Geçtiğimiz günlerde resmi olarak açıklanan ve yaklaşık bir Ay öncesinde Silayolu.com'un duyurduğu " Yurt dışından emekli olan Türk vatandaşlarının ve mavi kart sahibi yabancı emekli vatandaşların yararlanabileceği, yabancı plakalı araçların türkiye'de 2+2 yıl bırakılabileceğine" dair düzenlemenin, 1 Ocak 2024 tarihi itibari ile hayata geçirileceği, AK Parti Genel Başkan Yrd. İstanbul milletvekili Sn.Zafer Sırakaya tarafında müjde olarak duyurdu.

Bu olumlu gelişmeyi bizler de dün akşam Sılayolu TV ve Silayolu.com bünyesindeki sosyal medya hesaplarından canlı olarak gerçekleştirilen programla masaya yatırdık.

Gerçekleştirilen canlı yayına Türkiye’den Avukat Sn.Mustafa Koç, Avrupa'dan gurbetçi vatandaşların yakından takip ettiği tecrübeli gazeteci Sn.Oktan Erdikmen, Sıla Yolu Avrupalı Türk Otomobil Kulübü Derneği Başkanı Sn.Sezai Koç, Silayolu.com Editörü İbrahim Yırtmaz ve Moderatör Tahir Araç'ın katılımlarıyla birlikte verimli ve gurbetçi vatandaşlarımız tarafından ilgiyle takip edilen bir canlı yayın gerçekleştirildi.

Sayın Sırakaya'nın sosyal medya hesabından paylaştığı bu müjde sonrası gerçekleştirilen canlı yayın esnasında, bir çok soruya cevap verilmiş olmasına rağmen; sonrasında Silayolu.com sosyal medya hesaplarına yüzlerce soru ve mesaj gönderildi.

Aslında bu soruların cevaplarına resmi makamların cevap vermesi gerekirken, gurbetçi vatandaşlarımızın en kolay yönüyle ulaşabildikleri, en doğru ve güncel haberleri okudukları, bir nevi hiçbir çıkar gözetmeksizin maddiyattan uzak bir şekilde devlet ile köprü vazifesi gören Silayolu.com'a yöneltmektedirler.

Yapılan bu açıklama; net ve tamamlayıcı olmadığı için maalesef birçok gurbetçi vatandaşımızın kafasında soru işaretleri kaldı. Bizler de Silayolu.com olarak engin tecrübelerimizle ve istihbari bilgilerimizle gurbetçi vatandaşlarımız tarafından bizlere yöneltilen yüzlerce soru arasından en önde olanlara tek tek cevap vermek adına bu haberi hazırlama gereği duyduk.

 

 

2+2 düzenlemesinin seçim öncesinde vaat edilen " 185 gün şartının 30 güne düşürülmesi" konusu ile bir alâkası var mı?

Kesinlikle bu düzenleme ile hiçbir alakası yoktur. 1 ocak tarihi itibariyle hayata geçirilecek olan yeni düzenleme, Avrupa'da birinci nesil olarak adlandırılan gurbetçi vatandaşlarımıza bir jest olarak hayata geçirilecektir. Konu hakkında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul milletvekili Sn.Zafer Sırakaya'nın bizlere vermiş olduğu cevapta " Seçim öncesi verilen vaatlerin arkasında oldukları ve bu vaatlerin muhakkak zamanı geldiğinde yerine getireceği" yönünde olmuştur.

 

 

2+2 yıl düzenlemesi malûlen emekli vatandaşlar için de geçerli mi?

1 ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan bu düzenlemeden yurt dışından emekli olan Türk vatandaşı ve mavi kart sahibi yabancı vatandaşlar Yararlanabilecektir. Bunlara malulen emekli vatandaşlar da dahildir 

 

 

2+2 yıl düzenlemesi sadece emekli vatandaşlar için ve bir sefere mahsus mu uygulanacak?

