1 Ocak 2024 tarihi itibari ile yurt dışından emekli kişilerin yabancı plakalı araçları için hayata geçirilen 2+2 yıl düzenlemesi birçok soruyu baraberinde getirdi.

Silayolu.com sosyal medya hesaplarına gelen binlerce mesaj arasında en önde gelen soru " Muayenesi (Tüv) biten araçla seyahat edilebilir mi? " sorusu olmuştur.

Yoğun birşekilde gelen  bu sorunun cevabını siz değerli okurlarımız için araştırdık.

Muayenesi bitmiş olan Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birine kayıtlı olan yabancı plakalı bir arac için  Avrupa Birliği anlaşmasına göre diğer AB ülkerinde araç muayenesi yaptırmak mümkündür. Ancak bu bilinen haliyle bir araç muayenesi ( Tüv) değil sadece  aracın kayıtlı olduğu ülkeye karayoluyla götürülebileceğine dair yapılan bir ekspertiz işlemi sonrası verilen raporudur.

Her ne kadar bu teorik olarak mümkün olsada, pratikte malesef ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte zorluk çıkarılmaktadır. Genelde AB ülkelerinde sorun yaşama olasılığı çok düşüktür.

Sigorta şirketleri tarafından, olası bir kaza öncesi muyenesi biten bir aracın kayıtlı olan ülkeye götürülene kadar herhangi bir AB ülkesinden bu raporun alınması tavsiye edilir.

Bazı AB ülkeleri bu rapor alınmış olsa bile tanımayabilmektedirler.Hatta AB dışı ülkelerde ise araç bağlananabilmektedir.

Bizim tavsiyemiz ise bazı sosyal medya hesaplarından " Türkiye'de büyükşehirlerdeki TÜV'ü  Avrupa kabul ediyor v.s " gibi   resmi bilgiye dayanmadan paylaşılan haberlere itibar edilmemesi ve  kesinlikle aracın muayenesi bitmeden önce kesinlikle kayıtlı olduğu ülkeye götürülerek yeniden muayene yaptırılmasıdır.

Haber: Silayolu.com Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının hukuki suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.