Sizi tanıyabilir miyiz? Münür Bayrak kimdir?
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: 1969 Tekirdağ doğumluyum, ilkokul, ortaokul ve liseyi Edirne’nin Keşan ilçesinde derece ile bitirdim. Üniversite hayatıma Trakya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda devam ettim ve başarı ile tamamladım. Daha sonra İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni başarı ile tamamlayıp mezun oldum. Akademik Lisans Eğitim (ALES) sınavına girerek başarılı oldum lakin mesleki iş yoğunluğu (Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma Eğitim ve Uygulama Merkezi) nedeni ile ara verdim. İlk fırsatta yüksek lisansımı da tamamlamak istiyorum. Genç yaşta Trakya Üniversitesi Tıp fakültesinde meslek hayatıma başladım, yaklaşık 35 yıl bölgemin insanına personel şefi olarak gerek sağlık gerekse idari ve Trakya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğrenci Pratik Uygulamaları ve Tıp Fakültesi 5 dönem stajer doktor pratik uygulamalarında Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda solunum ünitesinde direk halk sağlığı bire bir sağlık hizmeti eğitimi verdim.

Bugün, Edirne’nin Balkan ülkelerinin SAĞLIK MERKEZİ olması gerekiyor. Balkanlar’da ki hastanelerin verdiği sağlık hizmetinin ücreti yüksek. Ayrıca Balkan ülkeleri azımsanamayacak nüfusu, dolayısı ile hasta potansiyeli var. Edirne’de ki hastaneler Balkan ülkelerinde yaşayan bireyler için büyük nimet. Oralarda yapılamayacak tedavilerin Edirne de ki gerek devlet hastanesinde, gerek Tıp Fakültesinde, gerekse Ekol gibi özel hastanelerde yapmak mümkün. Edirne’de hemen her konuda sağlık hizmeti veriliyor. Sağlık turizminin de Edirne’de yapılabileceğine inanıyorum. Edirne, Balkan ülkelerine yakınlığı dolayısıyla sağlık turizmi için biçilmiş kaftan. Edirne neden Balkanların sağlık merkezi olmasın ki? Sağlık Müzemiz ile övünüyoruz. Müzeyi gezerken içindekileri doğru anlamak gerek. Edirne Dünya’nın ilk sağlık merkezlerinden birisi. Kaldı ki Edirne Osmanlı Devletine 92 yıl başkentlik yapmış bir şehirdir. Bu 92 yıldan sonra da uzun süre Osmanlı Devletinin Başkenti İstanbul olmasına rağmen padişahlar devleti Edirne’den yönetmeye devem etmiştir. Bu iş hem Edirne’yi kalkındırır hem de daha önemlisi insanların sağlık sorunlarına çözüm bulunmuş olur. Sağlık turizmi için Edirne’yi tercih hastaların ve refakatçılarının şehrimizde konakladığını, gezdiğini, yediği içtiği için ekonomiye de büyük ölçüde faydası olacaktır. Diğer taraftan manevi açıdan da katkısı olacaktır. Balkanlardaki insanlarla Edirne’de yaşayan insanların kaynaşması için de vesile olur. Edirne Milletvekili seçilince ilk projem Edirne’yi sağlık turizminin başkenti yapmak olacak.

Edirne Milletvekili aday adayları (soldan sağa) Münür Bayrak, Hatice Ser, Ali Özer, Hülya Balkan, (Ayvaz Yalaza’a mazereti dolayısı ile toplantıya katılamadı. Resimde yok) MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan ile birlikte.
Münür Bayrak kimdir? diyorsunuz, genç yaşta memuriyet hayatıma başladım, emekli olunca ilk işim Milliyetçi Hareket Partisi’ne üye kaydımı yaptırmak oldu. Münür Bayrak memleket aşığı, Türkiye sevdalısı bir insandır. Memleketine insanlara hizmet etmeyi, kendine yaşam biçimi haline getirmiş bir insandır. Selanik göçmeniyim, dolayısı ile köklerinden gelen tarihine bağlı memleket sevdalısı bir Türk Milliyetçisiyim.

