Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi Schengen vizelerinin dijitalleşmesi için teklif edilen yasaya onay verdi.

Bu düzenlemeyle, şuanda uygulamada olan pasaportlara yapıştırılan vizelerin yerini dijital vizeye bırakacak bırakacak ve online barkod olarak cep telefonlarına indirilebilecek.

www.sonhaber.eu 'da yer alan habere göre; Yeni sistemde, tüm başvuruları tek bir web platformu üzerinden işleme alınacak. Vize başvurusu yapan kişi ilgili belgeleri platforma yükleyecek ve vize ücreti bu platform üzerinden ödenecek

Başvuru sahipleri, birden fazla ülkeyi ziyaret etmeyi planladıklarında, hangi ülkenin başvuruyu kabul ettiği konusunda bilgilendirilecek. 

Sistem, AB'nin sınırlarını yöneten sistemlerle ve veri tabanlarıyla uyumlu hale getirilecek. Sadece ilk kez vize başvurusu yapanlar, biyometrik bilgileri geçerli olmayanlar ve yeni pasaport sahipleri Schengen ülkelerinin konsolosluklarına bizzat başvuruda bulunmak durumunda kalacak.

Schengen vizesinin bu dijitalleşme süreciyle birlikte, maliyetlerin azaltılması, vize başvurularının hızlanması ve basitleştirilmesi hedefleniyor. AB ayrıca bu sayede Schengen bölgesinin güvenliğini artırmayı da hedefliyor.

Yasa taslağı, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmi olarak kabul edildikten sonra AB'nin resmi gazetesinde yayımlanacak ve yayınlanmasının ardından 20 gün içinde yürürlüğe girecek.