Havaların ısınmasıyla birlikte Avrupa'da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız Sıla Yoluna çıkmaya başladı. Henüz tatil sezonunun başlamamasına rağmen özellikle yurt dışından emekli olmuş birinci nesil diye adlandırılan kesim, yollara revan oluyor.

Fakat her yıl araçlarıyla birlikte Türkiye'ye giriş yapmak isteyen binlerce gurbetçinin, gerek kendilerinin yanlış hesaplamasından dolayı gerekse e-devlet veya sınır kapılarındaki kullanılan sistem üzerinde giriş-çıkış tarihlerinin güncel olmamasından kaynaklı 'son bir yılda en az 185 gün yurt dışında bulunma'  şartı sağlanmadığı için mağduriyetler yaşanıyor.

Bu mağduriyeti yaşayan ve isimlerinin paylaşılmasını istemeyen iki gurbetçi vatandaşımız yaşadıklarını Silayolu.com'a anlattı.

 

3 gün eksik olduğu için mağdur oldu.

Kapıkule sınır kapısından giriş yapmak isteyen gurbetçi vatandaşlarımızdan biri, son bir yılda toplam 182 gün yurt dışında bulunduğu ve 3 gün eksik olduğu için aracın girişine 2 yıl giriş izni verilmeyerek, şahsın mağduriyet yaşamaması adına 185 gün şartını yerine getirmeyenlere yılda bir sefer tanınan 30 günlük giriş izni verildi. Günü birlik olarak Türkiye'ye giriş yapan vatandaş; " 30 günün kendisine bir fayda sağlamayacağını , aracını 2 yıl kullanmak için getirdiğini fakat 3 gün eksik olması nedeniyle bu haktan yararlanamadığını ve binlerce kilometre yolu geri giderek 3-5 gün sonra tekrar Sıla Yoluna çıkacağını" söyledi.

Diğer gurbetçi vatandaş ise " 14 gün  eksiği olduğu için Türkiye'ye araç ile 2 yıl giriş izni verilmediğinden dolayı bu süreyi tamamlamak için Bulgaristan'da zaman geçirdiğini" söyledi.

Her iki gurbetçinin ortak talebi ise ' seçimlerde bize söz verdiler 185 gün şartını 30 güne düşüreceklerdi... Biran önce bu sözün yerine getirilmesini istiyoruz' talebi oldu.

185 gün şartı nasıl hesaplanır?

Yabancı plakalı bir aracın, Türkiye'ye giriş yapılabilmesi için yurt dışında yerleşik olmanın yani aracın ve kişinin Türkiye'ye giriş yapılacağı tarih baz alınarak geriye doğru son bir yıl içerisinde toplamda en az 185 gün yurt dışında bulunması gerekmete ve kişinin yurt dışında ikâmet şartının aynı anda yerine getirilmesi gerekiyor. Bu hesaplamaya havayolu veya deniz yolu ile giriş ve çıkışlar da dahil ediliyor.

Haber: Silayolu.com İbrahim Yırtmaz

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.