Türk Milliyetçiliği size göre nedir?
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: Bana göre Türk Milliyetçiliği ırk milliyetçiliği değildir, Laz’ı ile, Çerkez’i ile, Kürt’ü ile, Arnavut’u ile, Boşnak’ı ile ………. 72 milleti ile aynı toprakların üstünde yaşayanların millet vasfına erişmiş insanların kültürel bütünlüğüdür. Türk Milliyetçiliği kesinlikle bir partini veya kurumun tekelinde tutulacak kadar küçük kavram değildir. Türk Milliyetçileri vatan, millet ve bayrak için canını vermeye hazır insanlardır.

MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: “2023 TÜRKİYE YÜZYILI” SEÇİMLERİNDE, EDİRNE’NİN SEVİLEN VE BEKLENEN YENİ YÜZÜ OLARAK PROJELERİ İLE GÜNDEMDE OLACAK, MHP EDİRNE’DEN BAHÇELİ İLE ŞAHLANACAK…”
Bir Türk milleti mensubunun üzüntüsü ile üzülüyorsak, sevinci ile seviniyorsak, havada uçan kendi uçağımızla, tarlada kendi ürettiğimiz , terör mücadelesi veya tatbikatlarda kullandığımız kendi ürettiğimiz silahımızla, milyonlarca işçinin çalıştığı teknolojisini yaptığımız kendi fabrikalarımızla gurur duyabiliyorsak, tarihimize ve tarihi eserlerimize sahip çıkıyorsak ve bunları yapmak için var gücümüzle çalışıyorsak, bunların yapılması için vergimizi ödüyorsak biz Türk Milliyetçisiyiz demektir.

Bu Türk Milleti sevgisidir, Türk Milliyetçiliği. Rengini şehit kanından alan al yıldızlı bayrağımızı başımızın üzerinde taşımak bizim gözümüzde Türk Milliyetçiliğidir. Türk Milliyetçiliği bizim gözümüzde Atatürk’ün çizdiği yoldur. Türk Birliği veya Turancılık ayrı bir olgudur. Hayallerinde Turancılık fikrini barındırmayan kişi zaten Türk Milliyetçisi olamaz.

“Hayallerinde Turancılık fikrini barındırmayan kişi zaten Türk Milliyetçisi olamaz.” diyorsunuz. Size göre Turan veya Turancılık nedir?
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: “2023 Türkiye Yüzyılı Seçimlerinde, Edirne’nin Sevilen ve beklenen yeni yüzü olarak projeleri ile gündemde olacak, MHP Edirne’den Bahçeli ile şahlanacak…”
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: Turan demek Türk demektir, Türk Birliği demektir. Biz Türk Milleti olarak sıradan bir millet değiliz ki? Tarihten ve Dünyadan Türkü çıkardığınızda, Turan’ı çıkardığınızda geriye ne kalır? Türk tarihinin geçmişine gittiğimde, bizim millet olarak değişik Türk toplulukları ve boyları olarak bulunduğumuz coğrafya da, güçlü bir birlik halinde yaşadığı, diğer halklara adaletle muamele ettiği, her zaman mazlumun ve mağdurun yanında olduğu, zalimin karşısında durduğu görülmüştür.

Geçmişte olan bu durumun günümüzde de olması lazım, gelecekte de olması lazım.

Bu gün 350 milyonluk Türk Dünyasından söz ediyoruz. Türklerin yaşadıkları coğrafyayı da göz önüne aldığımızda, çok geniş topraklara yayıldıklarını görüyoruz.

Avrasya kıtasında 350 milyon civarında Türk var. Bu, dünyada ekonomik, askeri, siyasi ve kültürel bir güç demektir. Bu kitle, gerek günümüzün, gerekse geleceğin dünyasında oyun kurucu, istikbal belirleyici olağan üstü millet gücünü, birliği ifade eder.

Bu birden olmadı, yüz yıllara dayanan geçmişi var. Geçtiğimiz son yüz yılla kıyasladığımızda biz bu gün Türk Milleti ve Turan gücü olarak çok önemli noktaya geldiğimizi görüyoruz.

Ziya Gökalp’ın dediği gibi “Vatan; Ne Türkiye’dir Türklere, Ne Türkistan, Vatan; Büyük ve müebbet bir ülkedir; Turan.” Bütün Türklerin tek bir bayrak altında toplanmaları coğrafi olarak şimdilik ütopik düşünce. Bizim bir an önce çözüm üretmemiz gerekiyor, sonuç almamız gerektiğini düşünüyorum.

