Avrupa'da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızı izin heyecanı sarmaya başladı. Binlerce gurbetçimiz Vatan'a giriş yapmış olsada, bir çok bölgede okullar tatil olmadığı için yoğunluk henüz başlamadı.

Türkiye'ye araçları ile seyahat eden gurbetçi vatandaşlarımızın bizlere yönelttiği sorularulardan bir taneside , " Yabancı Plakalı Aracımı, Türkiye'de Kimler Kullanabilir ? " sorusu olmuştur. Bizlerde bu sorunun cevabını siz değerli gurbetçi vatandaşlarımız için paylaşıyoruz.

 

Yurt Dışından Vekaleten veya Asaleten Geçici Süreliğine Türkiye'ye Getirilen Yabancı Plakalı Aracı, Türkiye' de Kimler Kullanabilir? 

Türkiye'ye geçici süreliğine giriş yapılan yabancı plakalı araç, vekâlet ile getirildiyse vekâlet alan kişinin, araç sahibi getirdiyse araç sahibinin kendisinin Türkiye’de bulunması şartıyla, bu kişilerin sadece ikamet yeri yurt dışı olan ( 185 gün şartını tamamlayan) eşi, anne, baba ve çocukları tarafından kullanılabilir. Bu durumda taşıt hak sahibinin araç içinde bulunması gerekmemektedir.

Ancak, taşıt sahibi eğer hak sahiplerine vekâlet vermeden yurt dışına çıkarsa Türkiye’de kalan taşıt park halinde bırakılır e-devlet veya gümrük müdürlüklerinden " Tahhütname" doldurulması zorunludur ve tekrar Yurda geri dönüldüğünde kaldırılmalıdır. Hak sahiplerine vekalet verilmediği taktirde yurt dışı ikâmetleri olsada ana, baba, eş ve çocuklar dahil hiç kimse bu aracı kullanılamaz

Yukarıda belirtilen kişiler haricindeki kişiler ise araç sahibi veya vekalet sahibi kişilerin araç içerisinde bulunması şartıyla yalnızca acil durumlarda yabancı plakalı bir aracı kullanabilir.