AB vatandaşları ve bu ülkelerde yaşayan yabancılar için Macaristan kara, hava, deniz yoluyla seyahate açık. Transit geçişler serbest.

Macaristan’da gümrük kapılarındaki didik didik aramalar vatandaşları bezdirdiği gibi, kişi başına 2 paketten fazla sigaraya izin verilmiyor

AB üyesi olan Macaristan’dan geçişlerde yığılmalar yaşandığı gibi dönüşlerde çileli geçiyor. Macar polisinin her arabayı didik didik araması uzun kuyruklara ve saatlerce beklemelere neden oluyor.

ARAMALAR BEZDİRİYOR

Gümrüklerde vatandaşları bezdiren aramalar, dönüşlerde bu yıl da yine çileli olacak. Ayrıca Macaristan’da ödemelerde sıkıntı sürüyor. Euro ile ödemeniz durumunda çok fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin mazotun litresi, önceki yıllarda pandemi öncesinde 2 euroyu geçiyordu. Bu yıl benzin ve mazot fiyatları bize oldukça uygun geldi. Bizim seyahatimiz esnasında Benzin ve Mazot litresi 1,60 euro idi. Ödemelerinizi Avro ile yapmayın kredi kartı ile yapmanız çok daha rahat ve çok daha kolay.

SADECE 2 PAKET

Macaristan’daki sıkıntılar bu yılda devam edecek diyebiliriz. Ülkeye sadece ve sadece iki paket (40 adet) sigara sokulmasına izin veren Macaristan, örneğin diğer ülkelerden hiç sorun yaşamadan 1 kartonla geçen vatandaşlara ceza yağdırıyor. İzinciler alışık olduğundan, kişi başına 1 karton sigara ile geldikleri Macar sınırında büyük cezalar ödüyor. Hem alınan sigaraya el konuluyor, hem de yüksek cezalar kesiliyor. 

DİDİK DİDİK ARIYORLAR

MACARİSTAN, dönüş yolunda tercih edilmesi durumunda büyük sıkıntı yaşatıyor. Çünkü Schengen giriş kapısı olduğu için, çok sıkı arama yapılıyor. Girişte bu nedenle büyük araç kuyrukları oluşuyor. Bu nedenle vatandaşların yanlarında bol miktarda su bulundurmaları ve sabırlı olmaları gerekiyor.

 ALTERNATİF SINIR KAPILARINI KULLANIN

Sırbistan geçişindeki Röszke sınır kapısının yanı sıra, vatandaşlarımızın Asatthalom veya Tompa sınır kapısını yada Herzekzonta sınır kapısını kullanmalarını tavsiye ederiz.

 İNGİLTEREDEN GELENLER MUTLAKA VİZE ALMALILAR

AB ülkelerinden birinde geçerli oturma izni olmayan ya da Schengen vizesi bulunmayan kişilerin Macaristan’dan geçişlerine izin verilmemektedir.

 İngiltere ve İrlanda tarafından verilen oturma izinleri/vizeler ile transit geçiş mümkün değildir.

 Vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerle ülkemiz arasında karayoluyla yapacakları seyahatlerin sorunsuz ve huzurlu bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için dikkat etmeleri gereken hususlar şunlar.

Yola çıkmadan önce, pasaport ve yurtdışı ikamet izinlerinin geçerlilik sürelerinin mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir

Tatil döneminde sıklıkla yaşanan sorun, Schengen bölgesine giriş-çıkış yapan vatandaşlarımızın tarihi geçmiş pasaport veya oturum belgeleri sebebiyle sınırlardan çevrilip en yakındaki Temsilciliklerimize yönlendirilmesidir.

Schengen sınırındaki bir ülke olarak bu durum Macaristan’da da sıkça yaşanmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce belgelerini vakitlice kontrol ederek eksikliklerini gidermeleri, tatil yolunda karşılaşabilecekleri sorunların önüne geçilebilmesi bakımından önem arz etmektedir.

