Sıla Yolu’nun en rahat ülkesi diyebileceğimiz AVUSTURYA, da  yollar bakımlı ve doğa muhteşem. Yolculuk keyif verici.

Avusturya otoyolları radarla la donatılmış radarı bol ülke yol çalışmalarının olduğu yerlerde radarlara dikkat inşaat bölgelerinde (Section Control) EDS elektronik denetleme sistemi hızınızı ölçüyor. İnşaat bölgelerinde hız sınırlarına mutlaka uyun. Trafik cezaları çok ağır.Passau-Linz- Viyana istikametinde yine yer yer yol yapım çalışmaları var. Viyana’dan itibaren Budapeşte istikametine doğru 26 km de Bratislava Slovakya yol ayrımı öncesi yol çalışması var 3 şerit 2 şerit’e düşürülmüş.  Macaristan istikametinde 36 km de sabit radara dikkat.Avusturya – Salzburg - Slovenya istikametinde yer yer yol bakım çalışmalarına dikkat. Hız sınırları 60-80 km arası değişiyor. Otoban üzerinde Asfinang ve diğer dinlenme tesislerinde ve benzin istasyonlarında elektirikli araçlar için şarz istasyonları bulunuyor. Elektrikli araçlarda elektronik göstergesinde şarz istasyonlarının bulunduğu noktaları izlenebiliniyor ve hangi şarz istasyonun dolu veya boş olduğunu görebiliyorsunuz. Bu nedenle elektrikli araçla seyahat edecekler araçlarının şarzı konusunda tasalanmalarını gerektirecek bir durum yok. Çünkü artık SılaYolu güzergahında her yerde elektronik şarz aletleri mevcut.  Avusturya A4 E60 M1 Otobanı üzeri Macaristan sınırına yakın Shel benzin istasyonunda geçen sene olan inşaat bu yıl bitmiş. Macaristan’a girmeden önce aracınıza benzin veya mazot ve vinyetinizi buradan alabilir biraz dinlendikten sonra yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak burada benzin 2.35 € mazot fiyatları 2.15 € arasında bu nedenle gümrüğe gelmeden bir önceki çıkıştan çıkarak otaban dışında bulunan benzin istasyonundan benzin ve ya mazotunuzu almanız sizin litre başında en az 0,30 cent kar etmenizi sağlar. 

Almanya’dan Linz, Passau istikametinde gidenler yol çalışmalarına dikkate etmeleri gerekiyor.Avusturya Otomobil Kulübü’nün (ÖAMTC) www.oeamtc.at adlı internet sitesi otoyollardaki trafik akışı hakkında güncel bilgi veriyor.

VİZE DURUMU:

Avusturya, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler ve İsviçre’de yasal olarak ikamet etmekte olan vatandaşlarımızın ülkeye vizesiz giriş/geçiş yapmalarına izin vermektedir. AB dışından seyahat eden vatandaşlarımızın, mukim oldukları ülkedeki Avusturya temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Sınır kapılarında vize verilmemektedir.

 

İNŞAAT ÇALIŞMALARINA DİKKAT.

Almanya ‘ Würzburg-Nürnberg-Regensburg-Passau istikametinde yol çalışmaları yapılmakta ve yol zaman zaman tek şeride düşmekte , burda dikkatli olmakta fayda var.

Diğer yandan Avusturya‘ya linz passau istikameti gitmek isteyenlerde yazın uzun beklemelere hazırlıklı olmaları gerekiyor. Zira bu sene Almanya -Avusturya istikametinde yol inşaatlarıyla sabırları taşırabilir.Bu istikamette, Yine Passau – Linz- Viyana- Budapeşte istikametinde zaman zaman aralıklara yol çalışmaları ve Köprü çalışmaları yapılıyor.Bu istikamette yığılmalara dikkat etmeli ve şimdiden uzun kuyruklara hazırlıklı olmak gerekiyor.

Avusturya’dan iki güzergah var: Salzburg ve Villach üzerinden Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya giden A8–A10 ve A2 otoyolu, diğeri ise Nürnberg, Regensburg, Passau, Graz üzerinden Slovenya’nın Maribor kentini takip eden A3–A8 ve A9 otoyolu. İkinci yolu tercih edenler Slovenya’yı çok kısa sürede geçiyor. Avusturya’da tüneller özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar. Gelişli gidişli tünellerde temkinli araç kullanılmasında fayda var. Bu istikamet üzerinde yine Graz – Maribor istikameti ve Salzburg -Villach üzerinden Slovenya’nın başkenti Ljubljana’  A8–A10 ve A2 otoyolunda zaman zaman yol çalışmalarına dikkat etmek gerekiyor.

