Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp, Sıla Yolu güzergâhında mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Osmanlı Türk çarsısında kendinizi Türkiye’de gibi hissedeceksiniz.

Ben Üsküp’e uğradığımda kendimi Vatanıma gelmiş gibi hissediyorum çünkü çarşıda herkes Türkçe konuşuyor. Taş Köprü, Arkeoloji Müzesi, Makedonya Meydanı ve devasa heykeller  görülmeye değer. Mutlaka ziyaret edin. Yüzyıllar boyunca Osmanlı egemenliğinde kalan kent, günümüzde hâlâ bizden önemli izler taşımakta olduğunu göreceksiniz. Üsküp’ü gezerken sizinde kendinizi Anavatan’da gibi hissedeceğinize eminim.

Bulgaristan sınır kapılarında oluşan kilometrelerce kuyruk ve sıkı aramalar sürücüleri her yıl çileden çıkarıyor. Makedonya yollarının güvenli ve rahat olmasından dolayı  bu yıl Makedonya - Yunanistan güzergahının bu yılda tercih edilmesi bekleniyor.

KUZEY MAKEDONYA’DA SORUN YOK

Avrupalı Türkler’in Bulgaristan’a alternatif olarak terçih ettikleri Kuzey Makedonya’da sorun yok. Türkiye’ye giderken Avrupalı Türklerin Bulgaristan’ın alternatifi olarak tercih ettikleri güzergah üzerinde yer alan Makedonya yolu 2,5 saate geçilebilen bir ülke. Makedonya, Bulgaristan’a nazaran çok daha güvenilir yollara sahip. Makedonya, özellikle istikametleri Ege kıyılarında olanların tercih ettiği bir güzergah. 

Kuzey Makedonya’ya giriş yapmak için geçerli pasaport şart. AB vatandaşları AB kimlik kartlarıyla Makedonya’ya giriş yapabiliyor.

RADARLARA DİKKAT.

Kuzey Makedonya otoyollarında hız sınırı 130 km. Polis, sabit ve seyyar radarla hız ölçümü yapıyor. Hız ihlallerinde ağır cezalar veriliyor.


MEMURLAR TÜRKÇE KONUŞUYOR
Kuzey Makedonya’nın Sırbistan sınırındaki Tabanovce sınır kapısı oldukça geniş, 8 giriş, 6 çıkış gişesi var. Kuzey Makedonya sınır polisi pasaportları, arabanın ruhsatı, yeşil sigorta kartı ve vekaleti kontrol ediyor. Memurlar Türkçe biliyor. Sınır polisi bize Türkçe yolculuk Türkiye’mi diye soruyor, bizde evet cevabı verince, memur sınır polisi bize iyi yolculuklar dileyerek, evraklarımızı geri veriyor. Sınırdan Kuzey Makedonya ya girişimiz 3 dakika sürüyor.

 

 

 

 

YEŞİL KART İSTENİYOR.

Gümrük kapısında yapılan kontrollerde sizlerden pasaportunuzun yanında aracınızın yeşil sigorta kartı da isteniliyor. Bunun nedeni de aracınızın Kuzey Makedonya’da sigortalı olup olmadığını kontrol etmek. Eğer Kuzey Makedonya’da geçerli bir sigortanız yoksa o zaman aracınızı sınırda 120 Euro karşılığında ek sigorta yaptırmanız gerekiyor.Araç başkasına ait ise Vekalet te isteniyor.

Biz Kuzey Makedonya‘ya giriş yaptıktan sonra yolumaza üsküp istikameti devam ediyoruz. 

HIRSIZLARA FIRSAT VERMEYİN

Aracınızın cam ve kapılarını açık bırakmayın. Araç camının önüne çanta ya da cüzdan koyarak, hırsızlığa davet çıkarmayın.

YOL 2,5 SAAT UZUYOR
Tabanovce sınır kapısından Yunanistan’a açılan Bogorodica sınır kapısına kadar yol baştan sona 178 km. Tamamı otoyol. Niş’den sonra Üsküp (Skopje) yönünü takip ediyorsunuz. Üsküp’ü geçince Selanik (Thessaloniki) levhalarını takip edin. Sırası ile Veles (Köprülü), Negotino, Demir Kapija (Demir Kapı), Gevgelija (Gevgeli) şehirlerini geçerek Yunanistan gümrük kapısı Bogorodica’ya ulaşıyorsunuz. Otoyol boyunca değişik gişelerde 6 euro ödeme yapıyorsunuz. Gişelerde ödeyeceğiniz miktar euro olarak yazıyor. Yol üzerinde az da olsa güzel konaklama tesisleri var. Konaklama esnasında aracınızın yanından fazla ayrılmayın. Bu ülkede hırsızlık olayları görülebiliyor. Benzin alırken ödemenizi kredi kartı veya Denar ile yapmakta var. Euro ile öderseniz oldukça düşük kurdan işlem yapıyorlar.


BENZİN VE OTOBAN ÜCRETLERİ UCUZ

Otobanlar ücretleri çok ucuz. Ancak otobanlar belediyeye ait olduğu için her belediye kendi otoban ücretini kendisi alıyor. Otoban ücretini Denar ile ödemek daha mantıklı yada kartla da ödeyebilirsiniz.