AB ülkelerinden birinde geçerli oturma izni olmayan ya da Schengen vizesi bulunmayan kişilerin Macaristan’dan geçişlerine izin verilmemektedir.

Macaristan’a giriş yapılan belli başlı sınır kapıları ile güzergâhlar şöyledir.

Avusturya-Macaristan

· Hegyeshalom, Sopron, Kophaza, Rabafüzes ve Köszeg
(Fertöd, Bucsu sınır kapısı ise ana yol dışında yer aldığı için önerilmemektedir).

Macaristan-Sırbistan

· Röszke, Tompa veya Herszegszanto sınır kapıları.

(DİKKAT: Ásotthalom-Backi Vinogradi, Bácsalmás – Bajmok, , Tiszasziget – Dala gibi küçük sınır kapılarından 07.00-19.00 SAATLERİ ARASINDA YALNIZCA AB ÜYESİ ÜLKE VATANDAŞLARININ GEÇİŞLERİNE İZİN VERİLMEKTEDİR )

Macaristan-Romanya

· Nagylak, Battonya, Gyula, Artand veya Csengersima sınır kapıları.

Avusturya üzerinden gelerek Hegyeshalom veya diğer kapılardan Macaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın, M1 otoyolunu izleyerek M5 otoyolu üzerinden Sırbistan sınırına (Macar tarafı Röszke / Sırbistan tarafı Horgos) gitmeleri önerilmektedir. M5 Sırbistan sınırına kadar otoyola dönüştürülmüştür. Öte yandan ilgili Macar makamları, Macaristan-Sırbistan sınırında iki kapı bulunduğunu, otoyol çıkışı üzerinde bulunan Röszke sınır kapısının çok yoğun olabildiğini, yığılmaların önlenmesi bakımından vatandaşlarımızın 55 km uzaklıkta bulunan Tompa sınır kapısını da kullanabileceklerini bildirmektedirler.

 SINIRDA SIKI KONTROLLER VAR

Macaristan’da restoran, kafe ve barlar açık. Macaristan, AB’ye giriş kapısı. Sınırlarda sıkı kontroller var. Korona salgını sonrası bu kontroller daha da artmış. Sırbistan’a giriş kapısı Röszke’de 2 saat kuyrukta bekledikten sonra ülkeye girebildik. Sınırda bekleyenlerin çoğunluğunu Sırbistan, Bulgaristan ve Macaristan plakalı araçlar oluşturuyordu. Çok az sayıda dönen Türk izinci vardı. Röszke Sınır Kapısı, her iki yönde de en uzun beklemelerin olduğu bir kapı. Geçtiğimiz yıllarda burada 15 saat bekleyenler oldu.

 Röszke çok daha sıkıntılı

Korona salgını sonrası yürürlüğe giren yeni uygulamalar her ne kadar gevşetilsede bu sene Röszke sınır kapısı yine çok sıkıntılı olacağını söyleyebiliriz. Macaristan gümrük yetkilileri, görevlerini aşırı titizlikle yapıyor. Her yolcunun evrakları tek tek kontrol ediliyor. Özellikle Sırbistan yönünden girişlerde bütün arabalar didik didik aranıyor. Budapeşte, Avrupanın en çok turist çeken şehirlerinden biri. Geçtriğimiz sene önceki ziyaretlerimde boş olan Budapeşte’nin en çok ziyaret edilen Kahramanlar Meydanı bu yıl dolmaya başlamış.

 VİNYET ALMAYI UNUTMAYIN

Macaristan yollarında vinyet mecburi. On günlük e-vinyet ücreti  (15,00 Euro). Vinyet, Avusturya’daki gibi aracın camına yapıştırılmıyor. Plakanız sisteme işleniyor. Otoyollarda elektronik okuyucular araca vinyet alınıp alınmadığını kontrol ediyor. Macaristan’da ödemelerinizi banka kartı ile yapın. Euro ile ödemelerde en düşük kur esas alınıyor. Sırbistan ile Macaristan arasındaki sınır kapısı Röszke’de uzun bekleme süreleri var. Alternatif sınır kapıları Tompa, Asatthalom ve Hercegszanto.