Emekli olunca ilk işinizin Milliyetçi Hareket Partisi’ne üye olmak olduğunu söylediniz. Neden MHP?
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: Bizim siyasi bir çizgimiz, bizim kırmızı çizgilerimiz var, o da vatan, bayrak, ulus ve Türk Milliyetçiliği, Turan davası. Bütün bu çizgileri barındıran tek siyasi partinin Milliyetçi Hareket Partisi olduğunun bilincindeyim.

Dikkat edeceğimiz ve taviz veremeyeceğimiz bir tavrımız, tutumumuz var.

Bizim için Ordulu, Ankaralı, Muğlalı, Edirneli, Kahramanmaraşlı, Sinoplu, Diyarbakırlı vatandaş aynı değerdedir.

Farklı kültürlerde ki farlı insanlar gelincik misali bu ülkenin farklı yerlerine yerleşmiş. Bu mozaik bizim zenginliğimizdir. Ama bu zenginlikte ki ülkenin geldiği kilit noktaya üzülüyoruz.

Türkiye de ki radikal terör örgütlerin uzantısı siyasi partilerin oylarının yükseldiğini üzülerek görüyoruz. Terör örgütlerine göbekten bağlı olan bilgisiz ve bilinçsiz insanların verdiği oylarla güçlenip, gelecekte ülkeye zarar vereceğini bildiğimiz için endişeleniyoruz. Fikir ayrılıklarının düşmanlığa dönüşmesine izin verilemez.

Milletin varlığının kıyamete kadar sürdürülmesi düşüncesi bütün hakların üstünde kutsal bir vazifedir.

Sorunlara mantıklı çözümler üreterek daha fazla seçmen kazanılabilir.

Bu ülkenin yenilenmeye, yeni sistemlere ihtiyacı var, bunun için düğmeye basma zamanı geldi.

MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: “MHP Edirne İl Başkan Yardımcısı Hayati Bilgin Beyin Edirne Yeni Sanayi Sitesi orta yol’da yeni açtığı “Uğrak Yeri Kafe & Büfe”yi ziyaret edip kendisine hayırlı olsun, Allah utandırmasın. Başarılarının devamını dilerim” ziyaretinde bulundum.”
Biz köşemizde oturma dönemini bırakalım.

Hiçbir konuda suçlu aramaya gerek yok, çözüm üretmemiz lazım.

Bu ülkenin ve milletin artık kardeşliğe, huzura, birliğe ihtiyacı var.

Türkiye’de istikrarı oluşmasını engellemek için oluşturulan, Fetö, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C), MKP (Maoist Komünist Partisi), TKP/ML – KONFERANS, Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) adlı yasa dışı sol örgütler, PKK/KONGRA-GEL (Kürdistan Halk Kongresi-KHK), Kürdistan Devrim Partisi (PŞK), Kürdistan Demokrat Partisi/Bakur (PDK/Bakur) adlı bölücü örgütler ile Hizbullah, Hilafet Devleti (HD), İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi (İBDA/C), Tevhid-Selam (Kudüs Ordusu) ve El Kaide Terör Örgütü Türkiye Yapılanması gibi il legal fraksiyonlara karşı bir olmalıyız, bütün olmalıyız.

Âdem ile Havva’nın rengi ne ise, Türk Bayrağının rengi ne ise bizim rengimiz de odur. Yoksa ülkeyi elimizden götürecekler.

Biz doğruyu söylemeliyiz ve kimse ile kavga etmemeliyiz.

Milliyetçi Hareket Partisinden aday gösterileyim ve ya gösterilmeyeyim her zaman parti oyunun yükselmesi için çalışmalar göstermeye dün olduğu gibi bu gün de devem edeceğim.

Milliyetçi Hareket Partisi bana göre siyasi partiden önce bir idoldür, bir davadır. Devletin menfaatleri neyi gerektiriyorsa Milliyetçi Hareket Partisinin tavrının o yönde olduğunun gerçeğini Türk Milleti biliyor.

Bizim Sadakatimiz, şahıslara değil, Türk Devletine, Türk Milletine ve Türk Töresinedir!