Hali hazırda yurtdışında toplamda 185 gün şartını ve ikamet şartını birlikte yerine getiren tüm vatandaşlar yabancı plakalı araçlarını maksimum 2 yıl Türkiye'de bırakabilmektedirler. Bu yeni düzenleme; sadece yurt dışından emekli olmuş birinci nesil diye adlandırılan Türk vatandaşı ve mavi kart sahibi emekli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapılarak, Türkiye'de 2 yıl bırakabilecekleri yabancı plaka araçlarını yurt dışında 185 gün beklemeden +2 yıl daha bırakabilecekleri yönünde hükümet yetkilileri tarafından yapılan bir jesttir. Bu uygulamadan şuanda Türkiye'de araçları bulunan ve süresi bitmeyen emekli araç sahipleride yararlanabileceklerdir.Toplamda 4 yıl süresini dolduran emekli vatandaşların tekrar Türkiye'ye giriş yapabilmeleri için hali hazırda uygulanan kanun gereği son bir yıl içerisinde toplamda 185 gün yurt dışında bulunmaları gerekecektir.

 

 

2 yıl süreyi Türkiye'de tamamlayarak 1 Ocak 2024 tarihi öncesinde yut dışına çıkan araç ve sahipleri 2+2 yıl düzenlemesinden yararlanabilecek mi?

Hayır. Malesef 1 Ocak öncesi süreyi tamamlayarak yurdu terk eden kişilerin, tekrar araç getirebilmek için son bir yıl içerisinde toplamda 185 gün yurt dışında bulunmaları gerekmektedir.

 

 

Tercüme edilmiş emeklilik belgesi ibrazı gereklimidir?

Yeni uygulamaya göre; yabancı plakalı aracını Türkiye’de bırakmak isteyen emekli gurbetçilerimizin, Türkiye'de bulunan araçlarının 730 günlük süresi dolmadan süreyi uzatmak için Gümrük Müdürlüklerine başvurması gerekmekte. Başvuru esnasında emeklilerimizin yurt dışından emekli olduklarına dair noter veya konsolosluk onaylı, Türkçeye tercüme edilmiş, emeklilik belgesini ibraz etmesi gerekecek.

 

Türkiye'de araç muayenesi (Tüv) yaptırılabilir mi?

Avrupa ülkelerinin bir kısmında araç muayenesi (TÜV) süresi 2 yıl olarak uygulanırken, diğer bir kısmında ise 1 yıl olarak uygulanıyor. Türkiye’de araç muayenesi süresi biten araçların, ülkeden çıkarılarak kayıtlı olduğu ülkede tekrar muayene yaptırılması gerekmektedir. Türkiye’de veya başka bir ülkede bu işlemin yapılması mümkün değildir.Araç muayenesi biten araçların Avrupa Birliği ülkelerinden sorunsuz bir şekilde kayıtlı olduğu ülkelere sürülebilmesi mümkündür. Sadece sıla yolunda dikkat edilmesi gereken ise Avrupa Birliği ülkesi dışında olan ülkelerdir. Örneğin Sırbistan gibi ülkelerde araç muayenesinin bittiği tespit edilirse aracın bağlanma ihtimali çok yüksektir.

 

 

Türkiye’de yabancı plakalı araçla 6 Ay'dan fazla süre kalındığında araç sigortası iptal edilebilir mi?

6 Ay’dan fazla Türkiye’de kullanılan yabancı plakalı araç için Avrupa’da bulunan bazı sigorta şirketleri, bu araçların sigortasını iptal edebiliyor. Bu gibi bir sorunla karşılaşmamak için öncesinde bağlı bulunulan sigorta şirketi ile ön görüşme yapılmasında fayda olduğunu, aksi taktirde olası bir kazada haklıyken haksız duruma düşülebileceğini belirtmek isteriz.

 

 

Türkiye'de 6 Ay'dan fazla kalanların oturum ve sağlık sigortası iptal edilebilir mi? 

Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız arasında, 6 Ay’dan fazla Türkiye’de kalacak olan kişiler; bağlı bulundukları yabancılar dairesinden ve sağlık sigortası kurumlarından özel izin almalıdırlar. Aksi taktirde hem oturumun iptali ve sağlık sigortasının dondurulabileceği hatta geçersiz olma durumu söz konusu olabilmektedir.

Kaynak: Silayolu.com Haber: İbrahim Yırtmaz

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının hukuki suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.