Ülkeye girişte sadece iki karton değil, iki paket sigara hakkınız var. Et ve süt ürünlerinin ülkeye sokulması yasak. Hız sınırı 130 km. Polis radarla kontrol yapıyor.

 Macaristan Büyükelçiliği Müsteşar Şadiye SEZER , ülkeden transit geçiş yapacak izincilere şu uyarılarda bulundu: “Yola çıkmadan evraklarınızı kontrol edin. Macaristan makamları eksik ve tarihi geçen belgelere kesinlikle müsamaha göstermiyor. Gümrük yasaları harfiyen uygulanıyor. Macaristanda 7 Mart itibariyle Covid Kısıtlamaları kaldırıldı.Dolayısıyla vatandaşlarımız izin dönemlerinde rahat seyahat edebilecekler. Ancak yine de ihtiyatlı olmakta fayda var.Vatandaşlarımızın mutlaka yola çıkmadan önce internet sitemizde ki bu bilgileri kontrol etmelerinde fayda var.Şu an kaldırılmış kısıtmalar mevcut ama ne olur ne olmaz yarın veya bir sonraki ayda ne olur bilinmez dolayısıyla ihtiyatlı olmakta fayda var.Macaristan Schengen rejiminin sınır ülkelerinden biri olması nedeniyle güvenlik ve gümrük kontrolleri, diğer ülkelere göre çok daha sıkı yapılmakta ve yaz aylarında, geçiş süreleri dönemsel olarak (özellikle hafta sonlarında) uzayabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu duruma hazırlıklı olmalarında yarar bulunmaktadır.

Ayrıca Macaristan sınır kapılarında 9 farklı dilde hazırlanmış bilgilendirme broşürleri dağıtılıyor , bu broşürlerde Türkçe dilinde de hazırlanmış bilgiler yer alıyor. Dolayısıyla Vatandaşlarımız Büyükelçiliğimizin internet sitesinden en son güncel bilgilere ulaşabilirler.

Macaristan Büyükelçiliği Müsteşar Şadiye SEZER sözlerine şöyle devam etti.

 

Macaristan’da şehirlerarası yollar genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, zaman zaman gasp olaylarına rastlanabilmektedir. Vatandaşlarımızın seyahatleri sırasında pasaport, para, ruhsat, ehliyet ve benzeri değerli eşyalarının güvenliğine dikkat etmeleri, özellikle park yerlerinde, araç içinde görünür şekilde bırakmamaları ve araç hırsızlığına karşı dikkatli olmaları tavsiye olunur

Özellikle Haziran-Ağustos aylarında vatandaşlarımızın, Macaristan üzerinden karayoluyla seyahat ettikleri dönemde, otoyol ve şehirlerarası yollarda faaliyet gösteren yankesicilere dikkat etmeleri gerekmektedir. Nitekim uluslararası yollarda faaliyet gösteren yankesiciler kendi araçlarıyla vatandaşlarımızın araçlarına çarparak dikkatlerini dağıtmakta ve araçta bulunan kıymetli eşyaları çalabilmektedirler. Bir diğer yöntemde ise soyguncular, vatandaşlarımızın araçlarının arka lastiğinin patladığını kendi araçlarından işaretlerle anlatarak durmalarını ve dikkatlerinin lastiğe odaklanmasını sağlamakta, bu arada bir diğer soyguncu araca ters taraftaki diğer kapıdan girerek kıymetli eşyaları çalmaktadır.

Kaza halinde, vatandaşlarımızın, tercüman olmadan ifade vermemeleri ve herhangi bir belgeye imza atmamaları isabetli olacaktır.

 

AB vatandaşları, bu ülkelerde yaşayan yabancılar, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein vatandaşları kısıtlamasız hava, kara ve deniz yoluyla Macaristan’a seyahat edebilir.