Edirne’nin çözülmesi geren öncelikli sorunları var, bunları çözmek için, MHP Edirne Milletvekili adayı olmaya layık arkadaşlarımı aday gösterip beni aday göstermezler ise dahi sorunları gündeme getirmek, çözüm bulunmasını sağlamak için adayım.

MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: “MHP Edirne İl Başkan Yardımcısı Kadim Ağabeyim Mehmet Ali Fidan ” Münür Kardeşim, adaylığın hayırlı olsun, davamız kutlu, yolumuz açık olsun.” dedi.
Çok genç yaşlarda, ortaokul çağlarında Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatlarındaki abilerimiz ile tanışmak kısmet oldu. Teşkilatta ki abiler beni Ülkü Ocaklarına yönlendirdi. Vatan, millet ve devlet sevdam orada daha çok ateşledi, demek kanımda ve mayamda varmış. Ben aslen Selanik kökenli mübadele göçmeni bir ailenin çocuğuyum. Biz Edirne ilinde çok kalabalık bir aileyiz. Edirne’nin Keşan, Uzunköprü, Enez ilçelerine yayılmışız. Tahminen bu üç ilçede ki toplam nüfuslarının yüzde yirmisi akraba veya hısımımızdır.

Futbolda da, sanatta da veya aklımıza gelecek her sahada her konuya milli bakarım, milliyetçi düşünürüm. Hayatım boyunca beynimde ve aklımda milliyetçilikten başka hiçbir şey olmadı. Bu duygu şöyle ifade edeyim, Milliyetçi Hareket Partisi denilince aklımı, ruhumu vatan sevgisi bütünleşmiş yaşam biçimi sarıyor. Herhangi bir görevle ilgili konuda veya sosyal ilişkilerimde her zaman milliyetçiliği savunan,

halkın ve kamunun yararına olan kavramları düşünerek hareket ettim. Yaşam felsefem çözüm odaklı milliyetçiliktir. Konuları ülkücü ruhumla değerlendirmeye alırım. Aksi halde davranamam, ruhen rahatsız olurum.

35 yıl yaklaşık veya biraz daha fazla Edirne ve bölgesi insanlarımızın evlerine misafir oldum. Bana kapılarını açtılar. Evlatları olarak saydılar, hanelerine kabul ettiler. Ailelerinden biri olarak gördüler. Hani bir söz vardır, bir insanın gönül kapısından girmeden, evinin bürosunun mekanın kapısından girmeniz anlamı yok.

Temmuz 2021 tarihinde Devlet Memurluğu emeklilik dilekçemi verdikten sonra ilk işim Milliyetçi Hareket Partisine üye olmak oldu. İlk gün ilk dakikada derhal Milliyetçi Hareket Partisi Edirne il ve Merkez İlçe Başkanlığına giderek İl Başkanım Zakir Tercan ve Merkez İlçe Başkanım Emre Tokluoğlu ile görüşüp resmi üyelik kaydımı yaptırdım. O günü hiç unutmuyorum. O gün benim yeniden doğduğum gün oldu.
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: “Prof Dr Mustafa Şentop hocam adaylığımı tebrik edip, senin gibi genç dinamik kardeşlerimizi önce sahada sonra da mecliste aramızda görmek bizleri mutlu edecektir. dedi.”kendisinde Allah razı olsun.
Ha şunu da belirteyim, Kabrinde nurlar içinde yatsın, rahmetli Alparslan Türkeş, başbuğumuz Milliyetçi Hareket Partisi’ni benim doğduğum yıl 1969 yılında kurmuş. Tesadüflere inanmam ama bu da mutluluk verici olgu. Bilimsel veri kaynakları rakamların insan yaşamı üzerinde etkisi olduğunu kanıtlamıştır.

Genç yaşlarımdan itibaren devamlı irtibat halinde olduğum ağabeylerim, Gerek Ankara’da gerekse yerel çevremde Milliyetçi Hareket Partisinin ileri gelenleri, daha küçük yaşlarda tanıştığım Ülkü Ocaklarından yetişmiş büyüklerim bu kutlu dava yolunda vatana, devlete ve millete hizmet etmemi ısrarla tavsiye ettiler.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de burada güzel bir sözünü unutma gerekir. “Bilelim ki, milli benliğini bilmeyen milletler, başka milletlere yem olurlar.” Bu cümle küçük yaştan beri yaşam felsefemi oluşturdu.

