BULGARİSTAN, koronavirüs salgını sonrasında tüm sınır kapılarını açık. Giriş ve çıkışlarda koronavirüs konusunda sizlerden herhangi bir belge istenmiyor. Transit geçişlerde herhangi bir sıkıntı yok

AB vatandaşları ve bu ülkelerde yaşayan yabancılar için seyahat serbest. Bulgaristanda kısıtlamalar kalkmış hayat normale dönmüş, Mağazalar,Restaurantlar açık.

YOL ÇALIŞMALARI VE KUYRUKLAR BU SENE BEZDİRECEK

Bulgaristan çoğunluğu otoban. Sofya – Kapıkule arası 280 kilometre. Sırbistan sınır kapısı Kalotina ile Sofya arasındaki 60 kilometrelik bölümde otoyol yapım çalışması devam ediyor.  Son 25 Km lik bölümde çalışmalar devam ediyor. Yolun bu kısmı tamamı inşaat halinde. Bu kesimde çok dikkatli olun, gaza basmayın. Yol çukurlarla dolu ve tek geliş gidiş li bir yol ve çok bozuk. Köprü çalışmalarının olduğu yerde trafik lambası yerleştirilmiş karşılıklı trafik akışı sağlanıyor. Ancak burada yazın çok uzun kuyruklar olacağını söylemeliyiz. Burda çok sabırlı olmak gerekiyor. Lastiğiniz patlayabilir cantınız yarılabilir. Özellikle gece karanlığında seyahat etmek çok riskli gazdan ayağınızı çekin. Eğer mutlaka Bulgaristan üzeri gitmek zorunda iseniz bu yolu muutlaka gündüz geçmeye bakın. Biz bu yıl bu yolu kesinlikle önermiyoruz. Vatandaşlarımızın Makedonya Yunanistan güzergahını kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

Bulgaristan boydan boya 360 kilometre.

Otobanlarda hız limiti 140 km.  Sofya – Kapıkule arasındaki yolculuk süresi iki saat.

Dönüşte dezenfekte ücretinde yüksek fiyat uygulaması devam ediyor.

Dezenfekte bedeli olan 5,87 Leva, tabiri caisse fahiş fiyatla 6 euro olarak tahsil edilmek isteniyor.

Bulgaristan’da e-vinyet uygulaması var.

Bulgaristan’a girişte sınırdaki gişelerden aracınızın ruhsatıyla ödeme yapıyorsunuz. Plakanız sisteme işleniyor. Size verilen faturayı istenmesi halinde gösterme yükümlülüğünüz var.

Biz dönüşte Bulgaristan vinyetini ilk gelen benzinlikten aldık.

Yola çıkmadan Vinyetinizi internet üzerinden almanız çok daha mantıklı.

Size de vİnyetlerinizi internet üzerinden almanızı tavsiye ederiz.

Bir haftalık vinyet bedeli 15 leva (8 Euro). Cama yapıştırılan vinyet yok. Bilgileriniz sisteme işleniyor ve size belgesini veriyorlar. Bu belgeyi iyi muhafaza edin çünkü kontrollerde göstermeniz isteniyor. Gişede vinyet satan elemanlar yanlız birini gördüklerinde 8 euro yerine 10 euro istiyorlar.

Vinyetsiz araç kullanmanın cezası 300 Leva (150 Euro)

Vinyetimizi aldıktan sonra yolumuza sofya istikametine devam ediyoruz. Bulgaristan ile en son gelişmeleri öğrenmek için  

T.C Sofya Büyükelçiliği Sayın Konsolos Özge Zeyrek Hanım ile bir söyleyişi gerçekleştireceğiz.

ADIM ADIM SILAYOLU BULGARİSTAN BÖLÜMÜ BAŞLIYOR.

 

YOLDA DİKKATİ ELDEN BIRAKMAYIN

Sırbistan girişinden itibaren Sofya’ya kadar olan 100 kilometrelik yol güzergahında yollar virajlı, gidiş-geliş olmak üzere çift şerit. Bu yolda çok kazalar oluyor. Geçtiğimiz yıl bu bölümde meydana gelen kazalarda yine hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. 