SINIR KAPILARI VE GÜZERGÂHLAR

Macaristan’ın, Batı Avrupa ile Türkiye'yi birbirine bağlayan yol üzerinde bulunması nedeniyle her yıl birçok vatandaşımız bu ülkeden kara yoluyla transit olarak geçmektedir. Transit geçiş yapan vatandaşlarımızın çoğunluğunu batı Avrupa ülkelerinde çalışan işçilerimiz ile mal ve yolcu taşıyan otobüs ve TIR şoförlerimiz oluşturmaktadır. Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinden ülkemize seyahat eden vatandaşlarımız, Macaristan’a genellikle Avusturya’dan giriş, Sırbistan veya Romanya sınır kapılarından da çıkış yapmaktadırlar.

Yoğun olarak kullanılan bu güzergâhta seyahat eden bazı vatandaşlarımızın geçerlilik süresi sona ermiş pasaportlarla yola çıktıkları görülmektedir.

Bu durumun Macaristan’dan çıkış veya Romanya/Sırbistan’a girişte fark edilmesi halinde, geçişlerine izin verilmemektedir. Bu durumda vatandaşlarımız, yaklaşık 200 kilometrelik yolu geri dönerek, Budapeşte Büyükelçiliğimizden sadece Türkiye’ye dönüş için geçerli seyahat belgesi almak zorunda kalmaktadır.

Süresi sona ermiş oturum izinleriyle yola çıkan vatandaşlarımız da sınır kapılarından geri çevrilmekte ve ancak oturma izinlerini yeniletmelerinden sonra seyahatlerine devam edebilmektedirler.

İkamet izinleri sona ermiş vatandaşlarımızın Macaristan’dan Türkiye’ye havayoluyla devam etmeleri halinde, Macaristan Göçmen ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden ülkeyi terk etmek amacıyla bir belge almaları gerekmektedir.

DEKLARE EDİN.

Macaristan’dan geçişlerde nakit para, değerli kağıt gibi üzerlerinde taşıdıkları mal ve değerli eşyaların deklare edilmesi gerekiyor. Kişi başı 9.999 euro’nun üzerinde olan parayı mutlaka deklare etmeleri gerekiyor. Bunun üzerinde olan paraya el kolunuyor. Bu durumlarda malesef istenmeyen masraflarla karşılanabiliniyor,mahkeme masrafları avukat masrafları gibi. Burda önemli bir hususa dikkat çekmek istiyorum, burda kişi başı 9.999 euro ancak 15 yaşın altında çocukların taşıyabileceği para en fazla 150,00 Avro. Dolayısla çocuklar bu kişi başı taşınabilir kategorisinde olmuyor.

ZİYNET EŞYASINDA SINIRLAMA

Ülkeye karayolu ile gelinmesi halinde, değeri 300 (Üçyüz) avro, havayoluyla gelinmesi halinde ise değeri 430 avro’dan fazla olan altın, mücevher gibi  ziynet eşyalarının da beyan edilmesi zorunludur. 15 yaşın altındaki yolcular ülkeye hangi yolla giriş yaparlarsa yapsınlar, beraberlerinde en fazla 150 avro değerinde mal getirebilmektedirler. Bu miktarlardan fazla olan malların beyan edilerek gümrükte vergisinin ödenmesi gerekmektedir.

Vatandaşlarımız sıkıntılı durumlarla karşılaşmamak için bu durumlara dikkat etmelerinde fayda var.

Macaristan otoyollarında 7/24 de farların açık tutulması gerekmekte. Cezalar forint olarak tahsil ediliyor. Trafik polisi cezayı anında tahsil etmiyor. Cezalar postanaye yatırılması gerekiyor. Cezalar ödenmediği taktirde çeşitli yaptırımlar uygulanabiliyor. Örneğin sürüceler bir dahaki seferde Macaristana girme yasağı gibi uygulamalarla karşılaşabiliyor. Bu gibi durumlarla karşılanmaması için bu cezaların vakitlice ödenmesi önem taşıyor .

