Hollanda'da nefes darlığı çeken Türk hastanın, “Artık vedalaşabilirsiniz iki saate ölecek” deyip solunum cihazını kapattılar. 65 yaşındaki Uşak nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenilen Mustafa Ezgin iki haftadır nefes darlığıyla yaşama tutunmaya çalışıyordu. 

 

Mustafa Ezgin’in oğlu Süleyman Ezgin, “Daha önce hiçbir rahatsızlığı olmayan babamı nefes darlığı şikâyetiyle 4 Aralık’ta doktora götürdük. Aile hekimimiz babamı acil servise yönlendirdi, orada sağ akciğerinin tamamen iflas ettiğinden şüphelendiler. Biz de Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan Haga Ziekenhuis hastanesine getirdik. Burada yapılan tetkiklerde sağ akciğerde sıvı biriktiğini söylediler ve bu sıvıyı boşalttılar. Sonrasında eve gönderdiler. Durumu kötüleşince 6 Aralık’ta tekrar acil servise başvurduk ve burada bize sağ akciğerde tekrar sıvının biriktiğini ve bunun da büyük bir ihtimal akciğer zarı kanseri olduğunu söylediler ve acil olarak yatışını yaptılar” dedi.

 

‘HIZLI DEĞİL DOĞRU TEŞHİS ÖNEMLİ’

Ezgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen iki haftada hiçbir teşhis koyamadılar. En son zatürre olduğunu söylediler ve sadece katater ile sıvıyı boşalttılar. Bu süreçte alınan sıvıyı analize göndermenin dışında hiçbir araştırma yapmadılar, PET de çekilmedi maalesef. Sıvı kanla karışık olduğu için git gide durumu kötüye gitti. Doktorların bu süreçte tek söylediği hızlı teşhisin önemli olmadığı, doğru teşhisin önemli olduğuydu. En son 21 Aralık’ta durumu kötüleşip, şoka girince hem kanamayı durdurmak için hem de tam teşhis koyabilmek için ameliyata aldılar. Ameliyatın sonucunda şüphelendikleri gibi akciğer zarı kanseri olduğunu söylediler ama hangi tür olduğunu bilmediklerini, zaten iyileşme şansının olmadığını belirtip, itirazlarımıza rağmen fişini çektiler. ‘İki saate kadar ölür, vedalaşın’ dediler. Ama Allah’ın takdiri, babamız iki haftadır hayatta ve mücadele ediyor ama resmi olarak fişini çektikleri için hiçbir tıbbı müdahalede bulunulmuyor. Hatta bizden habersiz katateri de çıkardılar. Sonradan öğrendiğimize göre, bir doktorun uygulamak istediği tedaviyi, ‘Uğraşma nasıl olsa ölecek’ diye engellemişler. Bu geçen iki hafta zarfında babamın durumu gittikçe kötüleşti ve çok kilo verdi. Doktorların söylediği genel durumunun yetersiz olduğu ve kemoterapi veya imünoterapiyi kaldıramayacağı bu nedende hiçbir tıbbı müdahalede bulunulmuyor.

 

”BABAM HASTANEYE KENDİ ARACINI KULLANARAK GELDİ

Ezgin, “Babam 4 hafta önce hastaneye kendi kullandığı araçla geldi ve bu sürede hiçbir teşhis koyamadıkları gibi tıbbı yardımı kestikleri için durumu daha da kötüleşti ve şu anki durumu teşhis koyamadıkları için kendileri yarattı. Babamız günden güne gözümüzün önünde eridi. Doktorları bununla yüzleştirdiğimde tek söyledikleri zaten eninde sonunda öleceği, eve ya da bir bakım evine götürüp yatırmamızı tavsiye ettiler. Uygulanabilecek bütün tedavi imkânlarını uygulamayı reddettiler. 50 senedir yaşadığı ve vergisini ödediği bu ülkeye sonuna kadar güvenmişti ama bu kendisine yapılan muameleyi ne kendisi ne biz sindirebiliyoruz. Bütün tıbbi yardımlar kesildi, hiçbir acil yardımda bulunmayacaklar, resmen ölüme terk edildi. Hollanda gibi bir ülkede sağlık sisteminin böyle olması çok üzücü” diye konuştu.

 

LÜTFEN BİZE YARDIM EDİN

Ezgin, “İki saat ömür biçtikleri babam hâlâ hayata tutunmaya çalışıyor. Allah’tan umut kesilmez ama umutlarımız azalıyor. Elimiz kolumuz bağlı ve hiçbir şey yapamıyoruz. Tek dileğimiz Allah’ın babamızı bize ve torunlarına bağışlaması. Lütfen bize yardım elinizi uzatın. Devletimizin bizim vatandaşlarını çaresiz bırakmadığını bildiğimiz için devletimizden ve sayın cumhurbaşkanımızdan bize yardım elini uzatmasını rica ediyoruz” dedi.

 

Kaynak ve Foto:www.hurriyet.com.tr/avrupa/artik-vedalasabilirsiniz-iki-saate-olur-dediler-yasam-fisini-cektiler-42199715