Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sıla Yolu’na çıktık, ‘koronavirüs ve savaş gölgesinde’ sıla yolunu sizler için adım adım taradık. Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan Sırbistan, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Makedonya,Yunanistan ve Türkiye dahil olmak üzere Tüm güzergâh üzerindeki ülkelerin düzenlemeleri, uygulamaları, kısıtlamaları ve mevcut yasal düzenlemeleri hakkında  sizleri bilgilendireceğiz.

SALGINLA başarılı bir mücadele veren Avusturya, diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Avusturya"da hayat normale dönmüş. Biz Avusturya ile ilgili en son bilgileri almak için Avusturya Salzburg Başkonsolosluğuna uğruyoruz.

Avusturya Salzburg Başkonsolosluğu Mauavin Konsolos Murat Sezgin'e en son bilgileri almak için mikrofonlarımızı uzatıyoruz.

Muavin Konsolos Murat Sezgin' Avusturya'da 8 Temmuza kadar geçerli olan kurallara göre  kapalı yerlerde maske takma mecburiyetinin  devam edeceğini belirti..

Sezgin ' Sözlerine şöyle devam etti.

KURALLARA UYUN

Yol üstü konaklama tesisleri normal faaliyetlerine devam ediyor. Kafeler ve restoranlar açık.  Avusturya’dan transit geçişlerde vatandaşlarımızın trafik kurallarına uymalarında fayda var.

Avusturya’dan transit geçişlerde vatandaşlarımızın trafik kurallarına uymaları en önemli kaide ,her zaman her yerde sabırlı olmalarını istiyoruz. İnsan sınırlı bir zamanda sevdiği bir yere ulaşmaya çalışırken ister istemez sabırsız ve aceleci davranabiliyor.Bunlarda tabi üzücü durumlara yol açabiliyor o nedenle öncelikle trafik kurallarına uymak gerekiyor.

BELGELERİNİZ TAM OLSUN

Araçların belgelerinin tam olması gerekiyor ruhsat sahibi araçta değilse gümrük kontrollerinde muhakkak bir vekaletname isteniliyor. Aracın ruhsatı, sigorta belgeleri içindeki yolcuların sağlık sigortaları varmı , vizeleri varmı bunlarda kontrol edilen diğer hususlar oluyor.

Trafik cezaları

Muuavin Konsolos Murat Sezgin ' Trafik cezalarıda tabi ki önemli bir husus kurallara uyulmadığı taktirde yollarda kameralardan kural ihlali tespit ediliyor bir sonraki girişte eğer çıkışta yakalanmazsa araç bir sonraki girişte sorun olabilir, dolayısıyla kurallara uymak lazım. Herhangi bir şekilde ceza yenildi ise cezaların muhakkak sürette ödenmesi ödendiğine dair de belgelerin araçta bulundurulması tavsiyelerimiz arasında dedi.

Pasaport sürelerine dikkat

Aracın ruhsatı gibi yolcuların pasaportlarıda çok önemli. Havayolu ile seyahat edecek vatandaşlarımızın şöyle bir avantajı oluyor. Uçağa binerken ya da bilet alırken ajente den yada bording yetkililerinden pasaportlarının kontrolü yapıldığı için sağlama alabiliyorlar. Ama çoğu zaman bizim karşılaştığımız durum şu, Vatandaşımız ertesi gün yola çıkacak akşam eşyalarını toparlarken pasaportuna bakıyor ve süresinin bitmiş olduğunu görüyor. Böyle durumlarda biz Vatandaşımıza seyahat edebilmesi için geçici pasaport veriyoruz. Ancak bu geçici pasaportlar tek yön için geçerli oluyor. Dolayısıyla tekrar Avusturya ya dönmeleri gerektiğinde Türkiye'den geçerli bir pasaport almaları  gerekiyor.

Pasaport sürelerinde genelde kabul gören süre 6 ay dır.

6 aydan daha kısa bir süre kalmış ise kimi ülkelerde girişe dahi izin verilmeyebiliyor o nedenle pasaport sürelerini kontrol etmek her zaman faydalı.dedi.

Bunun dışında kapılarımız Vatandaşlarımıza her zaman açık Vatandaşlarımız her zaman bize ulaşabilirler.

Sınırda Kontroller var

Avusturya Schengen bölgesinde olmasına rağmen ülkeye giriş ve çıkışlarda sınır kontrolleri var. Ülkede ne kadar kaldığınız buralarda kontrol edilmese de kurallara uymakta fayda var.

