Dönüş yolunda Hırvatistan’dan sonraki durağımız. SLOVENYA Slovenyaya Hırvatistan üzerinden Graz maribor istikametini takip ederek ulaşabiliyorsunuz. Aynı istikamette gelişte Avusturya istikametinden geldiğinizde Graz Maribor istikametini takip ederek Hırvatistan’a giriş yapabilirsiniz. Slovenya’da yine eskisi gibi seyahat edebilirsiniz.

Slovenya’nın tamamı otoyol. Yollar rahat, geniş ve bakımlı. Otoyollarda geçtiğimiz yıla nazaran radar kontrollerinde çok artış olduğunu gözlemledik bu nedenle hız limitlerine mutlaka uyulmasında fayda var..

Avusturya’dan Slovenya ya giriş yapan her araç kontrol ediliyor. Pasaport ve diğer evraklara itinayla bakılıyor. Sınır ve gümrük polisleri maske ve eldiven kullanmıyor. Ülke genelinde maske kullanımı kalkmış mecburi değil, sadece tavsiye ediliyor. Ülkede bütün işletmeler açık.

Slovenya Schengen bölgesi giriş ülkesi olması nedeniyle sınırlarda sıkı kontrol var. Evrakları eksik ve yanlış olanların giriş ve çıkışına kesinlikle izin verilmiyor. Ülkeye et ve süt ürünleri sokmak yasak. Herkesin sadece iki paket sigara hakkı var. Günlük kullanım fazlası ticari eşya konusunda AB kurallarını itinayla uyguluyorlar.

 

DAHA FAZLA KALMAK İSTEYENLER...
AB üyesi ülkeler ve Schengen ülkelerinin vatandaşları veya bu ülkelerde oturumu olanlar Slovenya’ya seyahat edebilir, tatil yapabilir, geceleyebilir.

 

DEKLARE

Gümrük muafiyeti dışındaki eşyaların bildirimi şart.

Vatandaşlarımız yanlarında bulundurdukları 10.000 Euro veya üstü nakit parayı veya muadili yabancı parayı, ya da değerli ziynet eşyasını (altın vb.) sınır kapılarındaki görevlilere beyan etmek zorunda.

 

 

 

 

 

 

Hız Sınırları:

Slovenya’da hız sınırı meskûn mahallerde 50, şehirlerarası yollarda 90, karayolunda 100, otoyolda 130 km.dir.

Aşırı hız dolayısıyla kesilen cezaların miktarı hız aşımının şehir içinde, şehir dışında, çevre yolu ve otoyollarda olmasına ve aşılan km’ye göre değişmekte ve 1.200 Euro’ya kadar ulaşabilmektedir. Hız limitleri ve trafik uyarı levhalarına riayet edin.

Trafik cezaları kredi kartı ile ödenebilmektedir.

 

VİNYETSİZ SAKIN ÇIKMAYIN

Slovenya yollarını kullanmak için vinyet almanız gerekli. Vinyeti ülkeye girmeden önce alın. Yedi günlük vinyet ücreti 15 Euro. Elektronik okuyucular dışında görevliler de vinyet kontrolü yapıyor. Vinyetsiz araç kullanmanın cezası 300 Euro ile 800 Euro arasında değişiyor.

Slovenya baştan sona otoban ve tamamı 185 kilometre. Otoyollar geniş ve bakımlı. Otoyol üstünde güzel konaklama tesisleri var. Benzin almak veya mola vermek için durabilirsiniz. Tesisler temiz ve hijyenik.

Yol yorgunluğunu gidermek için buralarda rahatça mola verebilirsiniz.

Ödemelerinizi kredi kartı ile yapabilirsiniz. Bizim Slovenya üzerinden seyahat ettiğimiz tarihlerde mazot ve benizn fiyatları Almanya ya göre çok daha uygundu arada nerede ise 0,60 euro cent fark vardı.

 

FARLAR AÇIK OLMALI

Farların 24 saat açık olma zorunluluğu var. Yolcu sayısı kadar reflektörlü yelek, yola koyulan üçgen reflektörlü levha ve ilk yardım çantası aracınızda bulunmak zorunda.

 KURALLARA UYUN

Slovenya’dan transit geçiş yapacak vatandaşlarımızin kurallara riayet edmelerinde fayda var.. Bunun dışında Schengen giriş kapısı olması itibariyle pasaportlarınızı ve evraklarınızı yola çıkmadan önce kontrol etmelisiniz.

PASAPORTLARIN SÜRESİNİ KONTROL EDİN

Vatandaşlarımızın seyahate başlamadan önce kendileri ve beraberinde yolculuk eden kişilerin pasaportlarını yanlarına aldıklarından emin olmaları ve bu pasaportların geçerlilik sürelerini kontrol etmeleri çok önemli bir husus.

Eksik evrakla Slovenya’ya girmek kesinlikle imkânsız. Süresi geçmiş pasaport sahibi vatandaşların sınırdan geri döndürüldüklerine şahit olduk.

 YEŞİL KART VE ARAÇ VEKALETİ

Slovenya için geçerli uluslararası sigorta poliçesi (Yeşil Kart) ile araçlara ait sahiplik belgesi veya sürücü vekâletnamesi bulundurmaları gerekmektedir.

 Acil durumlarda büyükelçiliğimiz yasalar çerçevede her türlü yardımı yapmaya hazır. +386 30 738 928 numaralı acil hizmet hattından 24 saat elçiliğe ulaşabilirler.”

 ÖNEMLİ TELEFONLAR:

T.C. Ljubljana Büyükelçiliği
Adres: Livarska ulica 4, 1000 Ljubljana
Tel.: + 386 1 236 41 50
embassy.ljubljana@mfa.gov.tr
Polis: 113
İlk yardım: 112
İtfaiye: 112
Slovenya Otomobil Kulübü AMZS: 1987
Trafik Danışma numarası: +386 1 530 53 00
 
Akaryakıt fiyatları
Dizel: 1.69 Euro
Benzin: 1.64 Euro

Kaynak Sılayolu.com Sezai Koç 

Servis eden Metin Doğan