ABD Başkanı Joe Biden, ABD güçlerinin, DEAŞ elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’yi Suriye’de düzenlenen bir operasyonda öldürdüğünü açıkladı.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “Dün gece benim talimatımla, kuzeybatı Suriye’deki ABD güçleri, Amerikan halkını ve müttefiklerimizi korumak ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için başarılı bir terörle mücadele operasyonu gerçekleştirdi. Silahlı Kuvvetlerimizin beceri ve cesareti sayesinde, DEAŞ elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’yi ortadan kaldırdık.” ifadesine yer verdi.

Biden, bu konuda açıklama yapacağını da kaydetti.

“Haşimi kendisini öldürmek için bomba patlattı”

Öte yandan Ulusal Güvenlik Konseyinden isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, Haşimi’nin kendisini ve ailesini öldürmek için bomba patlattığını belirtti.

Açıklamada yetkili, “Operasyonun başında, terörist hedef kendini ve aralarında kadın ve çocukların olduğu aile üyelerini öldüren bir bomba patlattı.” ifadesini kullandı.

Ayrıca yerel kaynakların iddiasına göre, operasyonda aralarında 6 çocuk ve 4 kadının bulunduğu 13 kişi öldürüldü.

Biden, DEAŞ elebaşının öldürüldüğü operasyonu değerlendirdi

ABD Başkanı Joe Biden, ABD güçlerinin Suriye’de düzenledikleri operasyonla DEAŞ elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’yi öldürmesi konusunda Beyaz Saray’da açıklama yaptı.

DEAŞ’ın eski elebaşı Ebubekir El Bağdadi’nin 2019’da ABD’nin düzenlediği operasyonla öldürülmesinin ardından el Kureyşi’nin örgütün başına geçtiğini belirten Biden, Kureyşi’nin o tarihten itibaren DEAŞ’ın Amerikalıları ve müttefiklerini hedef alan birçok saldırının emrini verdiğini kaydetti.

Biden, DEAŞ’ın sivil insanları da katlettiğine işaret ederek, “Kureyşi aynı zamanda kuzeydoğu Suriye’de DEAŞ mensuplarının tutulduğu hapishaneye yönelik korkunç saldırının da sorumlusuydu.” diye konuştu.

Irak’ın kuzeyinde 2014’te Yezidilere yönelik saldırıların, toplu kıyımların ve kadınlara yönelik tecavüzlerin arkasında da Kureyşi’nin bulunduğuna işaret eden Biden, “Bu korkunç terör elebaşı artık dünyada değil.” dedi.

Biden, ABD’nin operasyonunda sivil ölümleri en aza indirecek şekilde tasarlandığını savunarak “Bu teröristin kendini çocuklar ve ailesiyle çevrelediğini bildiğimizden, hava saldırısı yerine Amerikalıları daha çok tehlikeye atan Özel Kuvvetler operasyonu düzenledik.” bilgisini verdi.

ABD’li güçlerin kendisini yakalamaya yaklaştığını anlayan Kureyşi’nin “korkakça” davrandığını belirten Biden, “O, işlediği suçlar nedeniyle adaletin önüne çıkmak yerine, kendini sadece intihar bombacısı yeleğiyle değil tüm 3. katı yerle bir eden bir bombayla patlatmayı seçti.” ifadesini kullandı.

Haber ve görsel kaynak: AA

Tags: Deaş lideri öldürüldüIşid lideri Ebu İbrahim el Haşimi öldürüldüson dakika haberleri