Macaristan ve Slovenya sınır kapılarında sınır kontrolleri yapıyor. Dönüş yolunda, Avusturya’ya girişlerde kontrol noktaları var. Her araç durduruluyor. Yolcuların pasaport, kimlik, oturma müsaadesi sıkı kontrolden geçiriliyor.

Avusturya, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler ve İsviçre’de yasal olarak ikamet etmekte olan vatandaşlarımızın ülkeye vizesiz giriş/geçiş yapmalarına izin vermektedir. AB dışından seyahat eden vatandaşlarımızın, mukim oldukları ülkedeki Avusturya temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Sınır kapılarında vize verilmemektedir.

 

 

 

CEZALAR YÜKSEK

HER YERDE RADAR VAR

Avusturya’da adım başı radar var. Yeni kurulan radarlar aracınızı arkadan çekiyor. Tünel giriş ve çıkışlarında radarlar artıyor. Tünellerde hız limiti saatte 80 km veya 100 km.

Avusturya otoyollarında aksine bir işaret olmadığı sürece hız limiti 130 km/h. Çok sayıda radar var. Özellikle tünel giriş ve çıkışlarında gösterilen hız limitlerine uyun. Cezalar oldukça yüksek ve adrese gönderiliyor. Tatil dönüşü posta kutunuzda yüksek ceza makbuzları bulmak istemiyorsanız, her şeyden önemlisi kendinizin ve sevdiklerinizin güvenliğini düşünüyorsanız, hız limitini aşmayın ve trafik kurallarına uyun.

TRANSİT GEÇİŞLER SERBEST

Almanya’dan Avusturya’ya girişte sınırlar açık. Transit geçişlere izin var yolculuk oldukça rahat ve eski düzene dönmüş. Alp dağlarından geçerken izlediğiniz doğa manzarası insana zevk veriyor.  AB vatandaşları, Avrupa’da oturma ve çalışma müsaadesi olan Türk vatandaşları ülkeye rahatça giriş ve çıkış yapabiliyor.

 


VİNYET

Avusturya yollarında vinyet zorunlu. Otomobiller için on günlük vinyet ücreti 9.60 Euro. Otoyolda hız sınırı 130 km. Çok sayıda radar var ve cezalar oldukça yüksek.

 


Avusturya’ya girişte vinyet almayı unutmayın. İnternet üzerinden e.Vinyet satın alabilirsiniz. Ülkede çok sayıda radar var. Hız kurallarına uyun. Yüksek miktarlardaki, radar cezaları adresinize postalanıyor. Tünel girişleri ve otoyollarda bakım ve onarım çalışmaları olan yerlerde uzun kuyruklar oluşabiliyor. Onun dışında yollar boş ve çok az trafik var.

 


YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI

Avusturya’da çok sayıda yol ayrımı var. Güzergâhınızı mutlaka önceden belirlemenizde fayda var. Almanya’dan Avusturya’ya girişte Macaristan yol ayrımı var. En kısa yol olan Slovenya güzergâhı için Villach istikametini takip etmek gerekiyor. Maribor, Graz ve Passau istikâmetleri ise orta ve Kuzey Avrupa’dan gelenlerin tercihi. Gemi ile gitmek isteyenlerin ise İtalya yönünü takip etmeleri gerekiyor.

GÜMRÜK

AB gümrük mevzuatı uyarınca, Birlik üyesi olmayan ülkelerden getirilerek Avusturya gümrük alanına sokulan menkul eşyaların (altın takılar vb. ziynet eşyaları gibi) gümrükte vergiden muaf tutulabilmesi için toplam değerlerinin 300.- Avro’yu (havayolu ile seyahatlerde 430 Avro) geçmemesi gerekmektedir. 15 yaşından küçük yolcularda hangi vasıta ile seyahat ettiklerinden bağımsız olarak istisna sınırı da 150 Avro’dur. İstisna sınırını aşan ve beyan edilmeksizin Avusturya’ya sokulan menkul eşyalar, gümrük idaresinin belirlediği değer üzerinden katma değer vergisine tabi tutulmaktadır. Ancak, beyan dışı olduğu gümrük idaresince tespit edilen ve hesaplanan vergisi yüksek meblağlara ulaşan menkul eşyalar, ayrıca mali davalara da konu olabilmektedir.

Bunun yanında, ilgili AB Direktifleri uyarınca yolcu beraberinde azami 10.000 (onbin) Avro tutarındaki nakit para veya ödeme araçlarının (altın vs.) gümrük beyanında bulunulmadan ülkeye sokulması yasak olup, bunun üzerindeki miktara elkonulmaktadır.

