Silayolu.com sosyal medya hesaplarına gelen binlerce mesaj arasında en önde gelen soru " Muayenesi (Tüv) biten araçla seyahat edilebilir mi? " gibide bir çok sorular gelmekte.

Konuyla ilgili de bu sorunun cevabınıda sizlere vermeye çalışacağım.

Muayenesi bitmiş olan Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birine kayıtlı olan yabancı plakalı bir arac için  Avrupa Birliği anlaşmasına göre diğer AB ülkerinde araç muayenesi yaptırmak mümkündür.

Ancak bu bilinen haliyle bir araç muayenesi ( Tüv) değil bakın bunun altını çizerek söylüyorum bu bir tüv değildir. Sadece  aracın kayıtlı olduğu ülkeye karayoluyla götürülebileceğine dair yapılan bir ekspertiz işlemi sonrası verilen raporudur.

Her ne kadar bu teorik olarak mümkün olsada, pratikte malesef ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte zorluk çıkarılmaktadır. Genelde AB ülkelerinde sorun yaşama olasılığı çok düşüktür.

Sigorta şirketleri tarafından, olası bir kaza öncesi muyenesi biten bir aracın kayıtlı olan ülkeye götürülene kadar herhangi bir AB ülkesinden bu raporun alınması tavsiye edilir.

Kısacası Tüvsüz aracla seyahate anında bir kaza yaparsanız sigorta ile sıkıntı yaşarsınız sigorta karşı tarafın zararını karşılamayı red eder. Aracınız Vulkasko da olsa Sigorta bunu red etme hakkına sahiptir.

 

 

Dolayısıyla Tüvsüz araçla seyahat etmek üyük risklere gebedir

Bazı AB ülkeleri elinizde bir expertiz raporu olsa dahi bir expertiz raporu alınmış olsa bile tanımayabilmektedirler.Hatta AB dışı ülkelerde ise araç bağlananabilmektedir.

Bizim tavsiyemiz ise bazı sosyal medya hesaplarından " Türkiye'de büyükşehirlerdeki TÜV'ü  Avrupa kabul ediyor v.s " gibi   resmi bilgiye dayanmadan paylaşılan haberlere itibar edilmemesi ve  kesinlikle aracın muayenesi bitmeden önce kesinlikle kayıtlı olduğu ülkeye götürülerek yeniden muayene yaptırılmasıdır.

Bazı Avrupa ülkelerinin bir kısmında araç muayenesi (TÜV) süresi 2 yıl olarak uygulanırken, diğer bir kısmında ise 1 yıl olarak uygulanıyor.

Türkiye’de araç muayenesi süresi biten araçların, ülkeden çıkarılarak kayıtlı olduğu ülkede tekrar muayene yaptırılması gerekmektedir. Türkiye’de veya başka bir ülkede bu işlemin yapılması mümkün değildir.

Az önede dediğim gibi Sadece AB ülkelerinde aracın kayıtlı olduğu ülkeye götürülene kadar bir ekspertiz rapor alabilirsinz ancak bakın tekrarlamakta fayda var

Bu Sadece  aracın kayıtlı olduğu ülkeye karayoluyla götürülebileceğine dair yapılan bir ekspertiz işlemi sonrası verilen raporudur.

 

Bu bir araç muayenesi değildir. Araç muayenesi biten araçların Avrupa Birliği ülkelerinden sorunsuz bir şekilde kayıtlı olduğu ülkelere sürülebilmesi mümkündür.

Bu konuda sorun yaşayana neredeyse şahit olmak mümkün değil gibidir.Sadece sıla yolunda dikkat edilmesi gereken ise Avrupa Birliği ülkesi dışında olan ülkelerdir.

Örneğin Sırbistan gibi ülkelerde araç muayenesinin bittiği tespit edilirse aracın bağlanma ihtimali çok yüksektir.

Sıkca karşılaştığımız sorulardan bir diğeride

Türkiye’de yabancı plakalı araçla 6 Ay'dan fazla süre kalındığında araç sigortası iptal edilebilir mi? yönünde

6 Ay’dan fazla Türkiye’de kullanılan yabancı plakalı araç için Avrupa’da bulunan bazı sigorta şirketleri, bu araçların sigortasını iptal edebiliyor.

Bu gibi bir sorunla karşılaşmamak için öncesinde bağlı bulunulan sigorta şirketi ile ön görüşme yapılmasında fayda olduğunu, aksi taktirde olası bir kazada haklıyken haksız duruma düşülebileceğini belirtmek isteriz.

Yine başka bir soru ise

Türkiye'de 6 Ay'dan fazla kalanların oturum ve sağlık sigortası iptal edilebilir mi? 

Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız arasında, 6 Ay’dan fazla Türkiye’de kalacak olan kişiler; bağlı bulundukları yabancılar dairesinden ve sağlık sigortası kurumlarından özel izin almalıdırlar.

Aksi taktirde hem oturumun iptali ve sağlık sigortasının dondurulabileceği hatta geçersiz olma durumu söz konusu olabilmektedir.

Haber: Sezai Koç