, ülkenin koordinasyon komitesinde nasıl ilerlememiz gerektiğini tartışacağız” dedi.

Korona sınır harekatı için 120 asker

Steiermark-Slovenya sınırındaki dönüş trafiğini mümkün olduğu kadar idare etmek için Viyana’dan 60 asker, sağlık otoritesi görevlerini yerine getirmek üzere Cuma günü eyalet sınırına gönderildi. Pazartesi gününden itibaren, askeri polisten 60 asker daha Kaernten sınır kapılarındaki tıbbi alanda yardım edecek.