SEYİR HALİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

-Hız sınırlaması otoyolda 130 km, devlet yolunda 100 km’dir. Meskûn mahallerde bu sınırlama 30 km ile 50 km arasında değişmekte olup, trafik levhalarıyla belirlenmiştir.

-Alkol sınırlaması 0,5 Promil’dir. Bu sınırın üzerinde alkollü olarak araç kullanmanın cezası 300 ila 5.900 Avro arasında değişmekte olup, sürücünün ehliyetine el konulması da mümkündür.

-Araçtaki tüm yolcuların emniyet kemeri takması zorunludur. Ayrıca, 12 yaşından küçük çocukların arka koltukta oturması gerekmektedir. 14 yaşına kadarki çocuklardan boyları 150 cm’in altında olanların çocuk koltuğu kullanmaları zorunludur.

- Araçta sarı renkli trafik yeleğinin yanısıra, ilk yardım malzemesi ve ikaz üçgeninin bulundurulması zorunludur.

- Otoyollarda (Autobahn) ve duble yollarda (Autostrasse), ihtiyaç halinde “Kurtarma Koridoru” (Rettungsgasse) oluşturulması mecburidir. Trafiğin sıkıştığı hallerde, ambulans ve polis araçlarına yol verilmesi gerekmektedir. “Kurtarma Koridoru”, iki şeritli yollarda sol ve sağ şerit arasında; üç ve daha fazla şeritli yollarda en sol şerit ile buna komşu şerit arasında oluşturulur. İki şeritli yollarda, sağ şeritteki araçların emniyet şeridine geçmeleri gerekir. Koridor oluşturmayan veya bu koridoru kullanan araçlara 800 Avro’ya kadar ceza kesilmektedir. Şayet bu ihlallerden dolayı kurtarma araçlarının engellendiği tespit edilirse 2.180 Avro arasında değişen cezalar kesilmektedir.

-Araç kullanırken cep telefonu ile görüşme yapan sürücülere para cezası uygulanmaktadır.

-Bunun yanında, hız sınırının 20 km üstünde hız yapanların 30 Avro’dan başlayan cezalara, 50 km ve daha üstünde hız yapanların ise 2180 Avro’ya kadar para cezasına çarptırılmaları sözkonusu olup, kırmız ışık ihlali için 70 Avro, hatalı sollama için 58-100 Avro, emniyet kemeri takılmaması halinde 35 Avro, ikaz yeleği bulundurulmaması halinde 14 Avro, hatalı park için 20 Avro’dan başlayan miktarlarda para cezaları uygulanmaktadır.

Avusturya otoyollarında özellikle tünel giriş ve çıkışlarında gösterilen hız limitlerine uyun. Cezalar oldukça yüksek ve adrese gönderiliyor. Tatil dönüşü posta kutunuzda yüksek ceza makbuzları bulmak istemiyorsanız, her şeyden önemlisi kendinizin ve sevdiklerinizin güvenliğini düşünüyorsanız, hız limitini aşmayın ve trafik kurallarına uyun.

Muavin Konsolos 'Murat Sezgin 'Sizede yardımlarınız için teşekür ederiz bu vesileyle vatandaşlarımıza sesimizi ulaştırdığınız için ayrıca SilaYolu.com SılaYolu Avrupa Türk otomobil kulübüne teşekür ederiz. Onlara verdiğimiz bilgiler faydalı olduysa mutlu oluruz. Gidecek olanlar sağlıkla gitsinler, gelecek olanlarda sağlıkla evlerine dönsünler, güzel güzel insanlar birbirlerine kavuşsunlar , bizleride böyle mutlu mutlu vesilelerle ziyaret etsinler hiç kimsenin bir üzüntüsü olmasın diye diliyorum dedi.

 


ÖNEMLİ TELEFONLAR

T.C. Viyana Büyükelçiliği
Adres: Prinz Eugen Strasse 40, 1040-Wien
Telefon: + 43 1 505 73 38 (4 hat)
e-mail: botschaft.wien@mfa.gov.tr
T.C. Bregenz Başkonsolosluğu: +43 5574 42 083
T.C. Salzburg Başkonsolosluğu: +43 662 44 21 33

Polis: 112 veya 133.
İlk yardım: 144
İtfaiye: 122


Akaryakıt fiyatları:
Dizel: 1.83 Euro
Benzin: 1.72 Euro.

Kaynak sılayolu.com Sezai Koç

Servis eden Metin Doğan

Görsel Anonim