Sofya çevre yoluna bağlantı noktasındaki köprülü kavşaktaki levhalar sizleri şaşırtabilir,tam kavşak sapağında levhanın yarısı yok  dikkatli olmanızda fayda var. Burda Svilengrad, İstanbul istikametini takip edmeniz gerekiyor.

 

KUYRUKLARDA BEKLEMEYİN ALTERNATİF GÜZARGAHI KULLANIN

Bulgaristan’da bu yıl yaşanacak olan sorunlardan en önemlisi yol çalışmaları Bulgaristan’a girişten hemen sonra başlayan yol çalışmaları nedeniyle bu yolda aşırı yığılmalar olacağını şimdiden bu yığılmalara ve çukurlara hazırlıklı olmanızı söylemek istiyoruz. Ayrıca diğer yandan özellikle dönüş yolculuklarında ki aramalar yine can sıkacak olmasından dolayı bu yıl Bulgarsitan güzergahı çok daha sıkıntılı geçecek.

Yunanistan bu yıl en iyi alternatif kapılar açık herhangi bir kısıtlama yok. Bu yıl en iyi alternatif Yunanistan ve Makedonya güzergahı olacak

Bulgaristan’da dönüş yolculuklarında sınır kapılarında her aracın bagaj kapakları tek tek açılıyor, insan kaçakçılığı kontrolleri yapılıyor. Tatil dönüşünüzü hep aynı güne denk getirseniz Kapitan Andreevo gümrük kapısında yine yığılmalar kaçınılmaz olacak uzun kuyruklar ve saatlerce beklemeler yine sürücülerin canını sıkacak. Alternatif olarak Hamzabeyli İpsala , Pazarkule sınır kapılarını değerlendirin.

PARA BOZDURUN VEYA KREDİ KARTI KULLANIN

Bulgaristan Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen para birimi Leva. 1 Euro, 1,95 Leva’ya tekabül ediyor. Bu ülkede yapacağınız alış verişlerde kesinlikle ülkenin para birimini kullanmaya özen gösterin veya kredi kartınızı kullanın.Bulgaristan seyatimizde kısacası tüm yolculuklarımızda biz ödemelerimizi doldurmalı kredi kartımız ile yapıyoruz.

 

 

T.C Sofya Büyükelçiliği Sayın Konsolos Özge Zeyrek Hanım dan en son bilgileri almak için kendisine mikrofonlarımızı uzatıyoruz.

T.C Sofya Büyükelçiliği Sayın Konsolos Özge Zeyrek Hanım

SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Kulübüne önemli açıklamalarda bulunuyor.

 


DEKLARE EDİN

-Vatandaşlarımızın beraberindeki para miktarı 10.000 Avro (veya karşılığı diğer yabancı para) ve üzerinde ise mutlaka yazılı beyan yapılması gerekmektedir. Beyanda bulunulmaması halinde, AB mevzuatı uyarınca paranın tamamına Bulgaristan gümrük yetkilileri tarafından el konulmaktadır. El konulan paranın herhangi bir şekilde geri alınması mümkün olamamaktadır.

Bulgaristan’dan yolcu beraberinde transit geçirilebilecek / geçirilemeyecek eşya, beyana tabi eşya

Vatandaşlarımızın takı olarak üzerinde bulundurdukları ziynet eşyaları dahil aşağıda belirtilen miktarda altın, platin, gümüş ile diğer değerli taş ve madenlerin Bulgaristan’a giriş ve çıkışta gümrüklerde “yazılı” olarak beyan edilmesi gerekmektedir:

* 37 gramın üzerindeki işlenmiş/işlenmemiş madeni para olarak altın ve platin,

* Vatandaşlarımızın takı olarak üzerlerinde bulundurdukları dahil, 60 gramın üzerindeki altın ve platin alaşımlı aksesuarlar,

* 300 gramın üzerindeki işlenmemiş/yarı işlenmiş veya gümüş oranı fark etmeksizin madeni para şeklindeki gümüş alaşımlı takı ve aksesuarlar,

Bulgar makamları sadece 2 paket (40 adet) (2 karton değil) sigara girişine müsaade etmektedir. Aksi takdirde vatandaşlarımıza para cezası uygulanmaktadır.

