Cuma gününden itibaren yalnızca Macar plakalı arabalar Macaristan benzin istasyonlarında sınırlı bir fiyatla araçlarına benzin veya mazot dolum yapabilecek.

MACARİSTAN - Şansölye Gergely Gulyás bugün  düzenlediği olağan basın toplantısında, yarından itibaren, yalnızca Macar plakalı veya Macar ruhsatlı arabaların Macar benzin istasyonlarında litre başına 480 forintlik sınırlanmış fiyatla yakıt doldurabileceğini duyurdu. Gulyás'a göre, Macaristan'da yakıt ikmali Avrupa'nın en ucuzu, ancak suistimal ve yakıt turizmi de var, bu nedenle hükümet yeni önlemler almaya karar verdi. dedi

Hükümet geçen yıl Kasım ayı ortasında akaryakıt fiyatlarını dondurdu ve 95 litre benzin ve motorinin fiyatını litre başına 480 forint ile sınırladı. Tedbir başlangıçta üç ay süreyle uygulandı. Mayıs ortasına kadar uzatılan kararın 1 Temmuz'a uzatıldığı açıklandı.

Gulyás, Macaristan'ın Avrupa'da yakıt ikmali için en ucuz yer olduğunu ancak suistimal ve ağır yakıt turizmi olduğunu söyledi. Bu yüzden hükümet buna karar verdi.dedi

Alınan karar ile birlikte bu geceden itibaren, yalnızca Macar plakalı veya Macar ruhsatlı arabalar, Macar benzin istasyonlarında litre başına 480 forintlik üst sınır fiyatla yakıt doldurabilecek.

Alınan bu kararla macar halkı düşük kurdan benzin ve mazot alırken, yabancı plakalı araçlar izine gidecek ve macar güzergahını kullanacak gurbetçiler yüksek kurdan yani günlük kurdan benzin ve mazot alacaklar.

Bu durumda yine olan gurbetçiye olacak yine gurbetçinin cebinden fazla para çıkmış olacak. Şaşırdıkmı şaşırmadık kaldıki biz bunlara zaten alışığız nasıl olsa gelen vuruyor giden vuruyor.

Macaristan zaten her yıl bize vurmuyormu, her yıl cebimizden fazla para çıkmıyor mu  benzin 1,10 euro olduğu zamanlarda kasaya  vardığımızda benzinliklerde 2 euro dan benzin ücreti ödemedikmi.

Gurbetçinin nasıl olsa parası çok ye ye bitmiyor.  Macarlar 480 Macar Forint’i ortalama 1.27 Euro’ya tekabül eden fiyatlardan benzin ve mazot alacak. Gurbetçiye en az yine her yıl olduğu gibi 2,00  eurodan benzini geçirecekler

Bu yılda savaş bahanesi ile yine olan gurbetçiye olacak.

Yine gözler gurbetçinin üstündeki çula, altındaki arabaya, cebindeki paraya dikilmiş. nasıl olsa gurbetçide para çok. İnsan sahibsiz olursa semer vuranda çok olurmuş.

Macaristan ile iyi ilişkileri olan Türk Hükümetine dir bu sözüm Macaristan hükümeti ile bir an önce bu durumun düzeltilmesi için gereken yapılsın. Gurbetçilerimiz artık soyulmasın. Biz parayı sokaktan toplamıyoruz.

Köşe yazısı: SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı. Sezai Koç