Avusturya – Macaristan güzergahını tercih etmek isteyenler, Viyana- Budapeşte istikametini takip etmeliler.

Slovenya ve Hırvatistan üzerinden Sırbistan’a girmek isteyenler, Villach, Ljublijana veya Graz, Maribor istikametini takip etmek zorunda. Bu yolu tercih edenler, Hırvatistan, yani Zagreb üzerinden Sırbistan’a giriş yapabilirler.

Macaristan üzerinden gitmek” isteyenler ise, Avusturya’da Viyana istikametini takip etmeli. Viyana’ya gelmeden önce zaten Budapeşte’yi gösteren tabelalar var. Budapeşte’yi takip edenler, Macaristan üzerinden Sırbistan’a giriş yapacaklardır. Bu yıl biz iki ekip olarak yola çıktık.  Ahmet sertaş kardeşim Passau -Linz- Viyana üzerinden Macaristan -Sırbistan – Bulgaristan üzeri gitti, bizde Avusturya -Slovenya-Hırvatistan – Sırbistan – Makedonya -Yunanistan üzeri gideceğiz inş. Macarsitan üzeri gidecekler Ahmet Sertaş kardeşimin yol videolarını izleyebilirler. Slovenya ,Hırvatistan istikameti gidenler ise bizim yol videolarımızı izleyebilirler. Her ne kadar bu yıl Bulgaristan da ki yol çalışmaları azalmış olsada yol güzergah olarak kısalmış olsada şahsen ben özellikle yüksek sezonda Sırbistan Gradina Bulgaristana giriş sınır kapısında saatlerce beklemektense kuyrktan uzak stresten uzak olmak için 300 km fazla yol gitmeyi tercih ederim. Niye biliyormusunuz çünkü güzergah üzeri en rahat ülkeler den bir tanesi Makedonya ve Yunanistan, Makedonya otobanı 2 sene önce yenilendi. Makedonya boydan boya otoban üsküp başkenti Osmanlı tarihi ve kültürünü yaşatan kentlerden bir tanesi. Üsküp e uğrayın Osmanlı çarşısını mutlaka gezin yolculuğun ve iznin tadını çıkarın. Ben her defasında Üsküp kentine uğradığımda adeta şehrin güzelliğine osmanlı çarşısının tarihine büyülenip kalıyorum. Kendimi memlekete gelmiş gibi rahat ve huzurlu hissediyorum. Osmanlı dan kalma tarihi hamama gidip orada yorgunluk atmak bana çok iyi geliyor. Bir gece üsküp te konakladıktan sonra dinlenmiş bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Konaklama ücretleride çok uygun  1 aile geceliği 60 euroya konaklayabiliyor.Makedonya-Yunanistan istikameti her ne kadar yol  300 km uzatsada çok daha güzel yollarda ve daha güvenlikli bir seyahat yapabilirsiniz.

VİNYETE ZAM GELDİ

Avusturya’da Vinyetsiz otobanı kullanmanın cezası ağır. Avusturya için Alman Otomobil Kulübü ADAC’den veya Almanya’da otoban üzerindeki benzin istasyonlarından vinyet alabilirsiniz.

Slovenya üzerinden gitmek isteyenler En son vinyet alma imkanı ise Bad Reichenhall sınır kapısı. Burada vinyet ve reflektörlü yelek satılıyor.Genelde 10 günlük vinyet almayı tercih eden Avrupalı Türkler 9.90 euro ödemek zorunda. 2 aylık vinyet ise 29.00 euroya satılıyor. Senelik vinyet ise 96,40 euroya satılıyor. Radarla yapılan hız kontrolleri yine geçen yılki gibi. Sık sık sabit radarlar bulunuyor.Özellikle Köprü üzerlerinde ki Radarlara dikkat etmekte fayda var. Avusturya’da Radarlar arkadan da çekiyor.