Hüda Par seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy vereceğini açıkladı. Siz seçim çalışmalarınızda HDP’nin PKK yani terör destekli bir olduğunu Millet İttifakını destekledikleri için karşısında durduğunuzu belirtirken Hüda Par konusuna nasıl açıklık getirebiliyorsunuz?
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: Millet İttifakı, hdp/pkk’nın dayatmalarını duymazdan gelenler, hatta perdelemek için iftira kampanyası düzenleyenler Hüda Par üzerinden hemen saldırıya geçtiler.

Türk Milleti’nin bağrından çıkan MHP ve Ülkü Ocaklarını hedefe koydular.

Şurası unutulmasın ki destek karşılığında bir dayatma söz konusu olamaz.

Diğer yandan hdp/pkk’nın dayatmalarını, sicilini ve ileriye dönük hain emellerini bilmeyen varmı?

Rejimi, etnik yapısı, inancı ne olursa olsun, yeter ki Türkiye ile sorunu olsun, o ülkenin yanında yer alacağından şüphesi olan var mı?

Yaklaşık 40 yıldır Türkiye ve Türk Milleti ile uğraşıyor, düşmanlarımızla iş birliği yapıyorlar.

Hüda Par ise HDP/PKK ile mücade ediyor.

Bu nedenle, HDP/PKK, Hüda Par’a dış biliyor ve husumetini ilan ediyor.

Şurası bir hakikattir ki MHP oy hesabı değil Ülke ve Millet hesabı yapar.

2016 öncesinde buna hepimiz şahit olduk.

Bu günde MHP’nin hesabında bir şaşma söz konusu olamaz.

MHP’ye saldıranlar vatandaşın üzüntüsü ile rahatlayıp,.hdp/pkk ile ittifak kuranlardır.

Bunlar, gittikleri yerlerin mikrofonunun hopörleri vazifesi görenlerdir.

MHP; hak edene hak ettiği zaman ve hak ettiği üslupla cevap verir.

Ekseni kaymışlar bu gerçeği anlayamazlar.

Çalgıcıların düğünde, çocuklarında oyunda yorulmadığı gibi, MHP hasımları da iftira atma konusunda uslanmaz ve iflah olmazlar.

Akıldan çıkarılmasın ki,

MHP bu Ülkenin ve Yüce Türk Milleti’nin hamalıdır, sırtına ne yüklenirse ona ağır gelmez.

Geçmişte MHP Ak Parti’ye muhalifti, ne oldu birden bire destek vermeye başladı ittifak kurdu?
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: “Partimizin duayenlerinden MHP Edirne Belediye Meclis Üyesi değerli Ağabeyim İsmail Demirhan’ı Edirne Yeni Sanayi Sitesinde ki iş yeri Sazlıdereli Otomotiv’de ziyaret ettiğimde, seçim çalışmaları sırasında Sazlıdere Köyünü de ziyaret etmemizi salık verdi. Bizleri köyde karşılamaktan mutluluk duyacağını belirtti.”
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: Bakın herkes bir ayrıntıyı gözden kaçırıyor. MHP, AKP’ye muhalefetti, Ak Parti’ye değil! Recep Tayyip Erdoğan geçmişte hatalar yaptı mı? Yaptı. En büyük hatası “Demokratik açılım” kılıfı ile “Etnik Kürt Milliyetçiliğine” destek vermesidir. O zaman ne yapılması gerekiyordu? Linç edilmesi, öldürülmesi mi gerekiyordu? Recep Tayyip Erdoğan o zaman da % 51’den fazla kitleyi arkasına almış bir liderdi. MHP ne yaptı? Recep Tayyip Erdoğan’a destek vererek hatalarından dönmesini, yaptırımlarını Türk Milliyetçisi mantalitesi ile uygulamaya koymasını sağladı. Peki, Cumhur İttifakına karşı çıkanlar şimdi ne yapıyor? Tabiri caizse, “Fuhuş yapan komşunun karısını ayıpladıktan sonra onunla aynı yatağa giriyorlar.” Tövbe tövbe.

