Malum Dünya genelinde bu Korona krizi insanları ülke sınırları içine hapsetti. Şimdi herkes yaz tatili yaklaşırken, ‘Türkiye’ye tatile gidebilecek miyiz’ diye soruyor.

25 Yıldır SılaYolu Güzergahında hizmet veren yaptığı çalışmalar ile Doğru Dürüst ve Saygınlığı Avrupalı Türklerin gönlünde taht kuran ,SılaYolu.com Ailesi olarak Avrupada yaşayan vatandaşlarımız en güncel bilgileri haber portalımız SılaYolu.com üzerinden takip edebilirler. Sizlerin aracalığıylada vatandaşlarımıza karayolunda son güncel durumları aktarmaktayız.

Öncelikle Vatandaşlarımız . Yola çıkmadan önce her zaman ki gibi bir kaç uyarımızı yapalım daha sonra ülkeler hakkındaki son gelişmelere geçelim.

Sizde biliyorsunuz , Pasaport konusunda her yıl aynı sorunlar yaşanıyor, Dolayısyla vatandaşlarımızın yola çıkmadna önce mutlaka pasaportların geçerlilik sürelerinin kontrol edilmesinin ve yola çıkılmadan önce süresi biten pasaportların yenilenmesinin gerekiğini tekrar buradan hatırlatmış olalım.

Evraklarınızı ve süreleri kontrol edin

Hem kendi, hem de sizinle birlikte yolculuk yapacakların kimlik ve pasaportlarını yanınıza alın.

Bu belgelerin geçerlilik sürelerini teker teker kontrol edin. Süresi geçen pasaportlarla bazı ülkelerden geçiş yapamıyorsunuz.

Pasaport süreleriniz zamanında yetkili makamlara başvurup pasaport sürelerin, uzattırılmasında fayda var.

Ayrıca Türk vatandaşları ve Alman vatandaşlığı olan ve çifte vatandaş olan kişiler mutlaka mavi kartlarını yanında bulundurmaları gerekiyor. Annesi babası Alman vatandaşı olupda çocukları Türk vatandaşı olan Aileler Cocuklarının Doğum belgesini ( Yani Almanca da Gebursturkunde dedimi belgeyi) mutlaka yanlarını bulundurmaları gerekiyor.

Almanyada Seyahat uyarısı halen devam ediyor

Almanyada koronavirüs salgını nedeniyle AB ülkeleri de dahil dünya çapında 15 Haziran tarihine kadar seyahat uyarısı var. Ancak Almanya seyahat uyarısını kademeli olarak kaldırmaya hazırlanıyor. Dışişleri Bakanı Heiko Maas 15 Haziran tarihinden itibaren 27 AB ülkesi, İngiltere ve Schengen bölgesi İsviçre, Norveç, İzlanda ve Liechtenstein olmak üzere 31 ülkeye seyahat uyarısını kaldıracaklarını açıkladı.

AB dışında Türkiye’nin de içinde bulunduğu üçüncü ülkelerle uçuş yasaklarının kaldırılması için de hala hazırda çalıştıklarını belirttiler. Ancak bu konu daha tam net olarak aydınlatılmadı

Bu konudaki verilecek kararın Türkiye’deki koşullara bağlı olacağını söyleniyor.

 

 

 

 

Avusturya’dan henüz ses yok

Almanya’nın aksine Avusturya Türkiye ile alakalı henüz bir açıklama yapmadı. Avusturya Ankara Büyükelçiliği sayfasında iki ülke arasındaki seyahat düzenlemeleri ile alakalı genelgenin 31 Mayıs’a kadar sürdüğü belirtiliyor.   Önümüzdeki günler Avusturya üzerinden yapılacak uçuşlarda bir netlik kazanacağını düşünüyoruz.

Türkiye ye Hava yolu ve Kara Yolu ile yolculuk yapacak vatandaşlarımıza her hangi bir karantina uygulaması yapılmıyor bu uygulama kaldırıldı.

Vatandaşlarımız ülkeye girişlerde kısa bir korona testine tabi tutulacaklar ve evlerine gönderilecekler , daha sonra bir olumsuzluk var ise adreslerine bilgi verilecek.

KARAYOLU NE DURUMDA?

Türkiye’ye karayolu yolculuğu da şu anda çok zor ve belirli şartlar altında sadece transit geçişler mümkün. Güzergâh üzerindeki ülkelerde Büyükelçiliklerimizden aldığımız bilgilere göre en son durumu aktarmaya çalışalım: Önce Avustıryada başlayalım ve sırasıyla geçilecek ülkeler ile decam edelim.

Avusturya: Öncelikle Almanya-Avusturya sınırında kontroller var. Ancak geçişlere izin veriliyor .Burda şu ana kadar bize yansıyan her hangi bir sıkıntı yok

Slovenya: AB vatandaşları ve bu ülkelerde oturum izni bulunanlar, son 14 gün içinde AB dışına seyahat etmemiş olma koşuluyla karantinadan muaf olarak ülkeye giriş yapabiliyor ve tranzit seyahetlere izin veriliyor.

