Belçika'da aynı maaşa 5 yerine 4 gün çalışabilme imkanı sunan yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni uygulamanın sadece kamu çalışanları için değil özel sektör için de geçerli olacağı bildirildi.

CNN Türk'te yer alan habere göre;
Avrupa ve dünya genelinde en gelişmiş sosyal haklara sahip ülkeler arasında sayılan Belçika'da aynı maaşa 5 yerine 4 gün çalışabilme imkanı sunan yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Belçika Çalışma Bakanı Pierre Yves Dermagne tarafından önerilen ve kabul edilen haftada 4 gün çalışma seçeneği ile çalışanlar, iş yeri tarafından onaylanması kaydıyla 5 gün yerine 4 gün çalışarak aynı maaşı alabilecek.

Belçika'da bugün iyürürlüğe giren yeni uygulamaya göre haftada 4 gün çalışma hakkından yararlanan bir kişi, yine de aynı çalışma saatini tamamlamak zorunda olacak. Haftada 38 saat çalışan bir kişi, günde 9 buçuk saat çalışarak 4 günde gereken mesaiyi tamamlaması halinde 5’inci gün gelmeme hakkına sahip olacak. Söz konusu düzenleme ile çalışanlar, 3 gün hafta sonu izni veya fazladan 1 günlük iznini hafta içinde kullanabilecek.

SENDİKALAR MEMNUN DEĞİL

Başka ülkelerde de uygulanmaya başlayan ancak farklılıklar gösteren 4 gün çalışma prensibine karşı temkinli yaklaşan sendikalar ise, bu kararın iş verimini arttırmak yerine çalışma günlerindeki iş yükü ve stresi artıracağını savunuyor. Yeni uygulamanın yeme-içme sektöründe uygulanmasının çok zor olacağı yorumunu da yapan sendikalar, yine de başvuruları reddeden işverenlere karşı gerekçe talebinde bulunacaklarını belirtti.

Kaynak:
https://www.cnnturk.com/dunya/belcikada-haftada-4-gun-calisma-yururluge-girdi