Bombalama olayında haksız yere suçlanan Özcan Yıldırım, IG Keupstrasse inisiyatifi başkanı Meral Şahin, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve NRW Eyalet Başkanı Hendrik Wüst birer konuşma yaptı. Öncesinde Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ve NRW Eyalet Başkanı Wüst, bombanın önünde patladığı Hasan ve Özcan Yıldırım kardeşlere ait olan kuaförü ziyaret etti ve tekrar geçmiş olsun dileklerini ilettiler.

Kuaför dükkanı sahibi Özcan Yıldırım konuşmasında, yetkililerin ilk yıllarda haksız yere kendisini suçladığı belirterek,’’Benim Türk ve Kürt mafyasıyla ilişkili olduğum suçlamasında dahi bulundular. Daha sonra gerçekler ortaya çıkınca özür dilediler ama telafi edilmez maddi ve manevi kayıplara yol açtılar. 20 yıl sustum ve konuşmadım. Çok söz verildi ama özürden başka birşey yapılmadı’’ ifadelerini kullandı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ise yaptığı konuşmasında, güvenlik birimlerinin aşırı sağcılarla yaptıkları işbirliğinin af edilemez olduğunu, ‘’Utanç verici’’ olarak tanımladı. Steinmeier, ‘’Nerede hata yapılmış olursa olsun hukuk devletinin tekrar inşa edilmesi şarttır. Uzun zaman Nazi ideolojisin örgütlenmesine, cinayetlerine, rıkçılıklarına geride iz bırakmasına rağmen kör kalmışız. Geleceğimizi daha iyi yapmak zorundayız.’’

NRW Eyaleti Başkanı Wüst özetle şunları söyledi: ‘’Keupstrasse Nazi terör saldırısı fiziksel ve psikolojik derin yara izleri bırakmıştır. Bundan 20 yıl önce devletimiz iki kez çuvallamıştır. Nazi saldırısını engeleyememiş ve sanki bu yetmez gibiymiş kurbanları suçlu ilan etmiştir. Bu haksızlıkları yaşayan kurbanlardan özür diliyorum.’’

Açılış konuşmalarından sonra renkli bir programla sanatçılar, Eko Fresh, Tice, Sebastian Krumbiegel von den Prinzen, Kasalla, Brings, Blick Fööss, Paveier, Jürgen Becker, Wilfried Schmickler ve birçok sanatçı anma gününde sahne aldılar.