CEZASI YÜKSEK

AVUSTURYA vinyetlerini aracınızın sol tarafına görülebilecek şekilde yapıştırmanız gerekiyor. Vinyet satış noktalarında elektronik Vinyet te satın alabilirsiniz. Vinyetiniz olmadan yakalandığınız zaman hem ceza ödüyorsunuz hem de hakkınızda yasal işlem başlatılıyor. Vinyetsiz yakalanmanın cezası 120 euro. Sözkonusu vinyetler , Avusturya'ya girmeden sınıra yakın veya sınır kapılarındaki satış ofislerinden ve benzin istasyonlarından temin edilebilmekte, ayrıca “https://www.asfinag.at ” adresinden online olarak da alınabilmektedir. 2022 yılı itibariyle birçok ülke E-Vinyet sistemine geçiş yapmıştır. Asfinag internet sitesi üzerinden elektronik vinyet hemde etiket vinyet bulunmaktadır. Asfinag internet sitesi üzerinden dijital vinyet satın alırken, tüketici olarak cayma hakkına sahipsiniz. Bu nedenle vinyetiniz ancak satın alma tarihinden itibaren 18. günden sonra geçerlidir .

Eğer firma sahibi iseniz veya bir işverenseniz cayma hakkınız olmadığı için dijital vinyeti hemen kullanılabilir.Dijital vinyet, plaka numaranıza bağlıdır . Geçerlilik başladıktan sonra,  dijital vinyetinizi yalnızca belirli durumlarda farklı bir plaka üzerinde yeniden kaydedme imkanıda bulunmakta.

 

 

TÜNELLER ÜCRETLİ
Avusturya aynı zamanda bir tüneller ülkesi. Tauern ve Karawanken tünelleri ücretli. Ücret gişelerde alınıyor. Karawanken geçiş ücreti otomobiller için 7,80 Euro. Tauern Tüneli 13,50 Euro. Tünel ücreti ödemek istemeyenler Macaristan güzergahını tercih ediyor.

Aşağıdaki Tuneller ücrete tabiler.

 

Almanya’dan Nürnberg istikametinden gelip de A9 numaralı otobanda Slovenya’ya doğru ilerleyenler, “Bosruck Tüneli’nde” 6,50 euro, bir de “Gleinalm Tüneli’nde” 10,50 euro otoban ücreti ödeniyor. Bu ücretler dönüş yolu için de aynen geçerli. Gidiş yolunda önce 5.5 kilometre uzunluğundaki Bosruck Tüneli, ardından 8.3 kilometrelik Gleinalm Tüneli geliyor. Dönüşte ise önce Gleinalm’de 10,50 euro ödendikten sonra, Bosruck’ta 6,50 euro ödeniyor. Tünel ücretleri tek yön içindir. Tünellerde hız sınırının 80 ve 100 km olduğunu hatırlatmakta fayda var. Tüneller zaman zaman bakım çalışması dolayısıyla gelişli gidişli şekle dönüştürülebiliyor. Tünellere girmeden önce ışıklarda bekletilmeye de hazırlıklı olun. Hız yapmamaya da özen gösterin.

AVUSTURYA GÜVENLİ BİR ÜLKE

AVUSTURYA’DA otobanlar yer yer tünel inşaatları ve genel onarım çalışmaları olsa da AVUSTURYA genel olarak güvenli bir ülke.Avusturya’ya giriş yaptıktan sonra yola Macaristan üzerinden mi yoksa Slovenya üzerinden mi devam edileceği sizin tercihinize bağlı.

REFLEKTÖRE VE RADARLARA DİKKAT

AVUSTURYA’DA otoyollarda hız sınırı 130 km olarak belirlenmiş. Şehir içlerindeki hız sınırı 50, şehir dışındaki hız sınırı ise 100 km. Otoyollarda aracınızı terketmeden evvel reflektörlü yelek giymek mecburiyetindesiniz.Aracı emniyet şeridine çekip araçtan inmeniz durumunda mutlaka reflektörlü yelek giymek zorundasınız. Yolda araçtan inen herkesin reflektörlü yelek giymesi zorunlu. Polis aracınızda reflektörlü yelek olup olmadığını kontrol edebiliyor. Araçta reflektörlü yelek bulundurmak, SILA YOLU  üzerindeki tüm ülkelerde mecburi. Eğer aracınızda reflektörlü yelek yoksa,cezası 14 Euro. Vinyet Noktalarında satılan yelekler 9,90 Euro.

TRAFİK CEZALARI EVE GÖNDERİLİYOR

Avusturya 25 euroyu geçen trafik cezalarını yaşadığınız ülkeye gönderiyor.