Milletvekili seçilmeniz kısmet olursa, Edirne için, Edirneliler için neler yapmayı planlıyorsunuz, projeleriniz nelerdir?
MHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Münür Bayrak: Ben Münür Bayrak olarak bazı şehirlerin ruhu olduğuna inanıyorum. Hani manevi anlamda mistik bir havası, şiirsel, tarihsel özellikleri olan bir şehir. Edirne’m tarihi eserler, kültür, medeniyet açısından mükemmel bir geçmişe sahip olmasına rağmen, aslında tam manasıyla tarihinde; tarihiyle kavuşamamış,  buluşamamış bir şehir. Edirne bir tarih akvaryumu. Ağır sanayiyi Edirne’ye getirerek, Edirne’yi geçmiş ve görkemli tarihi ile buluşturamayız! Eğitimi ve kültürü turizme uyarlayarak geçmişimizin ihtişamını bugünümüze ve yarınımıza taşıyacak yatırımlar yapılması lazım. İlin tarihini ön plana çıkarmamız lazım. Birçok ilde bu gerçekleştirilmiş. Biz sadece gelen turiste Alipaşa Çarşısını gezdirip gönderiyoruz. Nereden gelirse gelsin Edirne’de en az bir gece konaklatacak bulunduğu saat ve günler süresince sadece tarihi eserlerimizle değil bunun yanında kültürel geçmişimizle de tanıştırmayı sağlayacak projeler üretilmesi lazım.

Edirne sadece merkez ilçeden ibaret değildir. Dolayısıyla Edirnemizin, Tarihi Uzunköprümüzün, Keşan ilçemiz sınırlarında bulunan, yılda üç defa ve aynı zamanda olmak üzere, şubat, nisan ve temmuz aylarının 15. veya 18. günü başlayıp, 25. veya 28. günü sona eren körfezin kendi kendini temizlemesi işleminde tabanda soğuk su ve yüzeyde sıcak suyun yarattığı akıntılar körfezi içine atılan tüm artık ve atık maddelerden kurtaran Saroz Körfezimize, Havsa ilçemize, Süloğlu ve Lalapaşa ilçelerimize, Meriç ilçemize, İpsala ve Enez ilçelerimize de ayrı ayrı projelerim var.

Edirne’nin tanıtım yönünden büyük sıkıntıları var. Edirne’de “Roman Kültürü” ile ilgili ön plana çıkan ya da çıkartılan bir durum söz konusu. Ağırlıklı olarak bu vurgulanıyor. Roman kültürü bizim zenginliğimiz, bunun yanında Roman vatandaşlarımız okuldan mahalleden çocukluğumuzdan gençliğimizden arkadaşlarımız, dostlarımız ve kardeşlerimiz. Fakat Edirne geneli olarak düşündüğümüzde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin Balkanlar/Avrupa sınırına en yakın yerleşim bölgesi olduğundan ülkemiz açısından önemli bir transit geçiş merkezi; ülkenin Avrupa’ya açılan kapısı niteliğindedir. Yaklaşık 90 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış; Osmanlı mimarisini doruk noktasına taşıyan görkemli dini yapıları ve sivil mimarlık örnekleri ile ön plana çıkmıştır. Edirne’de cami, mescit, tekke, türbe gibi dini yapılar; medrese, külliye gibi eğitim ve imaret, çeşme, sebil, hamam gibi sosyo-kültürel yapılar; han, çarşı, bedesten gibi ticari yapılar; kilise, sinagog gibi Osmanlı gibi muazzam bir yönetim kabiliyetine sahip olan devletimizde diğer dinlere inanan kişilere yönelik kendilerinin dini mekanları ve yapıları; köprü, su kemeri gibi su yapıları yanı sıra çok sayıdaki sivil mimarlık örnekleri kente kimliğini kazandıran, Osmanlı kültürünü ve mimarisini yansıtan ögeler arasındadır. Edirne Osmanlı Türkleri tarafından Bizanslılardan alındığında şehirde kültür itibari ile Rumlaşmış, din itibari ile de Hıristiyan olmuş Traklar mevcuttur. Hatta Türklerle birlikte Bulgarlar, Yunanlar, Yahudiler, Ermeniler de Edirne’de yaşamışlardır. 15. yüzyılın ikinci yarısında da Osmanlı topraklarına sığınan Musevilerin birçoğu Edirne’ye gelerek burada cemaatler halinde yaşamışlardır. Tüm bu kültürlerin çok ilgi ve dikkat çekici halde tanıtılması lazım.

