Getirilen eşyanın toplam kıymetinin 1500 EURO’yu aşması halinde, söz konusu eşyanın ithalinde ödenmesi gereken vergiler, yürürlükte bulunan esaslara göre tahakkuk ve tahsil edilir.

İthal konusu eşyanın kıymetinin tek başına 1500 EURO’yu geçmesi halinde, bu eşyanın gümrük vergileri İthalat Rejimi Kararı ile belirlenen oranlara göre tahakkuk ve tahsil edilir.

Eşyaya sabit oranlı vergi uygulamadan önce, beyan sahibi bunun yerine ithalat vergilerinin uygulanmasını talep edebilir. Bu durumda eşya için ithalat vergileri tahsil edilmek suretiyle eşyanın ithaline izin verilir. Bu çerçevede getirilen eşyanın vergi matrahının tespitinde esas alınacak kıymeti, ibraz edilen faturaya veya satış fişine göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin gümrük idaresince düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti idarece belirlenir.

Ayrıca, yolcuların zati eşya kapsamında beraberlerinde getirecekleri 1 adet SIM kartına havi cep telefonu hakkı saklı kalmak üzere, kişilerin Mou onaylı listelerde kayıtlı olmak şartıyla vergileri ödenmek suretiyle 1 ADET CEP TELEFONU ithal etmeleri mümkün bulunmaktadır. Yolcu beraberinde Türkiye’ye getirilen cep telefonlarının, 5392 Sayılı Kanun uyarınca Telekomünikasyon Kurumu’nun veri tabanına kaydının yapılabilmesi için Türkiye’ye giriş yapılan yerdeki gümrük idaresine beyan edilmesi gerekmektedir.

Yolcu beraberinde girişine izin verilen GSM telefon cihazlarının kayıt altına alınmasını teminen kıymeti 300 EURO’yu geçmeyen cihazın faturasının ibraz edilmesi halinde, faturanın arkasına muayene memurunca tarih yazılıp, imzalanarak kaşe vurulması; fatura ibraz edilmemesi halinde ise tutanak düzenlenmesi; kıymeti 300 EURO’yu geçmesi halinde gümrük idaresince sözlü beyan formu düzenlenmesi suretiyle gümrük işlemlerinin sonuçlandırılmasını müteakip yolcuların bu belgeler ve pasaportu ile birlikte Telekomünikasyon Kurumuna gidilmesi gerekmektedir.