-Bunun yanında, hız sınırının 20 km üstünde hız yapanların 30 Avro’dan başlayan, 50 km ve daha üstünde hız yapanların 2180 Avro’ya kadar para cezasına çarptırılmaları sözkonusu olup, kırmız ışık ihlali için 70 Avro, hatalı sollama 40 Avro, emniyet kemeri takmama 35 Avro, ikaz yeleği bulundurmama 14 Avro, hatalı park 20 Avro’dan başlayan miktarlarda para cezasına tabidir.

AMBULANSA YOL AÇIN

OTOBANLARDA meydana gelen kazalarda ilkyardım ekiplerinin olay yerine hızlı gidebilmesi için ve kurtarma ekiplerinin hızla olay yerine ulaşması için orta şeridin açık tutulması gerekiyor. Böyle durumlarda otoban tıkanır tıkanmaz, soldaki sürücülerin en sola, sağ şeritteki sürücülerin emniyet şeridine geçerek, orta şeridi açık tutması ve koridor oluşturulması gerekiyor.

Koridor oluşturmayan veya bu koridoru kullanan araçlara 800 Avro’ya kadar ceza kesilmektedir. Şayet bu ihlallerden dolayı kurtarma araçlarının engellendiği tespit edilirse 2.180 Avro arasında değişen cezalar kesilmektedir.

CEP TELEFONU İLE KONUŞMANIN CEZASI YÜKSEK

-Araç kullanırken cep telefonu ile görüşme yapan sürücülere para cezası uygulanmaktadır.

DÖNÜŞ YOLUNDA KONTROL VAR

 Avusturya, Schengen ülkesi olmasına rağmen Macaristan ve Slovenya sınır kapılarında sınır kontrolleri yapıyor. Dönüş yolunda, Avusturya’ya girişlerde kontrol noktaları var. Her araç durduruluyor. Yolcuların pasaport, kimlik, oturma müsaadesi sıkı kontrolden geçiriliyor.

YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI

Avusturya’dan Türkiye’ye karayoluyla gidiş-gelişlerde kullanılan alternatif güzergâh ve yol numaraları şöyledir:

Macaristan Çıkışı:
Nickelsdorf ( A-4)
Klingenbach (A-3)
Deutschkreutz (A-3’ü takiben S-31)

İtalya Çıkışı:
Arnoldstein (A-2)
Brennerpass (A-13)
Reschenpass (A-12/SS40)

Slovenya Çıkışı:
Loiblpass (A-2/B91)
Spielfeld (A-9)
Wurzenpass (A-2)

GÜMRÜK

AB gümrük mevzuatı uyarınca, Birlik üyesi olmayan ülkelerden getirilerek Avusturya gümrük alanına sokulan menkul eşyaların (altın takılar vb. ziynet eşyaları gibi) gümrükte vergiden muaf tutulabilmesi için toplam değerlerinin 300.- Avro’yu (havayolu ile seyahatlerde 430 Avro) geçmemesi gerekmektedir. 15 yaşından küçük yolcularda hangi vasıta ile seyahat ettiklerinden bağımsız olarak istisna sınırı da 150 Avro’dur. İstisna sınırını aşan ve beyan edilmeksizin Avusturya’ya sokulan menkul eşyalar, gümrük idaresinin belirlediği değer üzerinden katma değer vergisine tabi tutulmaktadır. Ancak, beyan dışı olduğu gümrük idaresince tespit edilen ve hesaplanan vergisi yüksek meblağlara ulaşan menkul eşyalar, ayrıca mali davalara da konu olabilmektedir.

Bunun yanında, ilgili AB Direktifleri uyarınca yolcu beraberinde azami 10.000 (onbin) Avro tutarındaki nakit para veya ödeme araçlarının (altın vs.) gümrük beyanında bulunulmadan ülkeye sokulması yasak olup, bunun üzerindeki miktara elkonulmaktadır.

SEYİR HALİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

-Hız sınırlaması otoyolda 130 km, devlet yolunda 100 km’dir. Meskûn mahallerde bu sınırlama 30 km ile 50 km arasında değişmekte olup, trafik levhalarıyla belirlenmiştir.

-Alkol sınırlaması 0,5 Promil’dir. Bu sınırın üzerinde alkollü olarak araç kullanmanın cezası 300 ila 5.900 Avro arasında değişmekte olup, sürücünün ehliyetine el konulması da mümkündür.