Kapalı cezaevi karşısında kültür ve turizm bakanlığına Balkan Kongre Merkezi ve Balkan Fuar Alanı olarak tahsis edilmiş olan arazide bu güne kadar hiçbir çalışma yapılmadı. Böyle bir yatırımın Edirne’ye yapılmasının ilimiz ve ülkemiz için çok önemli olduğu gerçektir. Bunun yapılması sağlanmalı.

Edirne çevresinde birçok askeri kışla bulunuyor.

Mahmudiye Kışlası (Boşaltılan cezaevi)
Suvari Kışlası (Bir bölümü Trakya Üniversitesi kullanıyor)
Harbiye Kışlası (Şimdi Trakya Üniversitesi kullanmakta)
Asker Hastanesi (Timurtaş Kışlası, şimdi Karaağaç’ta askeri birlikler içinde bulunuyor)
Redif Dairesi (Sanayi Kışlası, zamanında hastane olarak kullanılmış. Şimdi Müftülükte)
Balon Hangarı (Almanlar tarafından 1914 yılında yapılmış. Zaman içinde tuz deposu olarak ve koyun ağılı olarak kullanılmış şimdi yıkılmaya terk edilmiş mükemmel bir tarihi eser.
Bu kışlaların bir an önce turizme kazandırılması için girişimlerde bulunacağım.

Kapıkule yakınında bir Kavak Adası. 340.000 metrekare. Bunun yarısı Türkiye’nin yarısı Yunanistan ve Bulgaristan’ın.

Geçmişte bu ada için girişimlerde bulunulmuştu. Geçmiş dönem valilerimiz üç ülkenin Kavak Adası’n da ortaklaşa yatırım yapması konusu gündeme getirilmişti. Hâlbuki üç ülke bu konuda toplantı dahi yapmıştı. Konunun tekrar gündeme gelmesi ve yapılması sağlanmasına çalışacağım? Bu ada dünyada eşine rastlanmaz bir dostluk adası olur.

Edirne’ye gelen turistler nostalji yaşamak istiyor. Edirne’nin bağlar sırtından Balkan Tarih Müzesi’ne (Hıdırlık Tabyası) bir teleferik işletilmesi turistleri hayran bırakacaktır. Çünkü teleferikten seyrederken Edirne’nin güzelliğini seyredeceği gibi Yunanistan ve Bulgaristan’ı da görmüş olacaklardır. Kaynak sağlayarak yapılması projelerim arasında.
İl ve İlçe Belediye Başkanlarının hangi partiden oldukları sorun değil, Edirne Milletvekili seçilmek kısmet olursa belediye başkanlıklarınca aktarılan her soruna Türk Milliyetçisi mantalitesi ile çözüm bulmak için çaba sarf edeceğim.

Milletvekilliğini bir meslek değil görev olarak kabul ediyorum. Ankara’da evim var, kira derdim yok. Ben ve eşim emekli memuruz, emekli maaşımız bize yetiyor. Bize yetecek kadar menkul ve gayrimenkullerimiz var. Üç günlük dünyada Allah için çalışmaktan başka hiç bir şeye ihtiyacımız yok. Milletvekilliğinden elde edeceğim geliri liderimiz Sayın Dr. Devlet Bahçeli gibi öncelikle öğrencilere burs ve ihtiyaç sahibi bireylere din, dil ırk ayırmadan sadece insan oldukları için hayır yapmakta kullanacağım.

Edirne çok çok daha iyi hizmetleri hak ediyor. Geçmiş dönemlerde hizmet vermiş milletvekillerimize yaptıkları çalışmalar için teşekkür ediyorum. HDP hariç, bütün partilerin 28. Dönem Edirne Milletvekili aday adaylarına başarılar diliyorum, ama en iyi hizmeti benim yapacağımı iddia ediyorum. Her toplum layık olduğu şekilde yönetilir. Kabullenmekte zorlanıyoruz ama sanırım gerçek bu.

(Röportaj: Hacı Murat Dağhan)