Yabancı plakalı bir aracı Türkiye’de bırakarak yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşların gerek karayolu gerekse havayolu ile araçsız yurt dışına çıkış yapmadan önce e-devlet üzerinden, bulundukları bölgelerde veya havalimanlarında gümrük müdürlüklerinden " taahhütname " doldurmaları zorunludur ve bu işlem araç Türkiye' de bırakıldığı sürece her seferinde yenilenmelidir.

Tahhütname neyi ifade ediyor ?

Yurt dışı ikâmetli bir vatandaşın şahsına ait veya vekâleten Türkiye' ye getirdiği yabancı plakalı bir aracı Türkiye' de bırakarak araçsız yurt dışına çıkış yapmadan önce taahhütname ile " Aracını Türkiye' de bırakara yurt dışına araçsız çıkış yapacağını ve bu aracı kendisi Türkiye dışındayken hiç kimsenin aracı kullanmayacağını " taahhüt etmesi demektir.

Aracı Türkiye' de Vekâlet ile Yurt Dışı İkâmetli Birine Verildiği Takdirde Araçsız Çıkış Yapmak  İsteyen Araç Sahibi de Taahhütname Doldurmalımıdır ?

Hayır. Bu şekilde bir işlem yapılması gerekmemektedir.

Taahhütname Vermeyi Unuttum Ceza Ödemek Zorundamıyım ?

Evet. Araç ile Türkiye' den çıkış yapılmak istenildiğinde aracın Türkiye' de ki kasko bedeli hesaplanılarak bu hesaplamdan Sonra CİF kiymeti belirlenir ve CİF kıymeti üzerinden %10 Gümrük Vergisi + % 0,80 TRT Vergisi + % 18 KDV hesaplanılarak çıkan rakamın 1/4 ' ne takabül eden rakam ceza olarak ödenmek zorundadır. Bu ceza ödenmeden kesinlikle aracın gümrükten çıkışına veya tekrar Türkiye' ye dönüşüne izin verilmez.

Birçok yurt dışı ikâmetli vatandaşın gerek bilgisizlikten gerekse ihmalkârlıktan dolayı aracını Türkiye' de bırakmadan önce " taahütname " doldurmadığını ve bu konuda binlerce lira cezaya maruz kaldığı görülmektedir.

Kesilen Ceza Taksitle Ödenebilir mi ?

Hayır ödenemez. Kesilen cezayı peşin olarak ödenmesi zorunludur. Hesaplamlardan sonra " kanun yoluna başvurmadan " kesilen cezanın  3/4 nü peşin olarak ödeyenler gümrükten çıkış yapabilirler.
Örn: Ceza tutarı 10.000 Lira kanun yoluna başvurmadan hemen ödemek istenirse 6667 lira ödeyerek gümrükten çıkılabilir.

Cezada İndirim Uygulanabilir mi ?

Evet bu mümkün. Belkide hiçbir yerde bulamayacağınız bilgileri ve izlenilmesi gerek yolu sizler için açıklıyoruz.

Öncelikle gümrük sahasında pasaport işlemleri sırasında kesilen cezanın şahıs tarafından kabul edilmemesi gerekmektedir. Şahıs bu cazanın yüksel olduğunu ve ödeyemeyeceği konusunda itirazda bulunmalı  " uzlaşma kurulu veya diğer adıyla hakem heyeti " ile görüşmek istediğini deklare etmelidir. Uzlaşma kurulunda yapılacak pazarlık sonrası belirlenmiş ceza rakamının 5/1 ' ni ödeyerek gümrükten aracını çıkarması mümkündür.

En önenli olan nokta ise bu işlemin mesai saatleri içerisinde sadece " Kapıkule " sınır kapısında yapıldığı bilinmelidir.

Redaktör İbrahim Yırtmaz