Sadece üç gün içinde, Batrovci ve Gradina sınır kapılarındaki gümrük yetkilileri, polisle işbirliği içinde, sınırdan 90.000 Avro'ya eşdeğer beyan edilmemiş döviz transfer etmeye yönelik birkaç girişimi engelledi.

46 bin 600 İsviçre frangı kadar beyan edilmemiş dövizin en büyük miktarı, gümrük görevlileri tarafından Cumartesi ve Pazar günleri arasındaki gece, İsviçre plakalı bir Land Rover'ın kontrolü sırasında Batrovci sınır kapısının girişinde bulundu.

İsveçli iki yolcu geçiş esnasında yetkililere yanlarında yalnızca izin verilen miktarın bulunduğunu ve bunun zorunlu bildirime tabi olmadığını söylediler. Ancak araçta yapılan detaylı incelemede, yolcuların her birinin yanlarında bulunmasına izin verilen miktara ek olarak, torpido gözünde beyan edilmemiş 50 bin İsviçre Frangı tespit edildi.

Batrovci'de, gümrük yetkilileri yolcu koltuğunun arkalığında ve bagajda bir çantada beyan edilmemiş 10.000 İsviçre frangı ve yaklaşık 3.000 Avro toplamda 13.000 avroluk bir döviz ihlali tespi edildi.  Paranın sahibi olarak Almanya'dan Türkiye'ye iki refakatçiyle gelen 37 yaşındaki yabancı uyruklu sürücü bildirildi.   

Benzer bir durum 28 Ocak 2023'te Gradina geçidi çıkışında yaşandı. Şöyle ki, 29 yaşındaki Polonya vatandaşı bir çift Türkiye'ye doğru yola çıktılar ve Polonya plakalı BMW arabaları rutin muayene için geldiklerinde bildirecek bir şeyleri olmadığını söylediler. 

Kısa süre sonra, detaylı bir kontrol sırasında, yolcunun kişisel çantasında beyan edilmemiş 50.000 Avro taşıdığı tespit edildi. Bu nedenle beyan etmeleri gerekmeyen 10.000 Euro iade edildikten sonra, geri kalan 30.000 Euro geçici olarak yılın sonuna kadar el konuldu. 

Kaynak ve foto: Sırbistan Gümrük Müdürlüğü.