NASA yeni astronot adaylarını açıkladı. Adaylardan birisi de, Adana’da dünyaya gelen Deniz Burnham oldu.
NASA, uluslararası uzay istasyonu başta olmak üzere önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek ay görevlerinde de yer alabilecek olan yeni astronot adayları sınıfını açıkladı. Kapsamlı bir tıbbi kontrolden ve çeşitli yetenek, egzersiz testlerinden geçerek bu hakkı kazanan 6 erkek ve 4 kadın, yaklaşık 12 bin kişi arasından seçildi.
Shiftdelete.net’in aktardığına göre; Adayların askeri düzeydeki suda hayatta kalma tatbikatları, Johnson Uzay Merkezi’nde büyük bir havuzda gerçekleşen uzay yürüyüşü eğitimi ve T-38 eğitim jetlerini uçurmak gibi zorlu görevlerini tamamlamaları gerekiyor.

Sınıfta yer alan herkesin astronot olacağına garanti verilmiyor ve eğitimi tatmin edici bir seviyede tamamlamaları gerekiyor. Astronot olduktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ve aya uçuş hakkı kazanıyorlar, ancak hemen göreve gönderilmiyorlar. Sürekli eğitilerek becerilerini geliştiriyorlar.

NASA YENİ ASTRONOT ADAYLARINI DUYURDU

Temel astronot adayı eğitim programına katılacak olan adaylardan birisi dikkat çekti. NASA’nın Jet Propulsion Laboratory bölümünde çalışan Umut Yıldız, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda adaylardan birisinin, Adana’da doğan Deniz Burnham olduğunu belirtti.

DENİZ MELİSA BURNHAM KİMDİR?

Adana’da bulunan İncirlik Hava Üssü’nde dünyaya gelen Burnham askeri bir ailenin çocuğu olduğu için sık sık yer değiştirdi. Paaramotor ve yamaç paraşütünün yanı sıra helikopter ve sabit kanatlı hava araçlarını uçurabilen Burnham, uzun bir süredir Alaska’da ikamet ediyordu.

Kaliforniya’daki Vanden Lisesi’nden mezun olan ve 2007 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde kimya mühendisliği lisans derecesi alan Burnham, 2017 yılında Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden makine mühendisliği yüksek lisans derecesini aldı.

Kimya ve makine mühendisi olarak uzun bir süre sondaj projeleri başta olmak üzere emisyon azaltma stratejilerinin yöneltildiği enerji sektöründe deneyim elde eden Burnham, ABD Donanması’nda bir teğmen olarak görev yapıyor.

 

Kaynaklar: Cumhuriyet Gazetesi / NASA.gov