Yurt dışında yaşayan yabancıların uygulaması yürürlüğe girdi. Artık Türkiye'ye getirilen yabancı kayıtlı telefonların kullanım süresi 180 güne (6 aya) kadar uzatılabilecek. Bu hakkın kullanılması, işlemlerin elektronik yönetim yoluyla yapılmasını gerektirir.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yurt dışından Türkiye'ye getirilen cep telefonlarının 120 günlük kayıtsız kullanım süresinin e-Devlet üzerinden 180 güne kadar uzatılabileceği belirtildi. 

Açıklamada, "Yurt dışında yaşayan ve beraberinde cep telefonu getiren vatandaşlar, e-Devlet Kapısı aracılığıyla kayıtsız bir cihazın kullanım süresini iki defaya mahsus en fazla 180 güne kadar uzatabilirler." deniliyor.

Telefonun kullanım süresi nasıl genişletilir? 
Türkiye'ye getirilen cihazlar (tek IMEI numarası) Mobil Haberleşme Cihazı Kayıt Sistemine (MCKS) kayıt olduktan sonra 120 gün içerisinde sorunsuz olarak kullanabilmekte.

Telefon sahibi, 120 günlük süre dolmak üzereyken elektronik idare aracılığıyla  e-Devlet üzerinden 30 günlük uzatma talebinde bulunabilir. Bu sürenin sonunda ikinci bir 30 gün daha ek süre talebinde bulunabiliniyor.

Yani ilk 120 günlük kayıtsız kullanım hakkı ve 30 günlük iki yenileme hakkıyla birlikte kayıtsız kullanım süresi toplam 180 güne kadar uzatılabiliyor.


Kullanım süresi nerelerde uzatılabilir? 
e-Devlet hizmetine giriş yapıp “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu” bölümünden “Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlara Kayıtsız Cihazların Kullanım Süresinin Uzatılmasına Yönelik Başvuru” kısmına giderek talep edilen verileri göndererek telefonun kullanım süresini uzatabilirsiniz.

 

Telefonun kayıt işlemi sırasında Telefonun İMEI kaydı, kişisel veriler ve Türkiye'ye varış tarihleri ni vermeniz gerekiyor. 
Aynı bölümde telefonun IMEI kaydını bulma konusunda da bilgiler yer alıyor.


Türkiye'ye getirilen uluslararası telefonların kullanım süresini uzatmak için www.turkiye.gov.tr ​​sitesine giriş yapmanız gerekmektedir.

 

120 gün içinde yenilemelisiniz

Cihaz yurt dışından Türkiye'ye gelmişse en geç 120 gün içerisinde kayıt altına alınması gerekmektedir. 120 günden sonra yapılan başvurular kabul edilmemektedir.

Hangi belgeler gerekli?
Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibinin 120 gün içerisinde gerekli belgeleri doldurarak elektronik işlem portalı üzerinden cihazın kayıt altına alınması talebini iletmesi gerekiyor.

E-devlet üzerinden kayıt yaptırma izni olmayan kişiler (yabancı ülkeden gelen kişiler) aşağıdaki belgelerle  telefon bayilerinden de başvurabilirler:

İstenen belgeler
- Doğum belgesi
- Pasaport
- Cihazın IMEI numarası
- Vergi dairesine ödenen tutara ilişkin makbuz veya makbuz.

2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.

Silayolu.com