Sıla Yolundan alışık olduğumuz benzeri vakâların bir benzeri bu sefer havayolunda gerçekleşti. 

Almanya’nın Saarbrücken Havalimanı’nda geçen hafta Türkiye’den Almanya’ya gelen yolcuların bagajında yapılan kontroller sırasında yaklaşık 50 kilogramlık gıda maddesine el konulduğu bildirildi. 

Gümrük görevlileri, üç kişilik bir yolcu grubunun valizinde tespit edilen ve Almanya’ya sokulması yasak olan peynir ile çeşitli et ürünlerinin yanı sıra ayva, zeytin, kestane, sarımsak ve asma dalı gibi bitkisel ürünlere de el konulduğunu açıkladı. 

Saarbrücken Gümrük Sözcüsü Maike Ames, “Buradaki esas sorun, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden seyahat veya posta yoluyla getirilen gıda maddelerinin ciddi kısıtlamalara tabi olması” dedi. Ames, et, yumurta, süt, balık, bal ve peynir gibi ürünlerin AB’de üretilenlerle aynı hijyen koşullarına sahip olması gerektiğinin altını çizdi. 

Gümrük görevlisi, hayvansal olmayan ürünlerin Almanya’ya getirilmesi sırasında ise “hastalık ve tarım zararlılarının” ülkeye sokulması ihtimalinin güçlendiğini ifade ederek, “Bu Almanya’da ve diğer AB ülkelerinde bitkilere ve doğaya ciddi zararlar verebilir” şeklinde konuştu. 

Saarbrücken gümrük görevlileri, el konulan yaklaşık 50 kilogramlık gıda ürünlerinin imha edilip edilmeyeceğine yetkili mercilerin karar vereceğini açıkladı. 

Kaynak ve Fotoğraf: DW Türkçe