 

 

 

 

 

PASAPORT VE VİZE

Yola çıkılmadan önce tüm aile bireylerinin pasaportlarının ve vizelerinin geçerlilik sürelerinin kontrol etmeleri, gerekli hallerde pasaportlarını bulunulan ülkedeki konsolosluklarda yenilemeleri gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın Avrupa’da oturum izinlerinin sürelerini gösterir belgeleri ve Türk nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Pasaport süreleri en az 3 ay olmalıdır,

ÖNEMLİ : EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANMAYIN

Sürücü belgesi olmadan veya geçersiz sürücü belgeyle araç kullanıldığı tespit edildiğinde para cezasının yanında kullanılan araç (kime ait olduğu bakılmaksızın) 6 ay ile 1 yıl arasında trafikten men edilmektedir. Geçtiğimiz yıl ehlitetsiz araç kullanmaktan 3 gurbetcinin aracı bağlandı. Aracı bağlanan gurbetçilerin araçlarını kullanan arkadaş ve yakınlarının yanlarında ehliyetleri olmadığından araçları Bulgar polisi tarafından bağlandı. Siz siz olun yola çıkmadan mutlaka yola çıkmadan evraklarınızın tam olup olmadığını son bir kez daha kontrol edin.

VEKALET

Arac başkasına ait ise mutlaka vekaletinizde yanınızda olsun.Aksi taktirde ülkeye girişinize izin verilmemektedir,

 


GAZA BASMAYIN
Yolun bu kısmında dikkatli olun. Sofya’dan, Türkiye sınırına kadar olan 300 km’nin tamamı otoyol. Hız sınırı 140 km. ve radarlar var. Genellikle de benzin istasyonlarının önünde. Dikkatli olun ve hedefe az kaldı diye gaza fazla basmayın.

Sabit radarların yanı sıra seyyar radarlarla da hız kontrolü yapılıyor hız sınırını aşarsanız cezası 150 Euro.

RÜŞVETİ ŞİKAYET EDİN

-Bulgaristan’da yabancılara karşı işlenen suçlar ve arzu edilmeyen olaylarla ilgili olarak 24 saat açık bulunan, 112 veya 166 numaralı hatlar ücretsiz aranabilmektedir. 112’de Türkçe hizmet verilmektedir.

Bulgaristan’da ‘çorba parası’ adı altında sizlerden rüşvet istenilirse sakın vermeyin. Rüşvet alan da veren de suçludur. Polis, istenildiğinde size kimliğini gösterme mecburiyetindedir.
Bulgaristan İçişleri Bakanlığı rüşvet konusunu bitirmek için çok ciddi çalışmalar yapıyor. Bu konuda bir çok şikayet hattı var. Şikayet yaparken de polisin yaka numarası, adı, olay yeri, saati, tarihi ve zamanını belirtmeyi unutmayın. Şikayet hattı Türkçe hizmet vermektedir.

Tel numaraları şikayet hattı: 00 359 2 982 22 22 veya 112’yi arayın. 

 

ÖNEMLİ TELEONLAR
T.C. Sofya Büyükelçiliği:
Boulevard Vasil Levski No: 80
1000 Sofia
Tel: +359 2 935 55 00
Acil durum telefonu +359 888 85 7979
e-mail: embassy.sofia@mfa.gov.tr

FİLİBE BAŞKONSOLOSLUĞU:
Filip Makedonski No: 10 - 4000 Plovdiv
Tel: +359 32 275 160/161/162/163

 

Kaynak Sılayolu.com Sezai Koç 

Servis eden Metin Doğan