Otoban üzerindeki geçiş ücretleri şöyle:

2023 KUZEY MAKEDONYA OTOYOL ÜCRETLERİ

İkiden fazla dingilli ve yüksekliği 1,3 metreye kadar olan motorlu taşıtlar (römorklu binek otomobiller, römorklu cipler, kamyonetler ve römorklu kamyonetler):

·                       Kumanova -> Miladinovci - 80 dinar / 2 EUR

·                       Üsküp -> Petrovec - 50 dinar / 1 EUR

·                       Petrovec -> Veles - 120 dinar / 2,5 EUR

·                       Veles -> Gradsko - 100 dinar / 2 EUR

·                       Üsküp -> Miladinovci - 60 dinar / 1 EUR

·                       Kalkandelen -> Gostivar - 40 dinar / 1 EUR

·                       Gostivar -> Kalkandelen - 40 dinar / 1 EUR

·                       Üsküp -> Kalkandelen - 60 dinar / 1,5 EUR

·                       Kalkandelen -> Üsküp - 60 dinar / 1,5 EUR

 

BENZİN ÜCRETLERİ

Makedonya’da yaşam şartları çok ağır askari ücret normal bir işçinin kazancı aylık yaklaşık 350 euro.

Bizim seyahat ettiğimiz Mayıs ayında 1,40 Benzin, Mazot 1.10 cent civarlarında idi

POLİSE DİKKAT

Makedonya’ya girer girmez farlarınızı yakın. Yazın otoyol üzerinde polis kontrolleri sıklaştırılıyor.

 Farlar gündüz de yanmak zorunda. Aksi takdirde cezası 35 Euro. Güvenlik kemeri takmamanın cezası 20 Euro, direksiyonda cep telefonuyla konuşmanın cezası 45 Euro, otobanda 120 km olan hız sınırını 30 ile 50 km arasında aşmanın cezası 45 Euro, bunun üzerinde aşmanın cezası ise 300 Euro. Polis para tahsil edemez. Cezayı sürücü denar olarak banka veya postaneye yatırıp makbuzunu polise göstermek zorunda. Sürücü trafik kazası durumunda mahkemeye çıkarılıyor. Ölümlü kazalarda cezalar en az 3 yıldan başlıyor.'

RADAR KONTROLLERİ ÇOK

Radar donanımlı sivil polis araçlar yolda hız sınırı kontrolü yapıyorlar. Yakalarında mikrofon ve kamera var ve her şey kayıt altına alınıyor. Hız sınırlarına mutlaka uyun.

 YORGUN ARAÇ KULLANMAYIN

Her yıl olduğu gibi bu yılda genelde Avrupa’dan gelen Türk sürücülerin çok hızlı ve yorgun bir şekilde araç kullandıklarını gördük. Aman ne olur dikkatli olun.Makedonya‘da otobanlarda sıkı hız kontrolleri yapılıyor.

Trafik polisinin para cezası tahsil edme hakkı yok. Ancak polisin belgelere el koyma hakkı var. Sürücü cezayı banka ya da  postaneye yatırdıktan sonra, polisten belgelerini alarak yolculuğuna devam eder. 8 gün içerisinde peşin olarak ödenen cezalarda yüzde 50 indirim uygulanıyor.

Makedonya’nın para birimi Denar. 1 Euro yaklaşık 61,62 denar. Tabanovce sınır kapısında pasaport ve gümrük kontrolünden geçtikten sonra solda döviz büfesi var. Burada para bozdurmakta fayda var. Makedonya’daki otoyol veya akaryakıt ödemelerinizi ülkenin para birimi olan Denar, Euro veya kredi kartıyla yapılabiliyor. Euro olarak yapılan ödemelerde kur çok düşük olarak hesaplanıyor.

 DEKLARE EDİN

Makedonya’ya girerken yolcuların yanlarında 10 bin Euro’yu aşan nakit para veya çeki sınırda beyan etmeleri gerekiyor.

 Makedonya Gümrük İdaresi Kumanova Gümrüğü yetkilileri şu önemli bilgileri verdiler: Mekedonya mevzuatlarına göre yolcu başına 10 bin Euro üzeri paranın gümrüğe girişte yazılı beyan edilmesi gerekir. Bu konuda gümrükte bilgilendirme kitapçıklarını Türkçe olarak ta dağıtılmakta. Beyan edilmeyen paraya el konuluyor. Makedonya’ya girişte mutlaka gümrük kurallarına riayet etsinler ve sabırlı olsunlar” dediler.

Makedonya güvenli ve her hangi bir sorun yok. Trafik kurallarına uyarak giderseniz hiçbir sorun yaşamazsınız.

Sakın görevlilerle bir tartışmaya girilmeyin. Yorgun bir şekilde kesinlikle yolculuk yapmayın. Sonra pişmanlık fayda etmiyor. Güvenli olmayan noktalarda mola vermeyin, hırsızların hedefi olmayın.

İNSANI BÜYÜLEYEN ÜSKÜP KENTİ
Makedonya Balkanlar’da Osmanlı mirasının en çok göründüğü ülke. Vardar Ovası üzerinde kurulu başkent Üsküp Osmanlı mirasının en güzel örnekleri olan tarihi camiler, hanlar ve mimari eserlerle dolu. Vali konağı, eski telfgrafhanesi Osmanlı eseri. Zaten Üsküp’e girince Osmanlı çarşında her tarafta yükselen minareler Türkiye’desiniz izlenimi veriyor. Makedonya çok kültürlü ve etnik bir ülke. Üsküp şehri mutlaka gezip görülecek yerlerden bir tanesi. Osmanlı çarşısında mutlaka Makedonya köftesi yemenizi tavsiye ederiz.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

T.C. Üsküp Büyükelçiliği: Slavey Planina-B Üsküp
                          Tel: +389 2 311 32 70
Polis: 192
İlkyardım: 194
İtfaiye: 193
Gümrük şikayet: 197
Yol şikayet: 199
Makedonya Otomobil Kulübü AMCM: 196

 

Makedonya

Vardar Ovası Hikayelere Konu Olmuş (Vardar Tunelleri)

Makedonya

Makedonya

 

Haber: SilaYolu.com