Bu vesileyle sizlere teşekkür ediyor, Vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli bir tatil seyahati yapmaları için en başta kimlik kartlarını, oturma izinlerinin sürelerine dikkat etmelerini istirham ediyorum. Vatandaşlarımıza hayırlı yolculuklar diliyor güzel bir tatil yapmalarını diliyorum. Dedi.

Macaristan Büyükelçiliği Müsteşar Şadiye SEZER Hanıma teşekkür ediyor. Belgrad istikametinde yola devam etmek için yola çıkıyoruz.

Bir gece Röezke sınır kapısına yakın olan Family hotelde konakladıktan sonra Röezke sınırında Röezke Sınırı Gümrük yetkilileri ile görüşmek için erken saatlerde yola koyuluyoruz.

Röezke sınır kapısında Csongrád-Csanád Bölgesi Emniyet Müdürlüğü Hudut Düzenleme Amiri

Sayın Baukó Levente r. ’ e en son bilgileri almak için mikrofonları kendisine uzatıyoruz. Binbaşı  Baukó Levente r. SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Kulübü’ne önemli açıklamalarda bulundu. Baukó Levente r. Macaristan’ın, AB giriş kapısı olması nedeni ile giriş ve çıkışlarda kontrollerin sıkı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

Binbaşı  Baukó Levente r. Röezke sınır kapısının ve Macaristan’ın diğer sınır kapıları ile birlikte Avrupa’ya açılan sınır kapıları olması münasebetiyle yılda 15 milyon kişinin geçtiğini belirttti. Geçtiğimiz son iki yılda pandemiye rağmen bu sayı 20 milyona ulaştı. Macaristan sınırlarını kullanan yolcuların %5 inide Türkler oluşturuyor. Macaristan Schengen rejiminin sınır ülkelerinden biri olması nedeniyle güvenlik ve gümrük kontrolleri, diğer ülkelere göre çok daha sıkı yapılmakta. Türk vatandaşları macaristan seyahatlerinde geçerli bir pasaporta ve geçerli bir vizeye ihtiyaçları var.Avrupa’da ikamet eden Türk vatandaşlarının ise ikamet ettikleri ülkeye ait geçerli bir oturumu olan pasaport’a ihtiyaçları var Macaristan seyahatlerinde bu pasaportların süreleride en az 3 ay olması gerekiyor.

Avrupa’da yazın okul tatillerinin aynı anda başlaması ile birlikte sınır kapılarında da yoğunluklar oluşabiliyor. Bu nedenle yola çıkacakların mutlaka yola çıkmadan önce macaristan polisinin polizei.hu internet sitesinden sınırlarla ilgili son bilgileri ve bekleme sürelerini öğrenerek seyahat planlamalarını ona göre yapmalarını tavsiye ediyor ve diğer alternatif sınır kapıları Tompa ve Herzekzonta sınır kapısını kullanmalarını öneriyoruz.

Röszke ile Tompa sınır kapıları arasında daha küçük bir sınır kapısı bulunmakta. Asatthalom adlı bu üçüncü sınır kapısından sadece Avrupa Birliği vatandaşları giriş çıkış yapabiliyorlar.

 internet sitesinden de bu bilgilere ulaşabilirler. 

ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Budapeşte Büyükelçiliği:
Andrassy ut. 123
1062 Budapest - Hungary
Tel : +361 478 91 00 veya +36 1 478 91 30
Acil durum telefonu: +36 70 355 72 33

e.mail: embassy.budapest@mfa.gov.tr

Polis : 107
İtfaiye: 105
Ambulans: 104
Macar Otomobil Kulübü (MAK): 188

AKARYAKIT FİYATLARI (351 Forint)
Dizel:
Super Benzin:

Fiyatla Transit yolcular için değişim gösterebiliyor.

Kaynak Sılayolu.com Sezai Koç 

Servis eden Metin Doğan