-Araçtaki tüm yolcuların emniyet kemeri takması zorunludur. Ayrıca, 12 yaşından küçük çocukların arka koltukta oturması gerekmektedir. 14 yaşına kadarki çocuklardan boyları 150 cm’in altında olanların çocuk koltuğu kullanmaları zorunludur.

DİKKAT EDİLMESİNDE YARAR GÖRÜLEN DİĞER HUSUSLAR:

-Özellikle pasaport ve oturma izni gibi evrakların geçerlik sürelerinin önceden kontrol edilerek süre uzatımının son günlere bırakılmaması tavsiye olunur. Pasaport ve ikamet izninin süresinin dönüşte en az altı ay daha geçerli olması dikkat edilmesi yerinde olacaktır.

-Geçilecek ülkeler için vize gerekiyorsa, bu ülkelerin bulunulan ülkedeki temsilciliklerine en az bir ay önceden müracaat edilerek mutlaka çift transit vizesi alınması gerekmektedir.

-Seyahat edecekler, pasaportlarının yanısıra mutlak surette nüfus cüzdanı ve benzeri kimlik belgelerini de yanlarında, fakat ayrı bir yerde bulundurmalıdırlar. Pasaportun kaybolması halinde yenisinin düzenlenebilmesi için nüfus cüzdanına ihtiyaç duyulacaktır.

-Yola çıkmadan, uluslararası sürücü belgenizi, aracın ruhsatını ve uluslararası yeşil sigorta kartını yanınıza aldığınızdan emin olunuz. Aracınız kasko sigortalı değilse, seyahat öncesinde kısa süreli kasko ve yolcu kaza sigortası yaptırılmasında fayda vardır.

-Seyahat edilecek aracın ruhsatı size ait değilse sahibinden vekalet alınması icap etmektedir.

-Cuma günleri ve hafta sonlarında yolda ve sınır kapılarındaki yoğunluk dolayısıyla uzun süre beklemek durumunda kalınabileceği unutulmamalıdır.

-Tatilini geçirmek üzere eski tip sürücü belgesi ile Avusturya'ya seyahat edecek vatandaşlarımızın mağdur olmamalarını teminen, seyahatlerinden önce sürücü belgelerini yenilemeleri veya Beynelmilel Sürücü Belgesi almaları uygun olacaktır.

- Avusturya Yerleşim ve Oturum Kanunu'na göre süreli (1 veya 3 yıl) ikamet iznine sahip yabancıların bir yılda altı aydan fazla, 5 yıllık ve süresiz ikamet izni hamili yabancıların ise kesintisiz bir yıldan fazla Avrupa Birliği ülkeleri dışında kalmamaları gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen sürelere riayet etmediği tespit edildiği için Avusturya'ya girişlerine izin verilmeyen ve Türkiye'ye geri gönderilen vatandaşlarımızın sayısında artış gözlendiğinden, süreli veya süresiz Avusturya ikamet izni hamili vatandaşlarımızın dönüşlerinde sorun yaşamamaları için anılan Kanun'da belirtilen sürelere dikkat etmeleri önem taşımaktadır.

Diğer taraftan, vatandaşlarımızın Kanun'da belirtilen sürelerden daha fazla Türkiye'de kalmaları gerektiği takdirde, seyahatleri öncesinde ilgili Avusturya makamlarından izin almaları mümkündür.

 

Vinyet fiyatları

10 günlük: 9,90 Euro
2 aylık: 29,00 Euro

Benzin fiyatları

Benzin: 2,09 Euro

Süper Benzin: 2,35 Euro

Diesel: 2,15 Euro

Önemli telefonlar

Araç arızasında Avusturya Otomobil Kulübü ÖAMTC. Tel: 120.

T.C. Viyana Büyükelçiliği
Adres: Prinz Eugen Strasse 40, 1040-Wien
Telefon: + 43 1 505 73 38 (4 hat)
e-mail: botschaft.wien@mfa.gov.tr
T.C. Bregenz Başkonsolosluğu: +43 5574 42 083
T.C. Salzburg Başkonsolosluğu: +43 662 44 21 33
Araç arızasında Avusturya Otomobil Kulübü ÖAMTC. Tel: 120
Polis: 112 veya 133.
İlk yardım: 144
İtfaiye: 122

 

SilaYolu.com
Kaynak olarak gösterilmeden yayınlanması yasaktır