Hırvatistan: AB ülkelerinde uzun süreli oturumu olan Türk vatandaşlarının transit geçişleri halihazırda mümkün. Burda belli noktalarda konaklama ve belirlenen güzergahının dışına çıkılmaması gerektiği ni sınırda memurlar tarafından yolcular bilgilendiriliyor. Bir son dakika bilgisinide sizlerin aracılığı ile buradan aktaralım. Bir son dakika bilgisinide yine sizlerin aracılığı ile vatandaşlarımıza aktarmış olalım

Avrupa’dan Türkiye’ye giderken yüzbinlerce gurbetçinin transit geçiş için kullandığı Hırvatistan’ın ülkeye girişte istediği şartları belli oldu. Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Božinović, ülkeye girecek yabancılardan istenecek belgeleri açıkladı. 

Yolcuların Hırvatistan güzergahını kullanabilmeleri için internetten bir belge doldurmaları isteniyor.

Buna göre vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce entercroatia.mup.hr sitesine girerek Hırvatistan’a üzerinden geçişleri ile ilgili belgeyi doldurmaları isteniyor. Yola çıkacak vatandaşlarımız mutlaka siteye girip gerekli bilgileri vermeleri ve intern üzerinde formu doldurmaları isteniyor.

Dolayısıyla yola çıkacak vatandaşlarımız Kuyrukta beklemek istemeyenler önceden belgeyi doldursun!

Hırvatistan’dan geçecek yabancı vatandaşların www.entercroatia.mup.hr sitesindeki formu doldurmaları istendi. Bu formu doldurmayan yolcuların bunu ülkeye girerken sınırda yapacaklarını hatırlatan Bakan Bozinoviç, bunun muhtemelen ayrı bir şeritte daha uzun bir bekleme süresi gerektireceğini belirtti. Sıra beklemek ismeyenlerin bu formu doldurmaları istendi.

Sitenin İngilizce ve Hırvatça olduğu ilerleyen günlerde diğer AB ülkelerinin dilinde de hizmet vereceği bildirildi.

10 ülke vatandaşları için farklı şartlar 

Hırvatistan’ın aldığı karar göre Slovenya, Macaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Almanya vatandaşları ise, koronavirüsün ortaya çıkmasından önceki şartlar altında Hırvatistan’a girebilirler. Ancak ülkeye girişte sağlık kontrollerinden geçirilme ihtimali ile birlikte ve tavsiyelere uymaları gerekiyor. Bu ülke vatandaşlarının da cep telefonu numaraları ve mail adresleri alınacak.

Uygulamanın Tranzit geçişler için geçerli olup olmadığı kesin olmamakla birlikte ‘Diğer ülkelerden gelenlerle nasıl bir uygulama yapılacağı önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Macaristan: Macaristan’ın Sırbistan’a açılan Röszke sınır kapısı her gün saat 10.00-22.00 arası açık. Transit geçişler izinsiz mümkün. Ama zaman zaman şüpheli durumlarda yolcuların koronavirüs sağlık kontrolünden geçtiklerine dair duyumlarda alıyoruz. Fakat test zorunluluğu yok. Belirli saatlerde geçişlere izin veriliyor.

Sırbistan: AB ülkelerinde oturumu olanların transit geçişleri mümkün.Sınırda yolcuları bilgilendirici broşürler dağıtılıyor. Yolcular ülkede salgın hakkında bilgilendiriliyor. Kısaca Ülkeden geçeçek yolcular kendilerinin sorumlulukları altında seyahat edeceklerini her hangi bir olumsuzlukta Sırbistan hükümetinin bundan sorumlu olmayacağını ülkeden yapılacak yolculuğun tamamen kendi sorumlulukları dahilinde olduğu belirtiliyor ve bu şekilde yolculuklara izin veriliyor.

Bulgaristan: Sadece Avrupa’dan Türkiye’ye transit geçişler mümkün. Bunun için giriş kapısında yolcunun karantinada bulnmadığına, koronavirüs taşımadığına dair soruları içeren bir taahhütname doldurup imzalaması gerekiyor.Bu şekilde yolcular bulgaristandan tranzir geçiş yapabiliyorlar.

Slovakya: Sınırkapıları Slovakya vatandaşları ve ülkede oturma iznine sahip olanlar dışındaki şahıslara kapalı. Sadece TIR kapısı açık.

Çek Cumhuriyeti: Transit geçiş bir defaya mahsus mümkün. Ancak önceden büyükelçilik üzerinden İçişleri Bakanlığı’na nota gönderilmesi gerekiyor. Başvuruda geçiş tarihi, giriş ve çıkış kapısı, izlenecek güzergâh, araç plakası bilgileri yanında pasaport fotokopisi ve koronavirüs test sonucunun sunulması gerekiyor.

Kuzey Makedonya: TIR trafiği dışında araç ve yolcu trafiğine kapalı.

Yunanistan: Yunanistan-Türkiye sınırı kapalı. Yunanistan’a girişte 14 gün karantina uygulaması mevcut.

Türkiye: Tüm bu güzergâhların sonunda Kapıkule sınır kapısından ülkeye giriş kapalı

Ancak Türk vatandaşları ve Alman vatandaşlığı olan ve çifte vatandaş olan mavi kartlarını yanında bulundurmaları gerekiyor. Annesi babası Alman vatandaşı oluptu çocukları Türk vatandaşı olan Aileler Cocuklarının Doğum belgesini ( Yani Almanca da Gebursturkunde dedimi belgeyi) mutlaka yanlarını bulundurmaları gerekiyor.

Haber Merkezi SılaYolu.com